«Χαίρομαι που είμαι εδώ. Συγχαίρω τον ελληνικό λαό για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε. Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες αλλά είναι απαραίτητες. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος, δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία. Τις επόμενες δύο ημέρες θα ανοίξουμε τον δρόμο για να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Μάλιστα σε ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε «εγκάρδια και εποικοδομητική» τη συνάντηση.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ευχαρίστησε για τη βοήθεια της Γαλλίας και του προκατόχου του και του ίδιου. Τον συνεχάρη για την επιτυχία του στις εκλογές χθες. «Νομίζω ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και αυτός να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε τρεις ημέρες», τόνισε.
Ο Γάλλος υπουργός συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στη συνέχει θα δει και τον Γιάννη Στουρνάρα.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι στη συνάντηση Τσακαλώτου-Λεμέρ συζητήθηκε η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση των μελλοντικών ρυθμίσεων ανάπτυξης με τις όποιες παρεμβάσεις στο χρέος και όπως διευκρίνιζαν οι ίδιες πηγές απομένουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες, προκειμένου αυτή η πρόταση να λάβει την τελική της μορφή.
Όπως μετέδωσε το Euro2day.gr το πρωί, ευρωπαϊκές πηγές περιμένουν στο Eurogroup μια καλύτερη πρόταση, με στρογγυλεμένες τις πολιτικές γωνίες του χρέους τόσο για την Αθήνα όσο και το Βερολίνο, αλλά και μια μεγάλη δόση.
«Περιμένουμε πως θα υπάρξει μια καλύτερη πρόταση σε σχέση με αυτή της 22ας Μαΐου» αναφέρουν κοινοτικές πηγές, σπεύδοντας όμως να προσθέσουν ότι ο κορμός των μελλοντικών παρεμβάσεων στο χρέος δεν θα παρεκκλίνει ουσιαστικά από τις αποφάσεις του περσινού Μαΐου.
Οι διατυπώσεις κρίνονται καθοριστικές. Θα πρέπει να είναι τέτοιες ώστε να μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση και το Βερολίνο.
Ευρωπαϊκή πηγή σημειώνει ότι ο Λεμέρ έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Βερολίνο (η πρώτη του επίσκεψη ως υπουργού Οικονομικών ήταν στη γερμανική πρωτεύουσα), επομένως εκτιμά πως η συμβιβαστική πρόταση την οποία προωθεί έχει ένα πρώτο πράσινο φως από τον Β. Σόιμπλε (συναντήθηκαν άλλωστε την περασμένη εβδομάδα).
Οι προσδοκίες
Όπως προκύπτει από την τοποθέτηση Τσακαλώτου την Παρασκευή στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών προσδοκά σε μια απόφαση από το Eurogroup με την οποία δεν θα επαναλαμβάνεται η περιβόητη έκφραση «if needed» του Eurogroup του Μαΐου 2016, αναφορικά με την ενεργοποίηση πιθανών μεσο-μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.
Προσδοκά επίσης αναφορά σε μέτρα τα οποία θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος τα οποία ήδη εφαρμόζονται, μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και ενδεχομένως κάποιο μηχανισμό μακροπρόθεσμων μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος.
Η δόση
Μετά την ψήφιση και της δέσμης τροπολογιών της περασμένης εβδομάδας, η εκταμίευση της δόσης έχει έρθει πιο κοντά. Το ύψος της τελεί υπό διαμόρφωση. Η Κομισιόν επιθυμεί η δόση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη (έως και 10 δισ. ευρώ), προκειμένου να δοθεί αναπτυξιακή ώθηση μέσω της ταχείας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Την ίδια ώρα, όμως, εντός του Eurogroup και του ESM υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, φωνές οι οποίες υπαγορεύουν δόση με το σταγονόμετρο (κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση, συν 1 δισ. ευρώ στη συνέχεια) και συνδεδεμένη με προαπαιτούμενα προκειμένου να συνεχίσει να ασκείται πίεση μεταρρυθμίσεων στην ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τις λήξεις των 7,4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις σε πληρωμές ομολόγων έως το τέλος του έτους, επομένως, αναφέρουν πηγές με γνώση των διεργασιών, εκλείπει ένα σημαντικό εργαλείο πίεσης.