Ασφάλειες ζωής: Το «πάνω χέρι» στους διαμεσολαβητές

Το εξάμηνο του 2017 στις ατομικές ασφαλίσεις, το 56,6% της παραγωγής προήλθε από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, το 32% από τις τράπεζες και το 13,2% από «λοιπά κανάλια». Η μελέτη της ΕΑΕΕ.

Ασφάλειες ζωής: Το «πάνω χέρι» στους διαμεσολαβητές

Παρά την επίθεση των τραπεζών (προϊόντα bancassurance) και των άλλων καναλιών διάθεσης προϊόντων (π.χ. διαδίκτυο, direct mail), οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές εξακολουθούν να έχουν το «πάνω χέρι» στην παραγωγή του κλάδου ζωής, σύμφωνα με μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις ατομικές ασφαλίσεις, το 56,6% της παραγωγής προήλθε από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, το 32% από τις τράπεζες και το 13,2% από «λοιπά κανάλια», στα οποία συγκαταλέγονται ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας (12%), άμεσες πωλήσεις μέσω call centers και direct mail (0,8%), άμεσες πωλήσεις μέσω corporate sales και ασφαλιστικών υπαλλήλων (0,4%).

Στο κομμάτι τώρα των ομαδικών ασφαλίσεων, το 16,7% της παραγωγής προήλθε από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, το 16,2% από τις τράπεζες, το 25,5% από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές μη αποκλειστικής συνεργασίας, το 30,6% μέσα από άμεσες πωλήσεις (εταιρικές πωλήσεις, ασφαλιστικοί υπάλληλοι) και το 11% από τα «λοιπά κανάλια» (call centers και direct mail 10,9%, διαδίκτυο 0,02%).

Σε κάθε περίπτωση, παρά τον ισχυρό ρόλο των τραπεζών και του διαδικτύου, ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής του κλάδου ζωής συνεχίζει να διεξάγεται μέσω των διαμεσολαβούντων, είτε αυτοί είναι αποκλειστικής συνεργασίας με τις εταιρείες, είτε όχι.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, στο πρώτο μισό του 2017, στις ατομικές ασφαλίσεις, το 42% της παραγωγής αφορούσε «προϊόντα ζωής», το 36,2% «υγείας, ατυχημάτων, ασθενειών» και το 21% «ζωής, συνδεδεμένων με επενδύσεις».

Αντίθετα, στις ομαδικές ασφαλίσεις, το 14,5% της παραγωγής αφορούσε δανειολήπτες, το 39,5% εργαζόμενους και το 46% συνταξιοδοτικά προγράμματα.

 

* Η μελέτη της ΕΑΕΕ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v