Το γνωστό «στρίβειν δια του αρραβώνος» θυμίζει η πρόταση της κυβέρνησης για εναλλακτικές μορφές ιδιωτικοποιήσεων των ενεργειακών ΔΕΚΟ.
Το θέμα άνοιξε επίσημα ο υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τους θεσμούς, ο οποίος φέρεται να τους προέτρεψε στην επίτευξη συμφωνίας για την εξεύρεση διαφορετικών σεναρίων αποκρατικοποίησης των ΕΛ.ΠΕ., ΔΕΠΑ και ΔΕΗ, έναντι δηλαδή της διεξαγωγής διαγωνισμών που θα επέτρεπαν την είσοδο επενδυτών με κριτήριο επιλογής την προφορά υψηλότερου τιμήματος.
Πηγές θέλουν τον κ. Σταθάκη να παρουσίασε στους δανειστές την ιδέα υλοποίησης εναλλακτικών μεθόδων για την αξιοποίηση των ποσοστών των μετοχών που κατέχει το δημόσιο, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ. Σημειώνεται ότι στα ΕΛ.ΠΕ το 35,5% ανήκει στο Ταμείο, στη ΔΕΠΑ το 65% και στη ΔEΗ το 17%. Για τα μερίδια αυτά, στην παρούσα φάση, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζουν προτάσεις αξιοποίησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό που αναπτύσσει η κυβέρνηση για τον πετρελαϊκό όμιλο καθώς και για τη δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου έχει να κάνει με τις υψηλές αξίες αποτίμησής τους. Δηλαδή η ανοδική πορεία της κερδοφορίας -μάλιστα τα ΕΛ.ΠΕ πέτυχαν νέο ρεκόρ- καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης που διαμορφώνονται στα αμέσως επόμενα χρόνια, εκτοξεύουν το τίμημα που θα έπρεπε να δοθεί σε απλησίαστα επίπεδα.
Συνεπώς, υποστηρίζει το ΥΠΕΝ, με βάση και σχετικές μελέτες που έχει στη διάθεσή του, δύσκολα θα βρισκόταν επενδυτής να προσφέρει τέτοια ποσά για την είσοδο στα ΕΛ.ΠΕ ή στη ΔΕΠΑ.Τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν το 2017 αύξηση πωλήσεων στα 8 δισ. ευρώ από 6,6 δισ. ευρώ, EBITDA στα 834 εκατ. ευρώ έναντι 731, ενώ η ΔΕΠΑ παρουσίασε κύκλο εργασιών πάνω από 1,1 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 132,7 έναντι 130 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Σταθάκης, φέρεται, λοιπόν να έθεσε το ζήτημα της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων, όπως της έκδοσης ομολογιών που μπορούν να μετατραπούν σε μετοχές, ή της εισόδου μετοχών στο χρηματιστήριο σε συνδυασμό και με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.
Οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν να κάνουν αφενός με την αποκόμιση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων κερδών για το δημόσιο, αλλά κυρίως να ικανοποιήσουν το πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο της κυβέρνησης για τη διατήρηση υπό τον κρατικό έλεγχο των συγκεκριμένων ενεργειακών ΔΕΚΟ.
Σε σχέση με τη ΔΕΗ, για την είσοδο επενδυτή στο 17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, επιδιώκει τη μετάθεση της αποκρατικοποίησης σε μεταγενέστερο χρόνο και αφού ολοκληρωθεί η πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν και τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν δείξει να εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τις καθαρές αποκρατικοποιήσεις.