Ξεκινάει το «παζάρι» για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Τη Δευτέρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το τελικό «καλάθι» των μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ που θα παραχωρηθούν. Ενδιαφέρον από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Κίνα. Τον Οκτώβριο το market test.

Ξεκινάει το «παζάρι» για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Ξεκινά τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες η μάχη για τη διαμόρφωση του τελικού «καλαθιού» με τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που θα πουληθούν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα συμμετέχει η ελληνική πλευρά με αντιπροσωπεία από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη ΔΕH, ενώ στελέχη των γενικών διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρ. Επιτροπής θα κάτσουν από την απέναντι μεριά.

Αν και πηγές της ελληνικής ομάδας αναφέρουν κι επιμένουν ότι οι συζητήσεις θα γίνουν επί των προτάσεών της, εντούτοις οι Βρυξέλλες θα πρέπει να πειστούν στο κατά πόσο το περιεχόμενο του «χαρτοφυλακίου» μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στο επικείμενο market test.

Ως γνωστόν, η πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνει την πώληση των δύο λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου, τη μία της Μελίτης και της άδειας για τη δεύτερη μονάδα στον ομώνυμο ΑΗΣ. Στο «πακέτο» αυτό είναι και τα ορυχεία που εφοδιάζουν τους δύο σταθμούς.

Πάντως, πηγές θέλουν να υπάρχει και πρόθεση ενδιαφέροντος για τις μονάδες αυτές από εταιρίες ηλεκτρισμού της Ανατολικής Ευρώπης όπως από Πολωνία και Τσεχία, ενώ δεδομένοι φέρονται και οι Κινέζοι. Για την ώρα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν να απέχουν οι εγχώριοι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και οι ξένοι εταίροι τους.

Οι διαπραγματεύσεις της Δευτέρας φέρονται καθοριστικές και θα δείξουν αν και κατά πόσο μπορεί να μεταβληθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι το market test του Οκτωβρίου θα κρίνει την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς, θυμίζουμε, επιδιώκει αφενός να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι των δανειστών, που είναι η διάθεση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η δημιουργία ιδιωτικού σχήματος παρόμοιας σχεδόν ισχύος με εκείνο της ΔEΗ και η μη πρόκληση ανεπανόρθωτης οικονομικής ζημίας στη δημόσια επιχείρηση.

Η διαπραγματευτική ομάδα υπουργείου ΠΕΝ και ΔEΗ θεωρεί επίσης ως πλεονέκτημα και την ευελιξία που υπάρχει ως προς τη διάθεση των συγκεκριμένων μονάδων. Για παράδειγμα ότι μπορεί να γίνει παραχώρηση και ανά περιουσιακό στοιχείο και όχι αποκλειστικά «πακέτο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v