Ολοένα λιγότερα χρήματα αφήνουν στην Ελλάδα οι ξένοι τουρίστες που την επιλέγουν για τις διακοπές τους. Η νέα άνοδος των επισκεπτών από το εξωτερικό και τα αυξημένα έσοδα του πρώτου εξαμήνου, ωστόσο, αποτελούν μόνο τη μία όψη του νομίσματος. Η άλλη θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «καμπανάκι» για τους επιχειρηματίες του χώρου.
Η νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό στο πρώτο εξάμηνο (7,94 εκατ. επισκέπτες, +6,6%) και οι εισπράξεις 4,11 δισ. ευρώ (+7,1% στο εξάμηνο και +14,2% τον Ιούνιο) περιγράφουν μόνο ένα μέρος της «μεγάλης εικόνας» του ελληνικού τουρισμού. Αν περιοριστεί κανείς στα συγκεκριμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) παραβλέπει το γεγονός πως οι σχετικοί υπολογισμοί γίνονται με βάση την περυσινή χρονιά, όταν ο ελληνικός τουρισμός κατέγραφε μείωση ξένων επισκεπτών 1,6% και 330 εκατ. ευρώ λιγότερες εισπράξεις (-7,9%) στο αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς σε σύγκριση με το 2015.
Επί της ουσίας, δηλαδή, ο ελληνικός τουρισμός δίνει μάχη φέτος για να καλύψει ή και να υπερκαλύψει τις περυσινές απώλειες. Με αρκετές πιθανότητες να το καταφέρει.
Το ανησυχητικό, ωστόσο, είναι πως χρόνο με τον χρόνο οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας δαπανούν ολοένα λιγότερα. Έτσι, καταγράφεται το εξής φαινόμενο: ο αριθμός ξένων επισκεπτών να εκτοξεύεται ακόμα ψηλότερα χρόνο με τον χρόνο, τα ξενοδοχεία (κυρίως τα μεγαλύτερα και των υψηλότερων κατηγοριών) στους δημοφιλέστερους προορισμούς της χώρας να είναι ασφυκτικά γεμάτα (ιδίως Ιούλιο και Αύγουστο), αλλά οι εισπράξεις από κάθε ταξιδιώτη να μειώνονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 500.000 επιπλέον ξένους ταξιδιώτες που ήρθαν στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, το όφελος ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ πρόσθετες εισπράξεις. Αυτό αντιστοιχεί σε 540 ευρώ ανά ταξιδιώτη. Ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, κατά δήλωση των ίδιων, το σύνολο των χρημάτων που τους κόστισε το ταξίδι τους στη χώρα μας.
Πώς, όμως, θα μπορούσε να καταγράψει το πολυπόθητο «ποιοτικό άλμα» ο ελληνικός τουρισμός, όταν ακόμα και από τις πιο προσοδοφόρες αγορές του μειώνονται αντί να αυξάνονται οι εισπράξεις από κάθε ταξιδιώτη;
Είναι χαρακτηριστικό πως οι εισπράξεις ανά επισκέπτη καταγράφουν νέα πτώση για τους επισκέπτες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Ακόμα και η μικρή άνοδος εισπράξεων από κάθε Γάλλο και η οριακή αύξηση από τους Βρετανούς καλύπτει μικρό μέρος των απωλειών που καταγράφηκαν το 2016.
Οι συνολικές εισπράξεις από επισκέπτες που προέρχονταν από τη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού Γερμανία κατέγραψαν στο πρώτο εξάμηνο του 2017 αύξηση 15,4%. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι εισπράξεις από κάθε Γερμανό μειώθηκαν 2,23%. Η νέα πτώση αποτελεί συνέχεια της περυσινής «βουτιάς» 32,3% που σημείωσαν οι εισπράξεις από κάθε Γερμανό στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έναντι του 2015. Κάπως έτσι, οι εισπράξεις από κάθε Γερμανό που ήρθε φέτος στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου διαμορφώθηκαν στα 656,6 ευρώ, όταν μόλις το 2015 κινούνταν στα επίπεδα των 991 ευρώ για την ίδια περίοδο.
Στα ίδια επίπεδα με τους Γερμανούς διαμορφώθηκαν οι εισπράξεις από κάθε Βρετανό που ήρθε στην Ελλάδα (657,7 ευρώ). Μόλις δύο χρόνια πριν (2015), οι εισπράξεις ανά Βρετανό επισκέπτη ήταν 115 ευρώ περισσότερα (772,8 ευρώ).
Οι Γάλλοι αποδείχθηκαν οι πλέον προσοδοφόροι επισκέπτες χωρών της Ε.Ε. των 28 στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο καθώς οι εισπράξεις ανά ταξιδιώτη διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 670 ευρώ. Βρέθηκαν, δηλαδή, ψηλότερα από Γερμανούς και Βρετανούς. Κατέγραψαν, μάλιστα, αύξηση 4,4%, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες 6,8% που είχαν σημειώσει στο αντίστοιχο διάστημα του 2016 έναντι του 2015.
Πτώση κατέγραψαν την ίδια στιγμή οι εισπράξεις ανά επισκέπτη από τις δύο κύριες αγορές εκτός Ε.Ε.28, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Η μείωση έφθασε το -8,9% για τους Αμερικανούς και το -3,9% για τους Ρώσους ταξιδιώτες.
Οι εισπράξεις ανά επισκέπτη από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στο α’ εξάμηνο του 2017 στα 799,9 ευρώ, όταν μόλις το 2015 κινούνταν στα 1.176,7 ευρώ. Αντίστοιχα οι εισπράξεις ανά Ρώσο επισκέπτη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις αντίστοιχες Γερμανών και Βρετανών, υποχωρώντας στα 649,1 ευρώ. Δύο χρόνια νωρίτερα (2015) οι εισπράξεις ανά Ρώσο επισκέπτη ήταν 833,3 ευρώ.
Η μείωση των εισπράξεων ανά ταξιδιώτη, πάντως, δεν αποτελεί φαινόμενο της τελευταίας διετίας. Πρόσφατες μελέτες, μάλιστα, το συνδέουν σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ξένων επισκεπτών, την ενίσχυση της παρουσίας των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους, αλλά και τις μεγάλες προσφορές των ξενοδόχων σε κάποιες περιόδους.