Δραματική έκκληση για τις ελληνικές εξαγωγές

Σε άμεσο κίνδυνο οι εξαγωγές, αν δεν υπάρξει η αυτονόμηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης μετά την προειδοποίηση της ευρωπαϊκής αρχής. Θα είμαστε έτοιμοι απαντά το υπουργείο.

Δραματική έκκληση για τις ελληνικές εξαγωγές

Για κίνδυνο «Grexit των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών από το ευρωπαϊκό σύστημα διαπίστευσης», λόγω της μη «ανεξαρτητοποίησης» του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) έκαναν εκ νέου λόγω σήμερα με κοινή τους παρέμβαση η HellasCert, η HellasLab και ο ΣΕΒ.

Πρόκειται για ένα μείζον θέμα, που πρόσφατα ανέδειξε το Euro2day.gr, το οποίο αν δεν επιλυθεί έως τις 27 Απριλίου, τότε υπάρχει άμεσος κίνδυνος για «μπλακ άουτ» στις εξαγωγές, καθώς τα προϊόντα και οι υπηρεσίες δεν θα φέρουν πιστοποιητικό διεθνούς αναγνώρισης.

Πάντως, κατά την ώρα της συνέντευξης Τύπου, στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης διαβεβαίωναν ότι ήδη έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την απόσπαση του ΕΣΥΔ από το Εθνικό Σύστημα Υποδομών Ποιότητας (ΕΣΥΠ).

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης-Πιστοποίησης-HellasCert Γιάννης Καραγιάννης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εργαστηρίων-HellasLab Περικλής Αγάθωνος και ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκαν στον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται πλέον η ελληνική οικονομία, να μείνει δίχως αναγνωρισμένο φορέα Διαπίστευσης, μέχρι τέλη του μήνα.

Όπως επεσήμαναν, στις 28 Φεβρουαρίου 2017 εξέπνευσε η διετής προθεσμία που είχε δώσει η European Cooperation for Accreditation-Ευρωπαϊκή Συνεργασία για τη Διαπίστευση (EA), προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, για τη συμμόρφωση του εθνικού μας Οργανισμού Διαπίστευσης-ΕΣΥΔ, με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα πρότυπα της ΕΑ. Ως αποτέλεσμα η ΕΑ συνέταξε εισήγηση προς την επικείμενη συνεδρίαση της MLA Committee (Επιτροπή Αμοιβαίας Αναγνώρισης), στις 27 Απριλίου 2017, για την αναστολή της αναγνώρισης όλων των διαπιστεύσεων που παρέχει το ΕΣΥΔ.

Επί λέξει αναφέρει τα εξής: «…Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι το ΕΣΥΔ έκανε τη μέγιστη προσπάθεια για να λύσει το πρόβλημα, η ομάδα της ΕΑ προτείνει να παραμείνουν σε εκκρεμότητα τα ευρήματα μη συμμόρφωσης και να ανασταλούν οι αμοιβαίες πολυμερείς συμφωνίες του ΕΣΥΔ μέχρι να γίνει η τροποποίηση του νόμου, ή τουλάχιστον μέχρι να γίνουν διαθέσιμες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και την πορεία τροποποίησης του νόμου».

Επισημαίνεται ότι το ΕΣΥΔ αποτελεί τον εθνικό οργανισμό διαπίστευσης και οι συνέπειες από την πιθανή αποτυχία συμμόρφωσής του στις υποδείξεις της ΕΑ θα αναστείλουν την αναγνώρισή του και τη συμμετοχή του σε πολυμερείς παγκόσμιες συμφωνίες, με καταστροφικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία. Στην πράξη αυτό σημαίνει την αυτόματη κατάργηση της διεθνούς αναγνώρισης όλων των φορέων πιστοποίησης στη χώρα μας καθώς και των διαπιστευμένων εργαστηρίων -μερικά από τα οποία είναι και κρατικά- και κατ’ επέκταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν για τις επιχειρήσεις-πελάτες τους.

Η εξέλιξη αυτή ισοδυναμεί με την ανάσχεση των εξαγωγών και συνολικά των συναλλαγών για μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, από και προς το εξωτερικό. Ιδιαιτέρως για την ευρωπαϊκή αγορά η κατοχή πιστοποίησης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση εξαγωγών, ενώ εξίσου ή και περισσότερο αναγκαία είναι η πιστοποίηση για την εισαγωγή προϊόντων (CE) από τις ασιατικές αγορές, για τις οποίες η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου.

Η απευκταία απώλεια της αναγνώρισης του ΕΣΥΔ επηρεάζει άμεσα ή έμμεσα περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 26% της συνολικής απασχόλησης και αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ (αγροδιατροφή, δομικά υλικά, τουριστικά καταλύματα, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, βιομηχανικός εξοπλισμός, μηχανήματα κ.ά.).

Οι επιχειρήσεις αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να μην μπορούν να εκπληρώσουν σχετικές υποχρεώσεις τους να τεθούν προσωρινά εκτός αγοράς και να χάσουν διεθνείς συμφωνίες και παραγγελίες.

Επιπλέον, θα υποστούν εκ νέου το σχετικό κόστος επαναπιστοποίησης, αναζητώντας πιστοποίηση από κάποιο άλλο διαπιστευμένο φορέα του εξωτερικού, αυτή τη φορά. Τέλος, σημειώνεται ότι το ίδιο το ΕΣΥΔ θα απωλέσει έσοδα άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, τα οποία σήμερα καταβάλλονται ως τέλη για τις υπηρεσίες διαπίστευσης, που παρέχει στους φορείς πιστοποίησης.

Για τους φορείς της επιχειρηματικότητας η διοικητική, οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια του ΕΣΥΔ αποτελεί τη μόνη βιώσιμη λύση, που θα ικανοποιήσει όχι μόνο τον ευρωπαϊκό εποπτικό φορέα αλλά και θα καταστήσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες που παρέχει το ΕΣΥΔ περισσότερο ανταποδοτικές.

Για άλλη μια φορά, την ύστατη στιγμή, η HellasCert, η HellasLab και ο ΣΕΒ καλούν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να δώσει άμεσα λύση και παραμένουν από πλευράς τους στη διάθεσή του για να συμβάλουν με εποικοδομητικό τρόπο στην αναγκαία συμμόρφωση προς τις υποδείξεις που θέτει το ευρωπαϊκό σύστημα διαπίστευσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v