Η λύση του πακέτου 1+1% για τα μέτρα το 2019 και 2020 «ευλογήθηκε» τελικά από το Eurogroup, όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Πρακτικά η συνεδρίαση έβγαλε τον «λευκό καπνό» που επεδίωκε η Ελλάδα καθώς όπως φάνηκε τελικά η υποχώρηση Σόιμπλε (την οποία κατ΄ αποκλειστικότητα χθες παρουσίασε το Euro2day.gr) βοήθησε στο να γεφυρωθούν οι διαφορές.
Κάναμε σημαντική πρόοδο στην Ελλάδα για τη β’ αξιολόγηση. Αλλάξαμε τη στρατηγική και επιταχύναμε τις συζητήσεις για να βρεθεί συμφωνία στα βασικά στοιχεία του μεταρρυθμιστικού πακέτου και μετά να ασχοληθούμε με τα μικρά, επεσήμανε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Οπως ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ, «έχουμε συμφωνία σε αυτά τα μεγάλα θέματα και θα συνεχιστεί η συζήτηση για την επιστροφή των θεσμών το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δουλειά».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο έχει την έγκριση του ΔΝΤ «Δεν θα μιλούσα για συμφωνία σε αυτά τα θέματα, αν δεν συμφωνούσε και το Ταμείο» τόνισε.
Ο επικεφαλής του Eurogroup έκανε λόγο για πακέτο μέτρων 2% του ΑΕΠ, το 1% κυρίως από συντάξεις από το 2019 και το 1% κυρίως από φορολογικά (αφορολόγητο), το 2020. Τα τελευταία είναι «επί της αρχής συμφωνημένα», κάτι που σημαίνει ότι ανάλογα με την πρόοδο, θα κριθεί αν πρέπει «να έρθουν μπροστά».
Παράλληλα, όπως είπε, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει αντίμετρα (μέτρα επέκτασης), υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και το δημοσιονομικό μονοπάτι πηγαίνει καλύτερα και θα χρησιμοποιεί τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κάλεσε τους θεσμούς να δουλέψουν με την κυβέρνηση για να τελειώσουν με τις λεπτομέρειες.
Όταν υπάρξει SLA, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα επανέλθουν για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και το θέμα του χρέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μαΐου.
«Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να το κάνουμε αυτό το συντομότερο», τόνισε.
Τα μεγάλα θέματα έχουν τώρα ξεκαθαριστεί και μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα, υπογράμμισε.
«Μπαλαντέρ» τα μέτρα του 2020
Τα μέτρα του 2020 είναι «επί της αρχής» σημείωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Θα υπάρχουν τακτικές επιθεωρήσεις, για να δούμε πώς πηγαίνει το πρόγραμμα. Αν όλα πάνε καλά και η χώρα είναι εντός στόχων (όπως τώρα), θα εφαρμοστούν το 2020 (σ.σ. υπονοώντας προφανώς ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι, θα έρθουν νωρίτερα).
Σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα μετά το πρόγραμμα είπε ότι είναι πολιτικό θέμα και θα συζητηθεί το 2020, όταν κλείσει το SLA.
Πρακτικά θέματα θα καθορίσουν την επιστροφή των θεσμών
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν δίνεται ημερομηνία, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ποτέ δεν δίνει ημερομηνία καθώς δεν είναι ο επικεφαλής των θεσμών. Τώρα που λύσαμε τα μεγάλα προβλήματα, δεν υπάρχει σημαντικός λόγος η αποστολή «να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν». Όπως είπε, υπάρχουν πρακτικά θέματα και οι επικεφαλής των θεσμών θα αποφασίσουν πότε μπορούν να επιστρέψουν.
Θα συζητήσουμε με τους επικεφαλής για το πότε θα γίνει αυτό. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό ή περίεργο, αλλά πρακτικά θέματα (προγράμματα στελεχών, κλείσιμο τραπεζών, αργίες).
Η εκταμίευση
Να σημειωθεί πάντως ότι ο Γερούν Ντάισελμπουμ δεν απάντησε ξεκάθαρα σε ερώτηση για το εάν ισχύει η θέση ότι δεν θα υπάρξει εκταμίευση χωρίς το ΔΝΤ. «Πηγαίνει αρκετά πέρα αυτό το θέμα». Εχει σημασία δήλωσε να τελειώσουμε γρήγορα και σίγουρα πολύ νωρίτερα από τις πληρωμές του καλοκαιριού, επειδή εκτός των άλλων η οικονομία γλίστρησε τους τελευταίους μήνες.
Κερέ: Μετά το SLA τα μέτρα για το χρέος
Από την πλευρά του, ο Μπ. Κερέ τόνισε ότι ένα περιεκτικό SLA θα υπάρξει «πολύ σύντομα» και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και τα σχετικά μέτρα για το χρέος τις επόμενες εβδομάδες.
Πιστεύουμε, είπε το στέλεχος της ΕΚΤ, ότι η Ελλάδα πρέπει γρήγορα να προχωρήσει με την υιοθέτηση και εφαρμογή των prior actions, γιατί όσο περνάει ο χρόνος γίνονται όλο και πιο επείγοντα.
Η καθυστέρηση είχε συνέπειες για την οικονομία και τον τραπεζικό τομέα. Είναι ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι και να προχωρήσουμε.
Μοσκοβισί: Εξι φορές πάνω από τον στόχο το πλεόνασμα του 2016
Καλωσορίζω τη συμφωνία επί της αρχής που επετεύχθη μετά από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων. Εγινε πολλή δουλειά τις τελευταίες ημέρες και ώρες, είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.
Οι θεσμοί θα γυρίσουν σύντομα στην Αθήνα για να κλείσει το SLA.
Ο χρόνος είναι κατάλληλος για να μπει τέλος στην αβεβαιότητα που βαραίνει την ελληνική οικονομία για πολύ καιρό και κάνει δύσκολη την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εχει γίνει προσπάθεια, τόνισε, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι έξι φορές πάνω από τον στόχο και ελπίζουμε ότι θα πιαστούν οι στόχοι για φέτος και το 2018.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία για μέτρα 1+1% «ισορροπημένη» και τόνισε ότι η προοπτική είναι συμμετρικά η χώρα να πάρει και τα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας.
Ρέγκλινγκ: Αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα στο πρωτογενές πλεόνασμα
Είναι σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, είπε ο επικεφαλής του ESM. Σε δύο εβδομάδες θα έχουμε τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, θα είναι ένα «αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα».