Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρέσκο χρήμα» ξαναβλέπει τις μικρές τράπεζες

Γιατί Έλληνες και ξένοι επενδυτές καλοβλέπουν και πάλι τον εγχώριο χρηματοοικονομικό τομέα. Οι νέοι επενδυτές σε Credicom και Παγκρήτια, η επικείμενη πώληση των θυγατρικών της πρώην Λαϊκής και το δέλεαρ του Grecovery.

«Φρέσκο χρήμα» ξαναβλέπει τις μικρές τράπεζες

Στο περιθώριο τακτικής γενικής συνέλευσης εταιρείας πληροφορικής τον Ιούνιο του 2016, ο πρόεδρος της εισηγμένης (που γνωρίζει καλά τον χρηματοοικονομικό χώρο λόγω της δραστηριότητας της επιχείρησής του) είχε δηλώσει: «Οι δουλειές που παίρνουμε από τις τράπεζες στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης, επειδή περιορίστηκε δραστικά ο αριθμός των τραπεζών. Ωστόσο, η ζωή κάνει κύκλους και πιστεύω πως κατά τα επόμενα χρόνια θα δούμε και νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά».

Αν και έχουν περάσει μόλις 13 μήνες από τότε, η εκτίμηση του προέδρου της εισηγμένης έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται, με καταλυτικούς παράγοντες τη σταδιακή μείωση του κινδύνου της χώρας, τη δεύτερη θετική αξιολόγηση και την «επιστροφή» του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

Ήδη, μεταξύ άλλων, είδαμε σημαντικές μετοχικές διαφοροποιήσεις σε Credicom (κάτοχος τραπεζικής άδειας) και Παγκρήτια Συνεταιριστική (είσοδος του κ. Μιχάλη Σάλλα), την ώρα μάλιστα που διαδίδεται ευρύτατα στην αγορά ότι οι δύο αυτές τράπεζες σκοπεύουν μεσοπρόθεσμα να προχωρήσουν εκ νέου σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους με «φρέσκο χρήμα».

Πέραν αυτών, όμως, με ενδιαφέρον αναμένεται έως το πρώτο τρίμηνο του 2018 και η πώληση των θυγατρικών του πρώην Συγκροτήματος της Λαϊκής στην Ελλάδα (μέσα στο καλοκαίρι θα επιλεγεί ο σχετικός σύμβουλος).

Αν και δεν είναι γνωστό το αν οι τρεις θυγατρικές -Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG), CPB ΑΕΔΑΚ και Laiki Factors- θα δοθούν με τη μορφή πακέτου ή όχι, κυπριακοί κύκλοι εκτιμούν πως ακόμη και αν επιχειρηθεί να εκποιηθούν ξεχωριστά, ένας υποψήφιος που θα ήταν πρόθυμος να δώσει ένα μεγάλο ποσό για την IBG είναι πολύ πιθανόν να βάλει επιπλέον 10-15 εκατ. για να αποκτήσει ουσιαστικά -χωρίς κόπο και χάσιμο χρόνου- έναν μικρό χρηματοοικονομικό όμιλο: Έναν όμιλο, που θα μπορούσε να επεκτείνει γρήγορα και ευέλικτα σύμφωνα με τον δικό του σχεδιασμό.

Επιπλέον, γνωστός παράγοντας της αγοράς επισημαίνει πως αυτή την περίοδο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τοποθέτηση κεφαλαίων στον εγχώριο χρηματοοικονομικό τομέα, υπενθυμίζοντας πως «πέρα από αυτές της Credicom και της IBG, υπάρχουν τρεις ακόμη τραπεζικές άδειες στην Ελλάδα (πέραν φυσικά των εισηγμένων) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσα από την εξαγορά των σχημάτων που τις κατέχουν. Μην εκπλαγείτε καθόλου αν δείτε, ακόμη και τους επόμενους μήνες, κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση».

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, τέσσερις είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους παρατηρείται σήμερα αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον εγχώριο τραπεζικό τομέα:

Πρώτον, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων («κόκκινων») επιχειρηματικών δανείων σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που πιθανολογείται ότι θα υπάρξει στον χώρο του investment banking (σύμβουλοι εξαγορών-συγχωνεύσεων, μελέτες αναδιάρθρωσης, εξεύρεση χρηματοδότησης, εταιρικά ομόλογα).

Δεύτερον, η προσφορά υπηρεσιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, στον βαθμό που -όπως εικάζεται- οι υπάρχουσες τράπεζες θα μειώσουν το ενδιαφέρον τους στο συγκεκριμένο πεδίο, εστιάζοντας πρωταρχικά στη διαφύλαξη και αύξηση των καταθέσεών τους.

Βέβαια, τόσο στο investment banking, όσο και στο μέτωπο της διαχείρισης περιουσιών (asset management), τα νέα τραπεζικά σχήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν και τον ανταγωνισμό των άλλων «παικτών» της αγοράς, όπως οι ΑΧΕΠΕΥ, οι ΑΕΠΕΥ, οι ΑΕΔΑΚ και οι αυτόνομες εταιρείες συμβούλων. Έτσι, είναι αρκετά πιθανόν, να δούμε κάποιους από τους νέους ενδιαφερόμενους να συμπράττουν με εταιρείες από τα προαναφερθέντα πεδία, δημιουργώντας νέους (μίνι) χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Τρίτον, οι προβλέψεις πολλών επενδυτών για είσοδο της οικονομίας της χώρας σε ένα μεσομακροπρόθεσμο κανάλι ανάπτυξης, με υψηλότερους ή χαμηλότερους ρυθμούς και

τέταρτον, η ύπαρξη πολλών παραγόντων και στελεχών που επιδιώκουν να «επιστρέψουν» σε έναν κλάδο που γνωρίζουν καλά εδώ και πολλά χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v