Λιθαράκια ανάπτυξης επιχειρεί να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατώντας γκάζι στις πληρωμές σε δύο μέτωπα: ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος σε επιχειρήσεις καθώς και ΦΠΑ. Οι προσπάθειες τροφοδότησης της ανάπτυξης δημιουργούν προσδοκίες ρευστότητας στην αγορά μετά από πολύμηνη «δίαιτα».
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν αυξημένες πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τον Ιούλιο αν και η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης (800 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα) σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια καταλυτικών εξελίξεων.
Περισσότερο χρήμα αναμένεται να πέσει στην αγορά αυτόν τον μήνα. Ήδη πάντως αρμόδιες πηγές στην οδό Νίκης κάνουν λόγο για σημαντικές εκταμιεύσεις, παραπέμποντας προς το τέλος του μήνα για αναλυτικά στοιχεία.
Ανάλογες πληροφορίες αυξημένων πληρωμών έρχονται και από την Καραγιώργη Σερβίας όπου η έδρα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Μετά την ψήφιση των διατάξεων που προβλέπουν άμεση επιστροφή φόρων εισοδήματος σε επιχειρήσεις και ΦΠΑ έως 10.000 ευρώ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Πιτσιλής έχει υπογράψει και θα συνεχίσει να υπογράφει μαζικές επιστροφές φόρων.
Τα τελευταία διαθέσιμα, επίσημα στοιχεία για τον Ιούνιο κατέδειξαν ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης στοίχισε ακριβά στην πραγματική οικονομία.
Από τις αρχές του έτους έως και τον Ιούνιο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν κατάφερε να εξοφλήσει παρά μόνο 334,5 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης με αποτέλεσμα στο τέλος Ιουνίου να διαμορφώνονται σε 3,881 δισ. ευρώ, σχεδόν όσα ήταν δηλαδή στις αρχές του έτους (3,879 δισ. ευρώ).
Τον Ιούνιο πληρώθηκαν 43,3 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις γενικής κυβέρνησης, 94,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς επιστροφές φόρων (στο άθροισμά τους οι υποχρεώσεις φτάνουν τα 1,252 δισ. ευρώ) και 43,1 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης (συνολικά στο έτος έχουν καταβληθεί 164,7 εκατ. ευρώ).
Όπως είναι ήδη γνωστό, στο τέλος Ιουνίου τα φέσια του δημοσίου στην αγορά διαμορφώθηκαν σε 5,134 δισ. ευρώ .
Εφεξής περιθώρια καθυστερήσεων δεν υπάρχουν. Πέραν της ανάγκης ενίσχυσης της ανάπτυξης προκειμένου να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος μεγέθυνσης του ΑΕΠ κατά 1,8% υπάρχει και η ασφαλιστική δικλίδα που έχει θέσει το Eurogroup: προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη υποδόση των 800 ευρώ το φθινόπωρο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να πληρώνει για κάθε δύο ευρώ που λαμβάνει από δανεικά, ένα ευρώ από την «τσέπη» του δημοσίου για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αλλιώς, έρχονται νέες καθυστερήσεις στην εκταμίευση δανεικών και νέα γκρίνια...