Το φράγμα του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ αναμένεται να σπάσουν φέτος τα χρέη φορολογουμένων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα «σπάσουν» σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μόνο τον περασμένο Ιούλιο, περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι ρύθμισαν 170 εκατ. ευρώ φόρων εισοδήματος σε δόσεις, «με μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο».
Συνολικά φέτος, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να σημειωθεί ρεκόρ χρέωσης πιστωτικών καρτών προκειμένου να πληρωθεί φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έως το τέλος του έτους. Αν γίνει προβολή των ρυθμίσεων του Ιουλίου σε ετήσια βάση, τότε το συνολικό φορο-φέσι στις κάρτες αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.
Η αύξηση της χρήσης πιστωτικών καρτών ως μέσου διευκόλυνσης των φορολογουμένων για να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι διαρκής τα τελευταία χρόνια.
Τα στοιχεία τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το 2015 οι συνολικές οφειλές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ οι οποίες έσπασαν σε δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών ανέρχονταν σε 380 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι το ποσό αυτό εκτιμάται πως αναρριχήθηκε στα 450 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο, χωρίς να υπολογίζονται οι χρεώσεις των καρτών για την εξόφληση τελών κυκλοφορίας.
Τον Δεκέμβριο επίσης οι τράπεζες κατακλύζονται από φορολογούμενους οι οποίοι επιμερίζουν ακόμα και τα τέλη κυκλοφορίας σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις.
Στην ώρα τους
Η χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή φόρων, στο 98% των φορολογούμενων συνοδεύεται από σπάσιμο της οφειλής σε δόσεις ενώ μόλις 2% των χρηστών πληρώνουν μια κι έξω το χρέος τους.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, όσοι χρησιμοποιούν την κάρτα τους για τη σταδιακή εξόφληση των φορολογικών τους οφειλών καταβάλλουν το χρέος προς την τράπεζα στην ώρα του. Τα χρέη αυτά δεν «κοκκινίζουν». Καθυστέρηση στην εξόφληση της δόσης προς την τράπεζα συνεπάγεται επιτόκιο έως και 18% ενώ η πληρωμή της δόσης στην ώρα της έχει μηδενική επιβάρυνση.
Η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών μέσω πιστωτικής κάρτας άλλωστε είναι ευκολότερη σε σχέση με την επιλογή της πάγιας ρύθμισης των δώδεκα μηνιαίων δόσεων προς την εφορία. Προκειμένου ο φορολογούμενος να ρυθμίσει τα χρέη του στην εφορία ηλεκτρονικά, με την πάγια ρύθμιση των δώδεκα δόσεων, θα πρέπει να περιμένει να γίνει ληξιπρόθεσμη η οφειλή του έστω και για μία ημέρα. Στην αντίθετη περίπτωση -αν δεν έχει γίνει ακόμα ληξιπρόθεσμη η οφειλή-, θα πρέπει να σταθεί στο γκισέ της εφορίας και να προχωρήσει στη ρύθμιση, χειρόγραφα.
Επιπλέον, η πάγια ρύθμιση της εφορίας συνοδεύεται με επιτόκιο 8,76%, στην περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μιας δόσης επιβάλλεται προσαύξηση 15%, ενώ αν καθυστερήσει η πληρωμή δύο δόσεων χάνεται η ρύθμιση.
Απώλεια της ρύθμισης στην εφορία ενεργοποιεί αυτόματα τον κίνδυνο κατασχέσεων από τους εισπρακτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ.
Από χθες πάντως άρχισε και η ροή νέων αιτήσεων στο taxis για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος με ημερομηνία πληρωμής 31 Ιουλίου είναι πλέον ληξιπρόθεσμη.