Αγγελική Παπαμιλτιάδου
«Αρχισαν τα όργανα» πριν καλά καλά ξεκινήσει η ενημέρωση του νέου προέδρου του Eurogroup για τον φάκελο Ελλάδα και τη μετά μνημόνιο εποχή, η επικοινωνιακή γραμμή της οποίας θα έχει καθαρά πολιτική χροιά, καθώς οι δανειστές ξορκίζουν πιθανότητα πρόωρων εκλογών και όποιας εστίας για αποσταθεροποίηση της ευρωζώνης.
Οπως πρώτα έγραψε το Euro2day.gr, το χοντρό παιχνίδι θα παιχτεί γύρω στον Μάιο-Ιούνιο, σύμφωνα και με τα εμπιστευτικά έγγραφα που φέραμε στο φως της δημοσιότητας, που αναφέρουν τον οδικό χάρτη για το χρέος αλλά και τις τέσσερις προϋποθέσεις που χρειάζονται για να κλείσει η διαπραγμάτευση ομαλά.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του Eurogroup, ωστόσο, ακόμα δεν ξεκινήσαμε και άρχισαν οι γκρίνιες για τη «χαλαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζεται -επικοινωνιακά τουλάχιστον- η επόμενη μέρα.
Ετσι, όπως μαθαίνουμε, πέρα από το λεγόμενο «conditionality» (δημοσιονομικοί όροι κ.λπ.) και το irreversibility (δεν αλλάζουν οι στόχοι), τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη (γαλλικό κλειδί), την οικειοποίηση (ownership) του προγράμματος, προστίθεται τώρα, μετά από πιέσεις και της ΕΚΤ, το λεγόμενο «review» (αναθεώρηση) μιας πιστοληπτικής γραμμής «υβριδικού τύπου», που θα περιλαμβάνει το πακέτο.
Η λογική πίσω από τη «ρήτρα» (clause) της αναθεώρησης είναι αν υιοθετηθεί ένα πρόγραμμα που στην πορεία αποδειχθεί ότι δεν «τραβάει», θα υπάρξει η δυνατότητα πλήρους αναπροσαρμογής του, ώστε να μην πέσει η Ελλάδα στους ίδιους φαύλους κύκλους που παρατηρήθηκαν στα τρία προγράμματα.
Βεβαίως κάποιος θα μπορούσε να το διαβάσει διαφορετικά και να διαπιστώσει ότι η ασφαλιστική αυτή δικλίδα αναμένεται να μπει ώστε να είναι ήσυχες οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, ότι σε περίπτωση μεγάλου παραστρατήματος ακόμα και σε βάθος χρόνου, μπορούν να επιβληθούν ποινές (sanctions) και μέτρα.
Η αρμόδια πηγή, που έχει πλήρη επίγνωση των συνομιλιών που διεξάγονται σε υψηλότατο επίπεδο, αναφέρει επίσης ότι παρά τα όσα έχουν γραφεί και ακουστεί, η επίσκεψη του κουαρτέτου στην Αθηνα είχε να κάνει μόνο με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα και όχι με το τι θα γίνει με το χρέος.
Επίσης ανέφερε ότι ούτε αυτή τη φορά έγινε συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Η ΕΕ κρατάει το ΔΝΤ σε απόσταση, καθώς έχει διαπιστώσει ότι επιμένει σταθερά στις δημοσιονομικές προβλέψεις του, κάτι που αναμένεται να φέρει άλλη μια σύγκρουση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να επιμείνει σε μεγάλη αναδιάρθρωσή του.
Με τον επίσημο διορισμό υπουργού Οικονομικών στη Γερμανία, αναμένεται περί τις αρχές Απριλίου να ξεκινήσουν και οι διμερείς επαφές του προέδρου του Eurogroup για την Ελλάδα, ώστε να σφυγμομετρήσει τις διαθέσεις του σκληρού πυρήνα. Μέχρι τότε, τα όσα λέγονται είναι ασκήσεις επί χάρτου.
Αυτό που έχει αποκρυσταλλωθεί είναι απλά ότι θα υπάρξει μια «υβριδική πιστοληπτική γραμμή», που θα συνδυάζεται με το λεγόμενο «μαξιλάρι» από τις αγορές και τα κονδύλια από τον ΕΣΜ, ώστε να υπάρξει και το conditionality.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, παρά τους χαμηλούς τόνους που κράτησε στο συνέδριο των Δελφών για να μη δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δοθούν κονδύλια από τον ΕΣΜ, ώστε να υπάρχει και η επίβλεψη-εποπτεία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τις παραπάνω διεργασίες φαίνεται να γνωρίζει και η Αθήνα και δεν μοιάζει να προβάλλει αντιστάσεις, περιμένοντας ίσως να δει τι θα γίνει με το χρέος και πώς θα διαμορφωθεί η «υβριδική λύση».
Ο κορυφαίος αξιωματούχος μάς ανέφερε ότι η Ελλάδα ελπίζει ότι μέσα από την ιδιοκτησία του προγράμματος θα διαχειρίζεται όπως επιθυμεί τα κονδύλια, φτάνει να πιάνει τους στόχους του 3,5% του πλεονάσματος.
Κανείς, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τοποθετείται επ’ αυτού, έστω και ανεπίσημα. Πρώτα πρέπει να λυθεί το θέμα του ΔΝΤ, μετά του χρέους (αφού διαμορφωθούν τον Μάιο οι δημοσιονομικές προβλέψεις) και τον Ιούνιο αναμένεται η συνολική διαπραγμάτευση, όπου θα ξεδιπλωθούν και οι πραγματικές προθέσεις.
Οσο για τις παρεμβάσεις του διοικητή της TτE, αυτές έχουν τη στήριξη της ΕΚΤ, η λογική της οποίας κινείται στις προϋποθέσεις που αναφέραμε πιο πάνω. Υπενθυμίζουμε ότι οι εκθέσεις και τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης έχουν συνήθως τη σφραγίδα της Φρανκφούρτης, πριν αυτές δημοσιοποιηθούν.
Η Κομισιόν πάντως διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις πως χρειάζεται πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και έτσι η τελική απόφαση πρέπει να είναι όχι μόνο πολιτικά διατηρήσιμη αλλά και εκμεταλλεύσιμη από την Αθήνα.
Και ο νοών νοείτω...