Προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ

Την έγκριση των δανειστών περιμένει η «συγχώνευση» είκοσι ομολόγων λήξης μεταξύ 2023-2042, σε τέσσερις εκδόσεις. Θετικοί οι κάτοχοι στις επαφές με ΟΔΔΗΧ. Σχεδιάζονται και τρεις «κανονικές» έξοδοι στην αγορά μέχρι τον Αύγουστο.

Προχωρά το swap ελληνικών ομολόγων 20 δισ. ευρώ

Την έγκριση των δανειστών, εντός της εβδομάδας, αναμένει η Αθήνα για να προχωρήσει στο λίφτινγκ του ελληνικού χρέους μέσω της ανταλλαγής 20 ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου -ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ και τρέχουσας περίπου 20 δισ.-, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το κούρεμα (PSI) του ελληνικού χρέους το 2012. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανταλλαγή τους θα γίνει σε τέσσερις εκδόσεις διαφορετικής χρονικής διαρκείας (5ετή, 7ετή κ.λπ.), των 5 δισ. ευρώ η καθεμία, εντός του Νοεμβρίου.

Η παρέμβαση στο εν λόγω κομμάτι του ελληνικού χρέους στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας των ελληνικών ομολόγων και στη βελτίωση της καμπύλης επιτοκίων του χρέους που τελεί υπό διαπραγμάτευση στην αγορά και δεν αφορά σε άντληση νέων κεφαλαίων.

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από τους δανειστές, απαιτείται χρόνος 2-3 εβδομάδων για να ετοιμασθούν οι συμβάσεις με τους κατόχους των ομολόγων και αμέσως μετά -νωρίς τον Νοέμβριο- θα γίνει η ανταλλαγή, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 2 με 3 ημέρες.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του οικονομικού επιτελείου είναι η ανταλλαγή να πραγματοποιηθεί πριν «πάρει φωτιά» η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. «Με δεδομένο ότι κάθε αξιολόγηση έχει σκαμπανεβάσματα, καλό θα ήταν το σχέδιο της ανταλλαγής των ομολόγων να μην επηρεασθεί από την καθημερινότητα της διαπραγμάτευσης», αναφέρει πηγή με γνώση του θέματος.

Οι λήξεις των 20 ομολόγων επεκτείνονται από το 2023 έως και το 2042 και έχουν αξία 1,5-2 δισ. ευρώ έκαστο. Το επιτόκιο με το οποίο θα γίνουν οι νέες εκδόσεις θα είναι ανάλογο με αυτό που έχουν σήμερα τα εν λόγω ομόλογα. Ωστόσο, τα ομόλογα που θα προκύψουν από την ανταλλαγή θα έχουν πιο καλή εμπορευσιμότητα και αυτό αναμένεται να προκαλέσει σιγά σιγά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική οικονομία θα έχει ανοδική πορεία και η τρίτη αξιολόγηση θα εξελιχθεί ομαλά.

Συμφωνούν οι κάτοχοι

Οι επαφές με τους κατόχους των συγκεκριμένων ομολόγων -στην πλειονότητά τους hedge funds- έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από τους συμβούλους του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δέχονται την ανταλλαγή και το εγχείρημα αναμένει μόνο την τελική έγκριση των θεσμών, η οποία εκτός απρόοπτου θα δοθεί τις επόμενες ημέρες», αναφέρει στέλεχος της αγοράς.. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα ομόλογα βρέθηκαν στα χαρτοφυλάκια hedge funds μετά το κούρεμα του 2012, όταν οι μακροχρόνιοι ξένοι επενδυτές πούλησαν μαζικά ό,τι ελληνικό ομόλογο είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Νέες εκδόσεις από τον Απρίλιο και μετά…

Με δεδομένη την ανάγκη «αποταμίευσης» για την εξυπηρέτηση του χρέους τα επόμενα χρόνια, ο σχεδιασμός, ο οποίος όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πορεία της οικονομίας αλλά και την εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης, προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες την έξοδο της χώρας στις αγορές από τον Απρίλιο του 2018 και μετά με τρεις εκδόσεις.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει πως η Ελλάδα οφείλει να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι ύψους τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η στρατηγική εξόδου από το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο του 2018, χωρίς δηλαδή να χρειασθεί νέο δάνειο ή προληπτική πιστωτική γραμμή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ίδιες πηγές, πρέπει να γίνουν τρεις εκδόσεις ομολόγων από τον Απρίλιο του 2018 έως και τον Ιούλιο του ιδίου έτους, για να μαζευτεί το φρέσκο χρήμα, το οποίο με την σειρά του θα κατευθυνθεί στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Διαφορετικά -εάν δεν υπάρχει το μαξιλάρι-, η Ελλάδα θα κινδυνεύει να δεχτεί ασφυκτική πίεση από τις αγορές και να οδηγηθεί εκ νέου στην ανάγκη στήριξης από τον ESM.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v