Με χρηματοδότηση που προσεγγίζει τα 916 εκατ. ευρώ θα στηριχθεί η μελέτη, κατασκευή και λειτουργία έργων διαχείρισης λυμάτων σε 385 οικισμούς με κατοίκους από 2.000 έως 15.000 (Γ’ προτεραιότητας με βάση τους κοινοτικούς κανονισμούς) ώστε να αποφευχθούν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Π. Σκουρλέτης (υπουργός Εσωτερικών), Αλ. Χαρίτσης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας) και Σωκράτης Φάμελλος (αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος) υποστήριξαν την Τετάρτη πως έχουν εκχωρηθεί 610 εκατ. ευρώ από το τρέχον ΕΣΠΑ κατευθείαν στις Περιφέρειες. Επιπλέον, έχει εκδοθεί ειδική πρόσκληση για άλλα 262 εκατ. ευρώ για έργα που δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια των Περιφερειών, ενώ άλλα 44,4 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκαν από το Εθνικό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Ο κ. Χαρίτσης δήλωσε πως αν οι δήμοι χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια μπορούν να αξιοποιήσουν το νέο πρόγραμμα αδειοδότησης δήμων 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ενώ μπορούν να απευθυνθούν και στο Ταμείο Υποδομών. Ο κ. Φάμελλος είπε πως εκτός από την κάλυψη των κοινοτικών απαιτήσεων, με το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων», «θα επιτύχουμε προστασία της ποιότητας των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων, των πόσιμων νερών και των υδροφορέων, των υδάτων κολύμβησης και γενικά της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής».
Σήμερα 237 οικισμοί άνω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη τη χώρα δεν καλύπτουν τις κοινοτικές απαιτήσεις για λειτουργία μονάδων επεξεργασίας λυμάτων. Μέσω του ΕΣΠΑ προωθούνται έργα που θα οδηγήσουν στη συμμόρφωση 169 οικισμών. Οι υπόλοιποι 68 χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη εντάσσονται 47 οικισμοί δεν έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και απαιτούνται περί τα 210 εκατ. ευρώ για να προχωρήσουν τα έργα. Δεύτερον, 21 οικισμοί έχουν ανάγκη εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.
Η χώρα μας πληρώνει ήδη πρόστιμα στην Ε.Ε. επειδή δε λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί όπως για παράδειγμα για την Ανατολική Αττική και άλλες περιοχές της χώρας.