Μαΐλλης: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι

Θετικές εξελίξεις για το χρέος τοποθετούνται το αργότερο αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές, εκτίμησε ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου. Βλέπει «πολλές θετικές και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εξελίξεις» σε οικονομία και επιχειρήσεις.

Μαΐλλης: Το Grexit δεν είναι στο τραπέζι

«Το Grexit δεν είναι πια στο τραπέζι και στο δύσκολο θέμα του χρέους της χώρας αναμένονται θετικές εξελίξεις που για εμάς τοποθετούνται το αργότερο αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Μετά από αυτό, ανοίγει και ο δρόμος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε κατά την εισαγωγική του ομιλία στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Μαΐλλης.

Επικαλούμενος την πρόσφατη ψήφιση από την ελληνική Βουλή της νέας συμφωνίας με τους πιστωτές για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μαΐλλης δήλωσε βέβαιος ότι «τα χειρότερα είναι πίσω». Μεταξύ άλλων, μίλησε για «πολλές θετικές και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές εξελίξεις» στην πραγματική οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Όπως είπε, οι ελληνικές επιχειρήσεις που επιβίωσαν μετά από 8 χρόνια οικονομικής κρίσης -πτώση ΑΕΠ άνω του 25%, κάθετη πτώση της εσωτερικής κατανάλωσης, έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, capital controls- τελικά «αναδιαρθρώθηκαν, προσάρμοσαν το λειτουργικό κόστος τους, επένδυσαν στην εξωστρέφεια και έτσι κέρδισαν το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας».

Στο πλαίσιο αυτό επικαλέστηκε τα αποτελέσματα στην αυξημένη κερδοφορία των Εισηγμένων Εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και σε πολλές άλλες μη εισηγμένες εταιρείες, μικρές και μεγάλες. «Αυτό μας το επιβεβαιώνουν και εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου μας, γερμανικές και ελληνικές».

Ο κ. Μαΐλλης δήλωσε βέβαιος ότι η επικείμενη διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στις ελληνικές συστημικές Τράπεζες -που σήμερα είναι 110 δισ., δηλαδή 45% του συνόλου των δανείων- θα απελευθερώσει ένα «τεράστιο, νέο, αναπτυξιακό δυναμικό». Μεταξύ άλλων, οι μεν υπερχρεωμένες βιώσιμες εταιρείες με την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία και οι δε μη βιώσιμες θα εκκαθαριστούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία θα αξιοποιηθούν, απελευθερώνοντας τραπεζική ρευστότητα.

Αφού αναφέρθηκε σε παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην παράμετρο της εκτίναξης του αριθμού τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, ο κ. Μαΐλλης στάθηκε στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι οποίες «διαφυλάχτηκαν και είναι χαρακτηριστικό ότι, σε αντίθεση με επιχειρήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, οι γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα προσαρμόστηκαν και αναδιαρθρώθηκαν, παρέμειναν, δεν έφυγαν».

Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε, πολλές γερμανικές εταιρείες επένδυσαν τα τελευταία χρόνια εν μέσω κρίσης σημαντικά ποσά, όπως οι Allianz, Robert Bosch, Böhringer Ingelheim, Lidl και Media Markt.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v