Πετύχαμε συμφωνία για την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπουμ. Τα δημοσιονομικά μέτρα που αποφασίστηκαν για μετά την λήξη του προγράμματος αντιμετωπίζουν τις ανισορροπίες της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, έγιναν σημαντικά βήματα και για την αντιμετώπιση των NPLs αλλά και τη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, συμπλήρωσε.
Οι ελληνικές αρχές θα δουλέψουν με την Κομισιόν για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, τόνισε αλλά και για την τόνωση των επενδύσεων.
«Συζητήσαμε το θέμα του χρέους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαίου 2016. Η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και μετά η δημοσιονομική τροχιά θα πρέπει να είναι συνεπείς με το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων». (πέριξ του 2% πρωτογενή πλεονάσματα).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, επιβεβαιώθηκε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει επέκταση του μέσου όρου των λήξεων και περαιτέρω πάγωμα των τόκων των δανείων του ESM ως 15 χρόνια. Παράλληλα, συμφωνήθηκε μηχανισμός που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος. Αν υπάρχει μεγαλύτερη ανάπτυξη θα υπάρχει μεγαλύτερη αποπληρωμή τόκων, αν είναι μικρότερη τότε οι πληρωμές θα είναι μικρότερες. Το EwG θα εξετάσει το μηχανισμό και θα συζητηθεί στο τέλος του προγράμματος.
Η ακριβής μέτρηση των μέτρων θα γίνει στο τέλος του προγράμματος με βάση το DSA του ΔΝΤ με τη συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών. Το Eurogroup θα συνεχίσει να στηρίζει την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το αρνητικό σενάριο στην εξέλιξη της οικονομίας, τόνισε.
Η δόση είναι 8,5 δισ. ευρώ, όπως είπε.
Μπαίνουμε στο τελευταίο χρόνο του προγράμματος και θα εξετάσουμε πως η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του.
Μοσκοβισί: Μεγάλο βήμα μπροστά
Ηταν μια πολύ καλή συνεδρίαση. Πολλοί μήνες σκληρής δουλείας έδωσαν μια «γενική συμφωνία» και τώρα γυρίζουμε σελίδα προς όφελος του ελληνικού λαού, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Η Ελλάδα κάλυψε τις υποχρεώσεις της, έκανε κάτι πρωτοφανές με τα προαπαιτούμενα που ήταν πολύ δύσκολα, τόνισε ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα μέτρα για το χρέος θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Είναι καθαρό, είναι αξιόπιστο, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη για να μπουν οι βάσεις και να γίνουν όλα πιθανά. «Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει εργαλεία για υποστήριξη των επενδύσεων. Η ανάπτυξη είναι τώρα προτεραιότητα!».
Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά και για την Ελλάδα και για την ευρωζώνη.
Ρέγκλινγκ: Πώς θα δοθούν τα δάνεια
Για εντυπωσιακό πακέτο πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο μίλησε ο επικεφαλής του ESM.
Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα ήταν από τις λίγες χώρες που πέτυχαν πρωτογενές πλεόνασμα είπε και σημείωσε ότι η παροχή επιπλέον διαύγειας στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που θα εφαρμοστούν αν χρειάζεται είναι δείγμα της αλληλεγγύης.
Η τρίτη δόση θα είναι 8,5 δισ. ευρώ και θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας τους επόμενους μήνες, αλλά και την κάλυψη της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών το επόμενο τρίμηνο.
Αναμένεται μετά τις διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια να εκταμιευτεί αρχές Ιουλίου ποσό 7,7 δισ. ευρώ. Τα 6,9 δισ. θα πάνε για την εξυπηρέτηση χρέος και το 0,8 δισ. για ληξιπρόθεσμα. Θα υπάρξει ακόμα μια πληρωμή για ληξιπρόθεσμα ύψους 800 εκατ. ευρώ μετά το καλοκαίρι υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα έχει χρησιμοποιήσει το προηγούμενο ποσό.
Από την αρχή του προγράμματος ως τώρα έχουν διατεθεί 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Συνολικά 173 δισ. με τα προηγούμενα προγράμματα. Με τη νέα δόση θα έχουμε πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους.
Λαγκάρντ: Εισηγούμε επί της αρχής έγκριση προγράμματος
Ξεκάθαρα έγινε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα και το λαό σε περισσότερη ανάπτυξη και σταθερότητα, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Για το Ταμείο σημαίνει ότι θα προτείνω στο Δ.Σ. την έγκριση επί της αρχής ενός νέου προληπτικού προγράμματος για τη χώρα».
Το ποσό θα είναι στη ζώνη των δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Θα ξεκινήσω τη διαδικασία σε 24 ώρες με στόχο να τελειώσουμε πριν από τις 27 Ιουλίου».
«Γιατί το κάνουμε αυτό; έχω μιλήσει για την ανάγκη συμφωνίας σε δυο σκέλη. Εχουμε πετύχει ξεκάθαρα με τους άλλους θεσμούς ότι στο θέμα των πολιτικών η Ελλάδα έκανε ότι αναμένονταν. Δεν περιμέναμε 140 prior action. Είχαμε μειώσει τις απαιτήσεις μας σε επτά κρίσιμα» (συντάξεις, φορολογία, αγορά εργασίας κ.τλ.).
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ πέρα από τις μεταρρυθμίσεις υπήρξε καθαρή πρόοδος και στο δεύτερο θέμα, την ελάφρυνση χρέους. Το ΔΝΤ όμως κρίνει ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία που θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα του χρέους.
Συμπλήρωσε ότι η διαδικασία της «επί της αρχής έγκριση» έχει ακολουθηθεί και στο παρελθόν. Χρειάζεται χρόνος για τη διαδικασία και πρακτικά σημαίνει ότι αν το Δ.Σ. εγκρίνει τη διαδικασία η εκταμίευση θα γίνει όταν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συγκεκριμενοποίησης του θέματος του χρέους.
Οπως είπε αυτό ωφελεί την Ελλάδα. Η κρίση του Ιουλίου αποφεύχθηκε. Παράλληλα προστατεύει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τις θυσίες του ελληνικού λαού. Παράλληλα διατηρεί το αίτημα για την ελάφρυνση χρέους γιατί εκταμίευση από το Ταμείο θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το χρέος.
Κανείς δεν λέει ότι είναι καλύτερη λύση. Η καλύτερη θα ήταν μια απόλυτη συμφωνία στο χρέος. Είναι η δεύτερη καλύτερη λύση και δεν είναι κακή, συμπλήρωσε.
Δυο αναλύσεις για το χρέος
Θα υπάρξουν δυο DSA, σύμφωνα με την Κριστίν Λαγκάρντ. Μια θα είναι για την πρόταση προς το ΔΝΤ και θα γίνει πριν τις 27 Ιουλίου, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr. Όταν θα υπάρξει η τελική ολοκλήρωση για το χρέος τους επόμενους μήνες θα γίνει εκταμίευση. Στο τέλος του προγράμματος θα γίνει νέο DSA για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος.
Η εκταμίευση θα γίνει αν τη ζητήσει η Ελλάδα και αν την χρειάζεται.
Τι άλλαξε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες
Δεν φτάσαμε συμφωνία τον προηγούμενο μήνα. Υπήρχαν πολλά προσχέδια. «Εγώ ήθελα συμφωνία και ομόφωνη», απάντησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σκιά των δηλώσεων Σόιμπλε ότι η συμφωνία υπήρχε πριν από τρεις εβδομάδες.
Υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το μηχανισμό ανάπτυξης, υπάρχει περισσότερη διαύγεια για τη δόση. Υπάρχει πολύ θετικότερος τόνος. «Δεν ήθελα μια δήλωση που δεν είναι αισιόδοξη απ’ όλους», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Υπάρχει ισχυρή αναφορά στην ανάπτυξη και αυτό σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή συμπεριφοράς και τόνου, συμπλήρωσε η Κρ. Λαγκάρντ. Αντί να αγωνιούμε για το παρελθόν, όλοι κοιτούν μπροστά και το πόσο μπορεί να γίνει καλύτερη η κατάσταση. Υπάρχει αναφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η αναγνώριση του ότι η Ελλάδα έκανε τη δουλεία της και ότι προχωρήσαμε στο θέμα του χρέους είναι οι βασικές αλλαγές τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.
Ευθυγράμμιση προγραμμάτων
Η Ελλάδα μπορεί να μην χρησιμοποιήσει όλα τα χρήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα του ESM. Σε ότι αφορά μια προληπτική γραμμή του ESM αυτό δεν συζητήθηκε, σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Στόχος είναι να ευθυγραμμιστεί το πρόγραμμα του ΔΝΤ με αυτό του ESM, συμπλήρωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.
To ανακοινωθέν του Eurogroup
Το Eurogroup καλωσορίζει το ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς για ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων, που έχει σαν στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει τις υποκείμενες διαρθρωτικές ανισορροπίες στα δημόσια οικονομικά και η οποία ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο των συμφωνημένων προαπαιτούμενων δράσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, ιδίως του φιλόδοξου δημοσιονομικού πακέτου για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, το οποίο αποτελείται από μια φορολογική μεταρρύθμιση που διευρύνει τη φορολογική βάση και μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Από κοινού αποφέρουν καθαρή εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ η οποία θα στηρίξει τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2018. Περιλαμβάνει επίσης ένα υπό αίρεση αναπτυξιακό πακέτο για την ενίσχυση της δυνατότητας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και για την βελτίωση του κοινωνικού διχτυού ασφαλείας, το οποίο θα εφαρμοστεί εφόσον επιτευχθούν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι.
Καλωσορίζουμε επίσης την υιοθέτηση ενός πακέτου αποφασιστικών μέτρων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), όπως η εγκαθίδρυση μιας ενεργούς δευτερογενούς αγοράς, ενός πλαισίου εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθώς και όλες οι δράσεις για να γίνει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσιών πλήρως επιχειρησιακή.
Επιπλέον, το πακέτο περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό διαρθρωτικών μέτρων που έχουν σαν στόχο να ενισχύσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το Eurogroup καλωσορίζει την υιοθετηθείσα νομοθεσία που προστατεύει τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ευθυγραμμίζει τις μαζικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην Ε.Ε.
Το Eurogroup επαινεί ακόμα τις ελληνικές αρχές που υιοθέτησαν νομοθεσία για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την διευκόλυνση της έκδοσης αδειών σε επενδυτές και το περαιτέρω άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Καλωσορίζουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της πορεία.
Το Eurogroup επαινεί επίσης την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρωτοφανή κινητοποίηση μετά τον Ιούλιο του 2015 των κονδυλίων της Ε.Ε. για την τόνωση επενδύσεων που στηρίζουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη, σε ένα ποσό που αγγίζει συνολικά τα 11 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να εργαστούν στενά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί ότι επιπλέον 970 εκατ. ευρώ που έγιναν διαθέσιμα μετά την αξιολόγηση των κονδυλίων των πολιτικών συνοχής για την περίοδο 2017-2020, θα απορροφηθούν πλήρως.
Επιπλέον, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου για την στήριξη του σχεδιασμού και της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μέσω έργων τεχνικής υποστήριξης.
Παράλληλα, το Eurogroup προσκαλεί την Ελλάδα μαζί με τους θεσμούς καθώς και τα αντίστοιχα τρίτα μέρη, να εξελίξουν και να στηρίξουν ως το τέλος του έτους μια ολιστική στρατηγική ενίσχυσης της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων στο επενδυτικό κλίμα. Περαιτέρω επιλογές για την ενεργοποίηση επιπρόσθετων πόρων από εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και άλλους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς (όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) πρέπει να εξεταστούν.
Το Eurogroup στηρίζει τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών να εργαστούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη δημιουργία μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα συντονίζει την εφαρμογή των δραστηριοτήτων προώθησης και ανάπτυξης.
Το Eurogroup καλεί την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την εξέλιξη βιώσιμων επενδυτικών έργων. Προσπάθειες πρέπει να γίνουν για την αύξηση της τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων με το βλέμμα στο να διευκολυνθεί η προετοιμασία επενδύσιμων έργων και στο να εγκαθιδρυθούν επενδυτικές πλατφόρμες.
Σήμερα, το Eurogroup συζήτησε ξανά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους με τον στόχο να ανακτήσει η Ελλάδα την πρόσβαση στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Το Eurogroup επανεπιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις και τις αρχές που περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν του Μαίου του 2016. Σημειώσαμε ότι η εφαρμογή των συμφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος συμβάλλει ήδη σε μια σημαντική μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα και βελτιώνει σημαντικά το προφίλ του ελληνικού χρέους.
Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση της Ελλάδας για την διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και στη συνέχεια μιας δημοσιονομικής τροχιάς που είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις της με βάση το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, το οποίο θα μπορούσε να επιτευχθεί με βάση την ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά κοντά στο 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 ως το 2060.
Το Eurogroup κατέληξε ότι η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να επιτευχθεί εντός του πλαισίου των μέτρων για το χρέος που όρισε το Eurogroup το Μάιο του 2016. Σε σχέση με αυτό, το Eurogroup υπενθύμισε την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους με αναφορά στο συμφωνημένο δείκτη των ακαθόριστων χρηματοδοτικών αναγκών: το GFN πρέπει να μείνει κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ από εκεί και έπειτα ώστε να διασφαλιστεί ότι το χρέος παραμένει σε μια βιώσιμη καθοδική τροχιά.
Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει μια δεύτερη ομάδα μέτρων για το χρέος στο βαθμό που χρειάζεται, ώστε να πετύχει τους στόχους των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών (GFN) που αναφέρθηκαν προηγουμένως, ευθυγραμμιζόμενο με το ανακοινωθέν της 25ης Μαΐου 2016.
Αυτό περιλαμβάνει κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με την δόση επαναγοράς χρέους κατά το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα, τη χρήση των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (SMP) από τον χωριστό λογαριασμό του ESM, την αποκατάσταση της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει το Ευρωσύστημα (SMP) και (ANFA) από το δημοσιονομικό έτος 2017, ενέργειες διαχείρισης παθητικού εντός του τρέχοντος προγράμματος του ESM λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικά υψηλό βάρος για ορισμένα κράτη μέλη και έναν ανασχεδιασμό δανείων του EFSF εντός της μέγιστης εγκεκριμένης ποσότητας (maximum Programme Authorised Amount).
Το Eurogroup είναι έτοιμο να εφαρμόσει υπό την επιφύλαξη του τελικού DSA, επιμηκύνσεις των σταθμισμένων μέσων ωριμάνσεων και μια περαιτέρω αναβολή της πληρωμής τόκων και αποσβέσεων του EFSF για διάστημα από 0 έως 15 έτη. Όπως συμφωνήθηκε το Μάιο του 2016 αυτά τα μέτρα δεν θα οδηγήσουν σε επιπρόσθετα κόστη για άλλα κράτη μέλη. Με στόχο να ληφθούν υπόψη πιθανές διαφορές μεταξύ των προβλέψεων ανάπτυξης στο DSA και της πραγματικής ανάπτυξης την περίοδο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο ανασχεδιασμός των δανείων του ΕFSF θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με ένα μηχανισμό ο οποίος θα συμφωνηθεί και θα λαμβάνει υπόψη την ανάπτυξη.
Αυτός ο μηχανισμός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης χρέους, μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του προγράμματος του ESM, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ορόσημα του GFN που αναφέρθηκαν νωρίτερα έχουν επιτευχθεί και να διασφαλιστεί ότι το ανώτατο όριο που έχει τεθεί για την εγκεκριμένη ποσότητα (EFSF Αuthorised Amount) έχει επίσης επιτευχθεί. Το Eurogroup δίνει εντολή στο EWG να εργαστεί περαιτέρω για το θέμα από το 2018.
Στο τέλος του προγράμματος, υπό τον όρο της επιτυχημένης εφαρμογής του και στο βαθμό που είναι αναγκαίο, θα εφαρμοστεί αυτή η δεύτερη ομάδα μέτρων. Ο ακριβής καθορισμός (calibration) αυτών των μέτρων θα επιβεβαιωθεί στο τέλος του προγράμματος από το Eurogroup στη βάση ενός αναθεωρημένου DSA, σε συνεργασία με τους ευρωπαικούς θεσμούς, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους αλλά και η συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.
Αυτό το DSA ενώ θα βασίζεται σε προσεκτικές υποθέσεις, θα λαμβάνει υπόψη τις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και τις πρωτοβουλίες για τις επενδύσεις.
Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup θυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 που προέβλεπε πως σε περίπτωση ενός δυσμενούς σεναρίου ένα πιθανός μηχανισμός για το χρέος μπορεί να ενεργοποιηθεί. Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού θα εξετασθεί από το Eurogroup και θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως ένα περαιτέρω ανασχεδιασμό των δανείων του EFSF και την εφαρμογή πλαφόν ή την αναβολή πληρωμών των επιτοκίων.
Αναγνωρίζοντας το SLA που πέτυχε η Ελλάδα με τους θεσμούς, η διοίκηση του ΔΝΤ θα εισηγηθεί σύντομα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την έγκριση επί της αρχής του αιτήματος της Ελλάδας για μια συμφωνία εν αναμονή (StandbyArrangement). To ΔΝΤ καλωσορίζει την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που ανακοίνωσαν τα κράτη μέλη και συμφωνεί ότι αντιπροσωπεύουν ενα σημαντικό βήμα προς την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα τεθεί σε ισχύ με πόρους που θα διατεθούν σε συνάφεια με τους όρους του, υπό την αίρεση ότι το πρόγραμμα μένει σε τροχιά και όταν το τα στελέχη του ΔΝΤ μπορούν να διαβεβαιώσουν το εκτελεστικό του συμβούλιο του Ταμείου ότι υπάρχει συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης χρέους η οποία κατάλληλα σχεδιασμένη στο τέλος του προγράμματος θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέος.
Υπό την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο κοινοβούλιο το ESM αναμένεται να εγκρίνει το συμπληρωματικό MoU και την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες, να πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και την πιθανή δημιουργία ενός μαξιλαριού ρευστότητας.
Eνόψει της ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα για την επιστροφή στις αγορές. Το Εurogroup συμφωνεί ότι θα παράσχει μελλοντικές εκταμιεύσεις όχι μόνο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών αλλά και την δημιουργία ρευστότητας ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να διευκολυνθεί η επιστροφή στις αγορές.