Εγκρίθηκε από τη Βουλή, όπως αναμενόταν, το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα. Ψήφισαν συνολικά 281 βουλευτές. Επί της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 153 «ναι» από τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και 128 «όχι» από την αντιπολίτευση (Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων). Η Χρυσή Αυγή απείχε από την ψηφοφορία.
Μοναδική «παραφωνία» από τον ΣΥΡΙΖΑ η Τ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία δεν ψήφισε το άρθρο 56 για την ιδιωτική εκπαίδευση (δήλωσε «παρών»).
Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει: «Η επιλογή μου αυτή δεν έγινε για να σηματοδοτήσει την ιδιαίτερη σημασία του συγκεκριμένου άρθρου, έναντι των άλλων, τα οποία και υπερψηφίζω. Ούτε όμως συμψηφίζει τίποτα. Η θέση μου είναι καθαρή. Δεν θα πλήξω την κυβέρνηση, καταψηφίζοντας την κυβέρνηση, ούτε προτίθεμαι να δώσω "όπλα" σε κανέναν και για τίποτα. Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η επιλογή αυτής της ατομικής διαφοροποίησης αποτελεί μια δική μου εσωτερική ανάγκη, να τιμήσω τον πρόωρα χαμένο αδελφό μου Αγησίλαο Χριστοδουλόπουλο, συνδικαλιστή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και αντιπρόεδρο της ΟΙΕΛΕ μέχρι τον θάνατο του».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός είχε εγκαίρως ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Οι 153 συνεχίζουμε όλοι μαζί», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών
Με το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών, δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους στο ακέραιο, όπως κάναμε και εμείς. Αναμένουμε και δικαιούμαστε από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους που θα είναι αντίστοιχη των θυσιών του ελληνικού λαού, ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.
Η συζήτηση στην ολομέλεια
Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας τόνισε κατά την ομιλία του πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε θετική εισήγηση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγήσει στο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE. Δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το μίγμα πολιτικής. Τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική λύση στο χρέος, θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη, το ΔΝΤ θα φύγει. Αν φύγει, δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα, σημείωσε.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν τον Σεπτέμβρη του 2017 αρχίσουν να υπάρχουν τα μέτρα για το χρέος. Αν αυτό δεν γίνει, τα μέτρα θα αποσυρθούν, και αυτό το ξέρουν οι εταίροι.
O πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα που αλλάζει και μια οικονομία που βλέπει μπροστά με αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από το εξωτερικό. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο θα πιαστούν οι στόχοι αλλά θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος συνολικά 3,5 δισ. ευρώ ως το 2021 και θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας
Μητσοτάκης: Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη
Με σφοδρή επίθεση και σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών. «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, όπως έκανε το 2015 μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
«Η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη με ευθύνη Τσίπρα - Καμμένου», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «σκοτεινή μέρα για την Ελλάδα» και ονοματίζοντας συγκεκριμένους υπουργούς που εμποδίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση γι' αυτά που ψηφίζονται σήμερα και ότι είναι «η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην ευρωζώνη», ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων» που έρχονται με τη συμφωνία.
Γεννηματά: Λέμε όχι σε όλα
Με τα νέα μέτρα, οδηγείτε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες στο περιθώριο και ταυτόχρονα τάζετε αναδιανομή της μιζέριας με τα αντίμετρα. Παίρνετε από τον χαμηλοσυνταξιούχο μια σύνταξη και θα δώσετε, αν σας το επιτρέψουν, συσσίτιο στο εγγόνι του στο σχολείο, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Μην περιμένετε από εμάς καμία ανοχή, καμία συνενοχή. Λέμε όχι σε όλα. Τα αντίμετρα είναι το νέο μεγάλο παραμύθι. Τα μέτρα είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.
Η κυβέρνηση αυτή είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή, μεγάλη ευκαιρία για πολιτική συνεννόηση και τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, που εμείς εξασφαλίσαμε για τη χώρα. Στάθηκε αδύναμη και ανίκανη να τα αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου, τόνισε. Ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά, με σχέδιο και στρατηγική για το εθνικό συμφέρον, τόνισε.
Θεοδωράκης: Κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού
Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως η διαχρονική πρόταση του Ποταμιού να μην έχουν φορολογική ασυλία οι βουλευτές έχει γίνει αποδεκτή. Αυτό θα το ψηφίσουμε, όπως θα ψηφίσουμε και τη μερική, έστω, μείωση των φορολογικών βαρών της αγροτικής παραγωγής
Αυτά είναι τα δύο άρθρα που θα ψηφίσει το Ποτάμι. Με την ψήφιση του νέου μνημονίου από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού που κυριάρχησε από το 2010, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Λεβέντης: Οι ξένοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα
Ο Β. Λεβέντης τόνισε πως «θα ψηφίσουμε μόνο τη διάταξη για την αύξηση της φορολογίας των βουλευτών. Αλλά να σας κάνω τη χάρη να ψηφίσω τα αντίμετρα, δεν μπορώ να το κάνω, κ. Τσίπρα».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ξένοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου συμφωνία που να αναφέρεται στο μέλλον και να θέλει να δέσει χειροπόδαρα ένα κράτος.
Κουτσούμπας: «Μνημόνιο στην τετάρτη»
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «μνημόνιο στην τετάρτη», τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης-τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».