Πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τις χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αλλά και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ετοιμάζεται να εισηγηθεί η ΡΑΕ στην κυβέρνηση, με στόχο την άρση στρεβλώσεων και την οικονομική ελάφρυνση των καταναλωτών.
Παράλληλα, η Αρχή αμφισβητεί εμμέσως πλην σαφώς το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που διεκδικεί η ΔEΗ με αναδρομικές αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος, με τον πρόεδρό της Νίκο Μπουλαξή να σημειώνει στην αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή πως με άλλες τιμές του πετρελαίου είχε υπολογιστεί το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά το 2012 και 2013, και το οποίο ανερχόταν στα 800 εκατ. ευρώ ετησίως, και τώρα, με το βαρέλι στα 50 δολάρια, η δαπάνη αυτή έχει υποχωρήσει στα 600 εκατ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό η ΡΑΕ απαντά στην επίσημη πια διεκδίκηση της ΔΕΗ (σ.σ. χθεσινή ανακοίνωση), ύψους 700 εκατ. ευρώ, για «δαπάνες τις οποίες έχει υποστεί η εταιρία από επενδύσεις καθώς επίσης και για λειτουργικές δαπάνες (πετρέλαιο, συντηρήσεις κτλ.) στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, χωρίς να τις έχει ανακτήσει, προκειμένου η τιμή του ρεύματος να είναι ίδια με αυτή της ηπειρωτικής χώρας».
Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ Euro2day.gr, η ΡΑΕ θα είναι έτοιμη τον Μάιο να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσό που πρέπει ή όχι να ανακτήσει η ΔEΗ. Πρέπει να σημειωθεί ότι στοιχεία για το κόστος των ΥΚΩ στα νησιά υπάρχουν στη ΡΑΕ μέχρι το 2013. Το 2011, το ποσό αυτό ήταν 681,7 εκατ. ευρώ, το 2012 έφτασε τα 783,9 εκατ. ευρώ και το 2013 συνολικά 771,2 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό τονίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔEΗ, ότι όλη η δαπάνη για υγρά καύσιμα της ΔΕΗ το 2015 ήταν 582,8 εκατ. ευρώ και το 2016 μειώθηκε στα 481,2 εκατ. ευρώ.
Οι παρεμβάσεις
Ο κ. Μπουλαξής κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τα πεπραγμένα της Αρχής το 2015 και το 2016 ανήγγειλε αλλαγές στις ΥΚΩ.
Σημείωσε, αφήνοντας ανοικτό σχετικό ενδεχόμενο, πως σε άλλα κράτη μέρος των δαπανών καλύπτεται από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία.
Η επόμενη παρέμβαση που θα προτείνει η ΡΑΕ είναι η διόρθωση της κλίμακας χρέωσης των ΥΚΩ καθώς, όπως είπε και ο πρόεδρος, όταν κάποιος π.χ. ξεπερνά έστω και κατά μία κιλοβατώρα την κλίμακα των 2.000 πληρώνει για το σύνολο της κατανάλωσης με την τιμή που ισχύει άνω του προαναφερόμενου ορίου.
Αλλαγές έρχονται και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, που απολαμβάνουν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλαξή, η Αρχή μελετά την εισαγωγή μοντέλου κλιμακωτών εκπτώσεων, ώστε οι ασθενείς οικονομικά καταναλωτές να δικαιούνται δωρεάν ηλεκτροδότηση.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε την αναγκαιότητα της ταχύτατης υλοποίησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών, ώστε αφενός να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού τους και αφετέρου να εξοικονομηθούν τα τεράστια χρέη των ΥΚΩ. Μάλιστα, όπως είπε, μέχρι τέλος του 2017 η ΡΑΕ θα έχει πλήρη εικόνα από ειδική μελέτη που διεξάγεται σχετικά με τη δυνατότητα διασύνδεσης των νησιών ή την εξεύρεση εναλλακτικών μορφών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως με φυσικό αέριο και με ΑΠΕ.
Πρόσθεσε δε ότι η πίεση για την απόσυρση των ακριβών ντιζελοκίνητων μονάδων από τα νησιά έρχεται μετά και τη σχετική κοινοτική νομοθεσία που ορίζει ως χρονιά έναρξης της αντικατάστασης το 2020.