Εντολή Κομισιόν για 10.000 πλειστηριασμούς φέτος

Αλλά και 40.000 ετησίως τα επόμενα τρία χρόνια προβλέπονται στην έκθεση συμμόρφωσης. Δεν έχουμε δεσμευτεί, σχολιάζουν πηγές του ΥΠΟΙΚ. Οι δανειστές «καλούν» τις τράπεζες να αυξήσουν τους ετήσιους στόχους στους πλειστηριασμούς ακινήτων. «Προσαρμόζονται» αρκετοί κακοπληρωτές.

Εντολή Κομισιόν για 10.000 πλειστηριασμούς φέτος

Αυστηρές συστάσεις προς τις αρχές και τις τράπεζες να εφαρμόσουν όλα τα εργαλεία, εξαντλώντας μάλιστα όλα τα περιθώρια διεξαγωγής πλειστηριασμών, με στόχο τη μείωση του βουνού των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνει η Κομισιόν στην Έκθεση Συμμόρφωσης.

Το 2018 οι ελληνικές τράπεζες σχεδιάζουν σύμφωνα με τα πλάνα τους να προχωρήσουν σε 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων και οι δανειστές καλούν τις τράπεζες να ανεβάσουν τον αριθμό σε 40.000 πλειστηριασμούς σε ετήσια βάση τα επόμενα τρία χρόνια. Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει δέσμευση για τα παραπάνω μεγέθη καθώς αυτά δεν περιλαμβάνονται στα κείμενα του Μνημονίου αλλά στην Εκθεση Συμμόρφωσης.

Σύμφωνα με την Έκθεση Συμμόρφωσης, πάντως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα εδραιώσουν στην Ελλάδα κουλτούρα πληρωμών. Στην έκθεση τονίζεται ότι η κατάσταση στους φυσικούς πλειστηριασμούς (στα Ειρηνοδικεία) παραμένει προβληματική, σε αντίθεση με τους ηλεκτρονικούς, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα στους συμβολαιογράφους να πραγματοποιούν τον πλειστηριασμό οπουδήποτε, χωρίς αντιδράσεις.

Ο στόχος των 10.000 πλειστηριασμών για το 2018 κρίνεται από την Κομισιόν φιλόδοξος, με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο του 2017 έγιναν μόλις 30 πλειστηριασμοί. Τον Ιανουάριο έχουν προγραμματιστεί 500 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και σύμφωνα με την Κομισιόν, ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί από τον Μάρτιο στους 1.000 τον μήνα, με τελικό στόχο τους 2.000 πλειστηριασμούς ανά μήνα το τελευταίο 3μηνο του 2018.

Έως το τέλος του 2019, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα μειώσουν κατά 13,5 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από ρευστοποιήσεις, εκ των οποίων το 30% δηλαδή 4 δισ. ευρώ, θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Ο φόβος του πλειστηριασμού «λειτούργησε» και όπως αναφέρεται στην Έκθεση, αρκετοί δανειολήπτες που ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών προσήλθαν στις τράπεζες για να διακανονίσουν τα χρέη τους. Μάλιστα, στο σημείο αυτό η Κομισιόν καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να συνεχίσουν τους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Οσον αφορά την ατάραχη διεξαγωγή των πλειστηριασμών που απειλείται από τους ακτιβιστές, στην Έκθεση αναφέρεται ότι οι αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίσουν την αναθεώρηση του πλαισίου προστασίας και τις δικλίδες ασφαλείας, έτσι ώστε να είναι ανεμπόδιστη η διεξαγωγή των πλειστηριασμών. Κι αυτό διότι είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό.

Πίεση

Το ζήτημα των πλειστηριασμών αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το μεγαλύτερο διακύβευμα στον δρόμο προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο χθεσινό Eurogroup τόνισαν την ανάγκη της ομαλής διεξαγωγής των πλειστηριασμών, την οποία συνέδεσαν με την εκταμίευση της δόσης.

Η πίεση για επιτάχυνση των πλειστηριασμών, ανεξαρτήτως ύψος δανείου, ήταν σαφής στις 15 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ελλήνων τραπεζιτών με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ και την επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, οι επόπτες ξεκαθάρισαν στα στελέχη των ελληνικών τραπεζών την ανάγκη διεξαγωγής πλειστηριασμών και τόνισαν πως όποιος θέλει να προστατεύσει το σπίτι του πρέπει να μπει στον νόμο Κατσέλη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v