Ξεκίνησαν οι μυστικές συναντήσεις για το χρέος

Εμπιστευτικό έγγραφο της Ευρωζώνης αποκαλύπτει τον σχεδιασμό. Αναμένεται συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ τον Ιούνιο και εκταμίευση της δόσης μέσα του μήνα. Ατυπη απόφαση στη Μάλτα για μείωση του στόχου πλεονασμάτων 3,5% σε τέσσερα χρόνια. Ερώτημα η στάση της Γερμανίας.

Ξεκίνησαν οι μυστικές συναντήσεις για το χρέος

Βρυξέλλες, ανταπόκριση (see the document at the end of the text)

Αρχισαν οι μυστικές επαφές του λεγόμενου Washington Club για τον σχεδιασμό περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με εξασέλιδο έγγραφο της Ευρωζώνης που φέρνει στο φως το Euro2day.gr.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει το έγγραφο, «οι συζητήσεις για το χρέος θα λάβουν χώρα σε περιορισμένο κύκλο παράλληλα με την αξιολόγηση. Η πρώτη συνάντηση του Washington Club (όπως άλλωστε είχε αποκαλύψει το Euro2day.gr ) έγινε σε επίπεδο μελών του EuroWorkingGroup, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ».

«Περαιτέρω συναντήσεις θα γίνουν σε επίπεδο υπουργών (στο Club συμμετέχουν εκτός από τους θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας) στις αρχές Μαΐου. Ο πρόεδρος του Εurogroup στοχεύει συγκεκριμένα να γίνει συνάντηση μεταξύ του ΔΝΤ, των ευρωπαϊκών θεσμών και των σημαντικών χωρών-μελών στο περιθώριο των G7 στο Μπάρι, μεταξύ 11 και 13 Μαΐου».

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στα στελέχη του ΔΝΤ να εισηγηθούν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μέχρι τα μέσα Μαΐου και επιπλέον την εκταμίευση της δόσης».

Σε κάποιο άλλο σημείο, το έγγραφο αναφέρει ότι στο άτυπο Eurogroup της Μάλτας στις αρχές Απριλίου και για να μπορέσει να γεφυρωθεί η διαφορά με το ΔΝΤ, έγινε μια άτυπη συμφωνία για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% από δέκα σε τέσσερα χρόνια.

«Το κύριο ζήτημα που πρέπει τακτοποιήσουμε για να φέρουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αφορά στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και στα πρωτογενή πλεονάσματα. Το Ταμείο έχει πολύ πιο αρνητική βιωσιμότητα του χρέους (DSA) από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως λόγω των πολύ συντηρητικών προβλέψεών του. Την ίδια στιγμή, το Eurogroup παραμένει διστακτικό στην αποσαφήνιση κι άλλων μεσοπρόθεσμων μέτρων (κάτι που ξεκάθαρα απαιτεί το ΔΝΤ) και να μειώσει τον πολύ απαιτητικό στόχο για το πλεόνασμα των 10ετών με 3,5% όπως αναγράφεται στο ευρωπαϊκό DSA, σε πιο αξιόπιστα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο έγινε μια ανεπίσημη συμφωνία στη Βαλέτα να μειωθούν τα έτη, με στόχο το 3,5% σε τέσσερα, και δη μέχρι το 2022».

Το έγγραφο επίσης αναφέρει ότι το άτυπο Eurogroup της Βαλέτα ήταν δυνητικά επιτυχημένο και άνοιξε τον δρόμο για μια πιθανή συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να αποκλείεται και «έκτακτο» Eurogroup, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία.

Τα μέτρα του 2020 θα έρθουν το 2019, εάν η χώρα μας δεν πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, όμως, σύμφωνα με το έγγραφο, «εάν η Ελλάδα επιτύχει στους στόχους, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει αντίμετρα όπως φοροαπαλλαγές και κοινωνικής προστασίας. Αυτό άλλωστε είναι η εκτίμηση και των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Τα περισσότερα prior actions αναμένεται να υιοθετηθούν μέχρι τα μέσα Μαΐου και στην ολότητά τους να ολοκληρωθούν έως και τις αρχές Ιουνίου, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για εκταμίευση της δόσης στα μέσα Ιουνίου».

Στη δεύτερη και τρίτη σελίδα, το έγγραφο αναφέρει ξανά και ξανά ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ πολλές φορές κωλυσιεργεί και καταθέτει τις προτάσεις και τα έγγραφά της με τουλάχιστον μία εβδομάδα καθυστέρηση.

«Το χρονοδιάγραμμα που αναφέρουμε απαιτεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Μαΐου, ώστε να έχουμε τα τελικά κείμενα στα χέρια των αντιπροσωπειών και των ελληνικών αρχών πριν την αναχώρηση του κουαρτέτου».

«Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ έχει δείξει αργοπορία στο να μοιράζεται τα έγγραφά του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μέχρι τώρα. Το MEFP και το TMU δόθηκαν με μία εβδομάδα καθυστέρηση και μετά το Πάσχα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην ώρα της είναι ζωτικής σημασίας για να χτιστεί μια πολύ καλύτερη οικονομική και ειδικά δημοσιονομική απόδοση, διαφορετικά το momentum θα χαθεί».

Στους στόχους του προγράμματος παραμένει «άγνωστος Χ» η τελική θέση που θα λάβει η Γερμανία και δη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα κρίσιμα Eurogroup. Αν και όλες οι πλευρές συντάσσονται με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν έχουν ακόμη πειστεί ότι ο κ. Σόιμπλε θα δεχθεί να επισημοποιηθούν οι υποχωρήσεις στο πλεόνασμα και η αποσαφήνιση περαιτέρω μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Euro2day.gr ότι ενδέχεται να κλείσει η αξιολόγηση, αλλά με κάποια «προβλήματα» να μετατίθενται για αργότερα.

Το έγγραφο αναφέρει ότι τη διαμεσολάβηση έχει αναλάβει ο κ. Ντάισελμπλουμ, που θεωρεί ότι μια επιτυχής κατάληξη στο ελληνικό θέμα θα ενισχύσει τις προσπάθειές του να παραμείνει πρόεδρος του Eurogroup.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v