«Κόντρα» Σταθάκη-Χατζηδάκη για οικονομία και βιομηχανία

Τι ζητά η βιομηχανία για να προσφέρει θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Τις θετικές προοπτικές τόνισε ο Γ. Σταθάκης και στάθηκε στο θέμα του χρέους. Κριτική στην κυβέρνηση από τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Κόντρα» Σταθάκη-Χατζηδάκη για οικονομία και βιομηχανία

Στα πλαίσια της χθεσινής γενικής συνέλευσης του ΣΒΑΠ (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής Πειραιά), με χαμηλούς τόνους και ουσιαστικά επιχειρήματα, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την οικονομία και τη βιομηχανία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΒΑΠ Δημήτρη Μαθιού, ο οποίος τόνισε ότι απαιτούνται πολύ μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στη βιομηχανία κατά τα επόμενα χρόνια προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία, καθώς τα Κοινοτικά Κονδύλια, το Πακέτο Γιούνκερ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν.

«Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο να φτάσει η βιομηχανική παραγωγή στο 20% του ΑΕΠ έως το 2020, εμείς βρισκόμαστε στο 8% και αν φτάσουμε στο στόχο του 12% ή του 13% που φιλοδοξεί το Υπουργείο Ανάπτυξης, τότε θα έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας. Αν δεν αναπτυχθεί η βιομηχανία, ξεχάστε την ανάπτυξη» τόνισε ο κ. Μαθιός, ο οποίος υπέβαλε και μια σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση (μεταξύ των οποίων η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε όλα τα βιομηχανοστάσια, η κατάργηση του Πόθεν Έσχες για την απόκτηση μετοχών, η σταθεροποίηση του συστήματος φορολογικών ελέγχων και ο περιορισμός των ευθυνών των εταιρειών μόνο στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο).

Ο κ. Σταθάκης αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει προβλήματα και δυσλειτουργίες προηγούμενων δεκαετιών:

• Έδωσε μια θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας πως οι επόμενες αξιολογήσεις θα είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, ότι η ελάφρυνση του χρέους θα δημιουργήσει έναν ασφαλή ορίζοντα για το αξιόχρεο του δημόσιου χρέους και για την πρόσβαση των επιχειρήσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και πως το δημόσιο θα μπορεί να βγαίνει επιλεκτικά να δανείζεται από τις αγορές. «Αν και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις για το φετινό ΑΕΠ, κοινός παρονομαστής είναι ότι έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας και πως από το 2017 ξενικά μια ποιοτική ανάκαμψη βασιζόμενη στις εξαγωγές και στον τουρισμό» υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

• Αναφέρθηκε σε μια σειρά δρομολογούμενων μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που ολοκληρώθηκαν ή επιχειρούνται, μεταξύ των οποίων το σύστημα δημόσιων προμηθειών, η απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων, των παραλιών και τέλος το κτηματολόγιο (θα έχει ολοκληρωθεί έως το2020).

• Και τέλος, εστίασε σε μια σειρά αλλαγών στον τομέα της ενέργειας («όλο το ενεργειακό μοντέλο αλλάζει» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά) που επηρεάζει σημαντικά τη βιομηχανία.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατία Κωστής Χατζηδάκης αφού άσκησε κριτική στην πολιτική της τελευταίας διετίας, σημείωσε πως «η μελλοντική πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την στάση της κυβέρνησης. Μετά το τρίτο μνημόνιο, έχουμε μπροστά μας μέτρα για το 2019 και το 2020, ενώ παράλληλα ο SSM να ελέγχει τις τράπεζες και το Υπερταμείο θα έχει συγκεντρώσει το 80% της κρατικής περιουσίας. Εύχομαι, οι φετινές κυβερνητικές εξαγγελίες για ανάπτυξη να επιβεβαιωθούν, σε αντίθεση με το ότι έγινε πέρυσι. Για να γίνει αυτό όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπλήξει εαυτήν και αλλήλους».

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδάκης έθεσε ως απαραίτητες προϋποθέσεις ανάπτυξης:

Τις ιδιωτικές επενδύσεις που είναι παράγοντας-κλειδί. Ακόμη και αν απορροφηθεί ολόκληρο το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να βρεθούν επιπλέον 80 δις ευρώ για επενδύσεις και αυτά μπορούν να προκύψουν μόνο από ιδιώτες, Έλληνες ή ξένους.

• Την ομαλοποίηση της λειτουργίας του τραπεζικού τομέα. Οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων είναι γραφειοκρατικές, ατελείς, δεν είναι συνδεδεμένες με τον πτωχευτικό κώδικα και δεν θέτουν ένα πλαίσιο κινήτρων και κυρώσεων, προκειμένου οι τράπεζες να μην καθυστερούν.

• Η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, προκειμένου να εισρεύσει χρήμα στην οικονομία.

• Η ύπαρξη ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος.

• Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Ομιλίες και τοποθετήσεις στη χθεσινή γενική συνέλευση του ΣΒΑΠ έγιναν επίσης από την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, από τον εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, από τον Α’ αντιπρόεδρο της Νέα Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη και από τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v