Περίπου 50 σύμβουλοι, οι μισοί από τους οποίους είναι ξένοι όμιλοι, συμμετέχουν στο εν εξελίξει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποιήσεων (Asset Development Plan - ADP) που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).
Πρόκειται για χρηματοοικονομικούς, νομικούς και τεχνικούς συμβούλους οι οποίοι έχουν προσληφθεί τα τελευταία χρόνια για να προχωρήσουν περίπου 15 πωλήσεις συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και σειρά ακινήτων που ξεκινούν από τις μαρίνες και φτάνουν μέχρι κτίρια (όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο) ή άλλες εκτάσεις (όπως η πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου).
Εκτός από τον πλουραλισμό των συμμετοχών που εντοπίζουν όσοι διαβάσουν τον σχετικό κατάλογο, άξια επισήμανσης είναι και η περιορισμένη παρουσία των ισχυρότερων διεθνών παικτών όπως η Lazard (η οποία δεν έχει καμία σύμβαση), η Goldman Sachs (πρόσφατα επελέγη για τη διαδικασία αξιοποίησης του 35,5% των Ελληνικών Πετρελαίων), η Credit Suisse (επίσης πρόσφατα ανέλαβε τη διαδικασία πώλησης του 5% του ΟΤΕ) και η Morgan Stanley (η οποία βέβαια είχε εμπλακεί στην πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ).
Ο μεγαλύτερος αριθμός συμβούλων εντοπίζεται στα πιο πολύπλοκα εγχειρήματα ιδιωτικοποιήσεων/παραχωρήσεων όπως το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (τα οποία διαχειρίζεται πλέον η Fraport Greece) και η Εγνατία Οδός. Από ελληνικής πλευράς, οι πλέον κινητικοί στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εμφανίζονται οι τράπεζες Alpha, Eurobank και Πειραιώς, αλλά και εταιρείες συμβούλων όπως η Kantor και εταιρείες συμβούλων μηχανικών όπως η Δέκαθλον.
Οι περισσότερες δουλειές σε επίπεδο συμβούλων έχουν πλέον κλείσει για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες ευκαιρίες. Για παράδειγμα εκκρεμεί η επιλογή των συμβούλων που θα προχωρήσουν την αξιοποίηση των 10 περιφερειακών λιμένων.
Με βάση το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, οι σημερινοί οργανισμοί λιμένων θα συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά θα παραχωρήσουν ή θα πωλήσουν δραστηριότητες (π.χ. κρουαζιέρα, μαρίνα, ακτοπλοΐα). Οπως επισημαίνεται στο ADP, «στις 15/11/2017 παραδόθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ η συμπληρωματική στρατηγική μελέτη του (σ.σ. αγνώστου, αφού δεν αναφέρεται) εξωτερικού συμβούλου που περιλαμβάνει την αξιολόγηση:
(α) των λιμένων που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές δυνατότητες και
(β) των συγκεκριμένων τομέων δραστηριότητας στους προκριθέντες Οργανισμούς Λιμένος που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για ιδιώτες επενδυτές. Η μελέτη περιλαμβάνει και την πιθανή ιεράρχηση κατά σειρά προτεραιότητας των Οργανισμών Λιμένων με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον». Πρόκειται για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου.
Εκκρεμεί, επίσης, η επιλογή του συμβούλου για την παραχώρηση της μαρίνας Μυκόνου και όπως επισημαίνεται, «η διαδικασία επιλογής και πρόσληψης συμβούλων για τον διαγωνισμό αξιοποίησης του λιμένα στο σύνολό του ή της μαρίνας αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 1ο τρίμηνο του 2018». Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η αντίστοιχη διαδικασία για τους συμβούλους στους διαγωνισμούς για τις μαρίνες Ζακύνθου, Αργοστολίου και Ιτέας. Η σημαντικότερη εκκρεμότητα, σύμφωνα με το ADP, είναι, όμως, οι σύμβουλοι για την πώληση του 17% της ΔΕΗ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ