«Κλείδωσαν» εργασιακά και ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Πού τα βρήκαν και πού διαφωνούν κυβέρνηση - δανειστές σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Το «όχι» των δανειστών στην πρόταση για μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Ποιο θα είναι το κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας. Σήμερα το «αγκάθι» της πρόνοιας.

«Κλείδωσαν» εργασιακά και ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις

Σημαντική πρόοδος σε δύσκολα θέματα όπως είναι η ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις και η επιβολή κατώτατου ορίου στις συντάξεις χηρείας, κίτρινες κάρτες κυρίως στα δημοσιονομικά και μία κόκκινη, στην πρόταση για μείωση των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις των επικεφαλής των θεσμών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το περασμένο διήμερο.

Δύσκολα θέματα όπως αυτό της πρόνοιας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δεσμευθεί, μέσω του συμπληρωματικού μνημονίου για πέντε νομοθετικές παρεμβάσεις, με αναπροσανατολισμό των στόχων και κατά συνέπεια των διαθέσιμων πόρων σε συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικής πολιτικής.

Αναλυτικά, τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις συναντήσεις που είχε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου με τους επικεφαλής των Θεσμών φαίνεται πως υπήρξε πρόοδος στο θέμα των αλλαγών στον τρόπο λήψης απόφασης για την διεξαγωγή απεργιών. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να δέχεται να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη στον συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων, για να υπάρχει απαρτία και να λαμβάνονται αποφάσεις απεργίας, να απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών αντί του 1/3 που ισχύει σήμερα.

Μάλιστα, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν ότι καμία αλλαγή δεν επέρχεται στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες οργανώσεις. Επίσης, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας, ούτε στους λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Σημαντική πρόοδος επετεύχθη και στο θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο τόσο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, όσο και για χρέη που μένουν εκτός μηχανισμού.

Τα τελικά σχέδια υπουργικών αποφάσεων έχουν ήδη συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο και σήμερα θα συζητηθούν εκ νέου, με τους επικεφαλής των δανειστών, προκειμένου να «κλειδώσει» η διαδικασία για χρέη έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δέχθηκαν πως για ατομικές επιχειρήσεις η διαδικασία εκπόνησης μελέτης βιωσιμότητας είναι κοστοβόρα, γραφειοκρατική και περίπλοκη και συμφώνησαν στην ελληνική πρόταση για μια πιο απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.

Η μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές θα προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα, δεν μπορεί να είναι κάτω από 50 ευρώ και στην περίπτωση των Ταμείων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120. Πηγές από το υπουργείο Εργασίας μάλιστα, εκτιμούσαν πως η τελική πρόταση μπορεί να συμπεριλάβει την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών του ΕΦΚΑ.

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» και η τελική συμφωνία αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας. Οι δανειστές σύμφωνα με πληροφορίες δεν απέρριψαν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για επιβολή κατώτατου ορίου στο ποσό των συντάξεων χηρείας, προκειμένου κανένας δικαιούχος, να μην λαμβάνει κάτω από 384 ευρώ το μήνα, στην περίπτωση 20 ετών ασφάλισης. Μένει να συμφωνηθεί το κατώτατο ποσό, στην περίπτωση 15 ετών ασφάλισης, με τα δύο πιθανότερα σενάρια να θέλουν την …κατώτατη σύνταξη χηρείας να ορίζεται σε 360 ή 345 ευρώ.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώθηκε η τήρηση του χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων του ΕΦΚΑ, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ήδη, περισσότερα από 450 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα για τα ληξιπρόθεσμα έχουν καταβληθεί για συντάξεις, ενώ εκτιμάται ότι πάνω από το 70% των συντάξεων έχουν επανυπολογιστεί.

Από εξονυχιστικό έλεγχο πέρασαν και οι προϋπολογισμοί του ΕΦΚΑ, με τους δανειστές τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επικεφαλής να δέχονται την υπεραπόδοση του 2017. Για το 2018 η συζήτηση δεν έχει κλείσει και τα στοιχεία θα εξεταστούν και κατά την σημερινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής.

Στο ζήτημα ενοποίησης των μηχανισμών είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με τη συνεργασία ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ φαίνεται πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να …πάνε πιο αργά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των δανειστών παραδέχθηκαν ότι τόσο η ΑΑΔΕ όσο και ο ΕΦΚΑ βρίσκονται υπό μεταρρύθμιση και θα ήταν επίφοβο να επιβάλουν και μάλιστα υπό ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα μια νέα μεταρρύθμιση.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ, με τους δανειστές να μην αρνούνται την διατήρησή του ως ΝΠΙΔ για την επικούρηση και το εφάπαξ, με την επιβολή εισφορών και μιας ειδικής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, ζητούν την υποχρεωτική ένταξη όλων των δημοσιογράφων στην ασφάλιση του ΕΟΠΥΥ για ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη.

Οχι σε μείωση εισφορών

Κόκκινη κάρτα, η πρώτη ξεκάθαρη και κατηγορηματική ήρθε σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα της μείωσης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι δανειστές δεν δέχονται να ακούσουν το ενδεχόμενο μείωσης των εισφορών. Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, τον περασμένο Μάιο, επέβαλαν στην ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει την βάση υπολογισμού των εισφορών, από το 2018, προκειμένου να μην αφαιρούνται οι εισφορές της προηγούμενης χρονιάς από το εισόδημα επί του οποίου υπολογίζονται οι εισφορές της επόμενης.

Τα επιδόματα

Για σήμερα, στις 13.30 στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης οι Έφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου και Ευκλείδης Τσακαλώτος θα κάτσουν με τους επικεφαλής των δανειστών για να συζητήσουν δύσκολα θέματα όπως η μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, με βάση τις σχετικές συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Μέσα στον Νοέμβριο το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των οικογενειακών επιδομάτων, καθώς και στην εκπόνηση ενός πιλοτικού προγράμματος για τη μεταρρύθμιση των επιδομάτων αναπηρίας. Μεταρρυθμίσεις αναμένονται βάσει του μνημονίου και στα μεταφορικά επιδόματα, μέσα στον Νοέμβριο, με εφαρμογή από το 2018 σε συνέχεια του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, καθώς και στις παροχές σε φοιτητές. Τέλος, «μάχη» αναμένεται και για τις αλλαγές στη στεγαστική πολιτική, με αιχμή την επιδότηση ενοικίου.

Η συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά με τη συμμετοχή των υπουργών Δ.Παπαδημητρίου, Ε.Τσακαλώτου, Ε. Αχτσιόγλου και Σ. Κοντονή έχει καθοριστεί για σήμερα στις 15:00, ενώ η μέρα θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση στις 18.00 για τα Δημοσιονομικά (Ε.Τσακαλωτος, Γ.Χουλιαράκης, Ε.Αχτσιόγλου).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v