Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα

Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα αν δεν τηρηθεί η συμφωνία στο χρέος, τόνισε ο πρωθυπουργός. Αν δεν πετυχαίναμε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήμασταν μπαλάκι μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ. Τι είπε για τις αυταπάτες και το go back Ms Merkel.

Τσίπρας: Τα μέτρα είναι το εξιτήριο από το πρόγραμμα

Η χώρα δεν αντέχει άλλα χρόνια Επιτροπείας. Τα μέτρα έχουν αρχή εφαρμογής την 1.1.2019 μόνο αν εν τω μεταξύ έχουν ανακοινωθεί και αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα για το χρέος, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στον Ant1. Θα τα ψηφίσουμε για να πάρουμε τη λύση για το χρέος, αλλά δεν θα εφαρμοστούν αν δεν τηρηθεί η συμφωνία. Μια κυρίαρχη κυβέρνηση μπορεί να πάρει πίσω τα μέτρα αν δεν τηρηθεί μια συμφωνία, τόνισε. 

Εξιτήριο από το πρόγραμμα τα μέτρα

Τα στελέχη του ΔΝΤ λένε mea culpa ενώ ο Σόιμπλε λέει το αυτονόητο, ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι εκτός πραγματικότητας και οι προβλέψεις της Αθήνας είναι σοβαρές. Το θέμα όμως πάει πιο μακριά. Η συζήτηση για την παραμονή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα πάει πολύ πιο βαθιά, είπε.

Για εμάς η ευθύνη είναι να βγει η χώρα από την περιπέτεια. Όταν πετυχαίνουμε τους στόχους και μειώνουμε την ανεργία, τότε δεν θα έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας. Τα μέτρα είναι εξιτήριο από το πρόγραμμα, υποστήριξε.

Οπως είπε είναι βέβαιος για την τεχνική συμφωνία και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει και η συμφωνία για το χρέος στις 22 Μαίου.

Η καθυστέρηση

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος εξηγώντας τους λόγους της καθυστέρησης. Σημείωσε ότι πριν από λίγες ημέρες βγήκε το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος: 4,2%. Το ΔΝΤ προέβλεπε 01%, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και υποστήριξε ότι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα λέει ότι η ελληνική κυβέρνηση φταίει για τις καθυστερήσεις.

Μπήκαμε σε διαπραγμάτευση που δεν αφορά μόνο το πρόγραμμα, αλλά και το χρέος, τόνισε. Μπήκαμε στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές να έχουν επίτηδες δυσμενείς προβλέψεις για να μας αναγκάσουν να πάρουμε σκληρά μέτρα

Υποστήριξε ότι η σθεναρή στάση και η παλαιότερη δήλωσή του ότι «δεν θα δεχτεί ούτε ένα μέτρο» ήταν ο λόγος που για πρώτη φορά η Ελλάδα κατάφερε να πάρει κάτι θετικό, τα αντίμετρα που είναι ισόποσα με τα μέτρα καθώς και τις αποφάσεις για τις εργασιακές σχέσεις.

Απομονώθηκε το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό οι πολιτικές συμμαχίες βοήθησαν να απομονωθεί το ΔΝΤ και υποστήριξε ότι οι δανειστές θέλησαν να φορτώσουν στην Ελλάδα τις ευθύνες για να μην πάρουν οι ίδιοι τις αποφάσεις που πρέπει.

Τα αντίμετρα

Είναι 2% του ΑΕΠ όσο ακριβώς και η επιβάρυνση και σχετίζονται με την ανυπαρξία του κοινωνικού κράτους που θα έπρεπε να υπάρχει και τη μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα αλλά και στην εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, τα επιδόματα στα παιδιά και η δυνατότητα να πάνε όλα σε βρεφονηπιακό σταθμό είναι σημαντική βοήθεια. Παραδέχτηκε πάντως ότι «δεν είναι ευχάριστο αυτό που συμβαίνει στον συνταξιούχο».

Το πλεόνασμα και η υπερφορολόγηση

Πιάσαμε τους στόχους γιατί ενεργοποιήθηκαν «κόφτες» στις μίζες, τις ρεμούλες και τις σπατάλες. Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχει βαριά φορολογία στην Ελλάδα αλλά υπήρχε και πριν και οι στόχοι δεν πιάνονταν.
Αν δεν πιάναμε το πλεόνασμα του 2016 θα ήμασταν μπαλάκι μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι με την υφιστάμενη κυβέρνηση οι αυξήσεις στους φόρους ήταν ελάχιστοι και ανέφερε την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Οι αποκρατικοποιήσεις

Αν ήταν δική μας επιλογή δεν θα πουλούσαμε σε περίοδο κρίσης. Εμείς είμαστε υπέρ των συμπράξεων. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Δεν την χρεοκοπήσαμε εμείς. Δώσαμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης, πέσαμε σε τοίχο και ζητήσαμε τη λαϊκή εντολή για μια δύσκολη συμφωνία.

Δεν πουλήσαμε όμως μπριρ παρά. Πήραμε υψηλότερα τιμήματα και υψηλότερα τιμήματα σε επενδύσεις. Αναφέρθηκε δε στο λιμάνι του ΟΛΘ που η μεταβίβαση έγινε σε τιμή 70% πάνω από τη χρηματιστηριακή αξία και με παράλληλη δέσμευση για 170 εκατ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη πενταετία.

Η ΔEΗ

Η ΝΔ είχε συμφωνήσει τη μικρή ΔΕΗ. Ηταν πώληση του 1/3 των φιλέτων της ΔEΗ αλλά και την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ που ήταν τα δίκτυα και αποτελούν πλούτο της χώρας. Εξασφαλίσαμε το 51% των δικτύων υπό δημόσιο έλεγχο και καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση της μικρής ΔEΗ.

Οσα γίνονται τώρα σχετίζονται με το ότι ως χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να τηρούμε τους κανόνες της Κομισιόν. Ετσι είμαστε υποχρεωμένοι να κατεβάσουμε το μερίδιο της ΔEΗ στην αγορά από το 90% στο 50%, όπου είναι και η παραγωγή.

Αποφασίσαμε να το κάνουμε με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ αλλά ήρθε απόφαση του ευρωδικαστηρίου που ζητά να μην έχει παρουσία η ΔΕΗ στα νέα λιγνιτικά πεδία. Επειδή δεν θα επιλέξουμε νέα λιγντικά πεδία γιατί είναι πολύ ακριβά πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό με πωλήσεις υφιστάμενων μονάδων, δήλωσε.

Είχα το θάρρος…

Είμαι ο μόνος πολιτικός που είχα το θάρρος να πω ότι είχα αυταπάτες. Πίστευα ότι με τη μεγάλη ανατροπή του 2015 θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας στη χώρα. Επεσα σε τοίχο. Όμως αλλάξαμε τη χώρα και τώρα η εικόνα στο διεθνές περιβάλλον είναι αξιόπιστη και μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Το go back Ms Merkel

Ερωτηθείς για το «go back Ms Merkel» είπε πως πιστεύει ακόμα πως έπρεπε να κάνει πίσω στην σκληρή δημοσιονομική πολιτική που επέβαλε στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Πολιτικά ήταν σωστό το σύνθημα. Αλλά όταν γνωρίζεις ένα άνθρωπο και μιλάς μαζί του έχεις άλλη εικόνα. Είναι πολιτικός που έχει συναίσθηση της ευθύνης και είναι ανοιχτόμυαλη, όπως φάνηκε και στην προσφυγική κρίση.

Στο ελληνικό πρόγραμμα όμως, υποστήριξε ο πρωθυπουργός η Γερμανία έκανε και συνεχίζει να κάνει μεγάλα λάθη.

Οι κατασχέσεις

Είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα αλλά η ΑΑΔΕ είναι πια ανεξάρτητη αρχή. Προέκυψε γιατί παλαιότερα οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν τους φορολογικούς ελέγχους για πολιτικές σκοπιμότητες. Αυτό οδήγησε τους τροϊκανούς να απαιτήσουν την ανεξαρτητοποίηση. Εχουμε καλή συνεργασία γιατί θέλουμε να υπάρχει μέτρο και να προστατεύονται αυτοί που έχουν ανάγκη.

Οι δημοσκοπήσεις

Εγώ πήρα το κόστος και πήγα σε εκλογές, δεν κινήθηκα όπως ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς που έκλεισαν τη συμφωνία μετά τις εκλογές. Το 2011 χιλιάδες Ελληνες διαδήλωναν στις πλατείες. Αυτό ήταν απονομιμοποίηση της τότε κυβέρνησης όχι οι δημοσκοπήσεις, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η κυβέρνηση έδωσε πρόσβαση στα νοσοκομεία σε 2,5 εκατομμύρια Ελληνες και στήριξη σε όσους είναι κάτω από το εισόδημα της φτώχειας. Επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη αλλά φροντίσαμε κοινωνικές κατηγορίες που είναι αόρατες να έχουν ένα δίχτυ προστασίας.

Δεν θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ούτε ένα λεπτό αν δεν είχε κατανόηση ή αποδοχή, εκτίμησε. Ο κόσμος ξέρει ότι δεν πήραμε μίζες, ούτε πήραμε θαλασσοδάνεια και δεν είμαστε οι πορφυρογέννητοι για να πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε τις καρέκλες της εξουσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v