Πέμπτο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup είναι η Ελλάδα σύμφωνα με την ατζέντα που δημοσιοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως αναφέρει «το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας. Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης τη βιωσιμότητα του χρέους, στη βάση της συμφωνίας που επετεύχθη στις 26 Μαίου. Στην τελευταία συνάντηση τον Μάιο του 2017 το Eurogroup καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Ελλάδας και θεσμών για το πακέτο πολιτικών και διεξήγαγε σε βάθος συζήτηση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε να συνεχίσει να δουλεύει με στόχο να φτάσει σε ολοκλήρωση στην επόμενη συνάντηση του οργάνου».
Όπως αναφέρεται το Eurogroup θα συνεχίσει τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με στόχο να βρεθεί κοινή προσέγγιση που θα μοιράζονται τα κράτη μέλη της ευρωζώνης και οι θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ).
Αυτό, προσθέτει θα περιλαμβάνει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας (πέρα από το 2018) και τα «πιθανά» μέτρα για το χρέος που ενδεχομένως θα προκύψουν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. Το πλαίσιο για τη συζήτηση είναι η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup στις 24 Μαίου 2016, περιγράφοντας τα μέτρα σε βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή την Παρασκευή διεκδικεί να απαληφθεί ο όρος «ενδεχόμενα» μέτρα.
Οι υπουργοί, τέλος, θα ανταλλάξουν απόψεις και για την επικαιροποιημένη εκτίμηση των Θεσμών για την εφαρμογή των λεγόμενων «prior actions» που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με τους Θεσμούς.
Η εφαρμογή των prior actions και η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους είναι σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του προγράμματος και την εκταμίευση της επόμενης χρηματοδότησης.