Με όπλο τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, που εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ του 2016 (έναντι στόχου για 0,5%), και στη σκιά των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έστειλε σήμα ότι για την κυβέρνησή του ο χρόνος της αναμονής τελείωσε.
Κάλεσε για συμφωνία ως το Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση έχει ήδη υποβάλει αίτημα για Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο.
Σαφείς ήταν οι αιχμές προς το ΔΝΤ (παράλογες απαιτήσεις, συνεχείς καθυστερήσεις), αλλά και προς την πλευρά Σόιμπλε (κάποιοι θέλουν να επαναφέρουν σενάρια καταστροφής και Grexit), χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.
Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν αναφορικά με τις θέσεις του πρωθυπουργού ότι το πρόβλημα είναι οι διαφορετικές προβλέψεις των θεσμών σε ό,τι (θα) αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα ενοποιεί τις προβλέψεις των θεσμών.
Κατά τους ίδιους κύκλους ο Ντ. Τουσκ είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή, θα δρομολογήσει Σύνοδο Κορυφής. Να σημειωθεί ότι η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι δεν είναι ενιαίες οι αντιλήψεις στο εσωτερικό κυβερνήσεων που μετέχουν στην ευρωζώνης.
Πιάσαμε τους στόχους και με το παραπάνω
Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο παρά τις οικονομικές δυσκολίες και έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και να σταθεροποιήσει την οικονομία, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Ντ. Τουσκ.
Όπως τόνισε, σε σύντομο διάστημα φέραμε οικονομικά αποτελέσματα που εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς. Ο στόχος του 2015 ήταν για πρωτογενές έλλειμμα αλλά πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%. Το 2016, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις (ως συνήθως του ΔΝΤ) και την αβεβαιότητα που το ίδιο προκάλεσε με τη στάση του και τις παράλογες απαιτήσεις, η χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω από 3% (αντί στόχου για 0,5).
Πιάσαμε από το 2016 τον στόχο που θέτει το πρόγραμμα για το 2018. Για πρώτη φορά, μετά από επτά χρόνια, υπάρχουν οι προοπτικές για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Οπως είπε, η οικονομία είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την κρίση και τα καταστροφολογικά σενάρια για έξοδο από το ευρώ, που κάποιοι επιθυμούσαν το 2015 και δεν φοβόντουσαν να το δηλώσουν. «Παρότι το σχέδιο ηττήθηκε το 2015, ορισμένοι πιστωτές εμφανίζονται αμετανόητοι».
Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην πρώτη αξιολόγηση, με απαιτήσεις μέτρων 4,5 δισ., σήμερα κάνουν τα ίδια. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2016. Η διαδικασία καθυστερήσεων θέτει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Αυτά τα συζήτησα με τον πρόεδρο Τουσκ, τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Είπα πως η αίσθηση που έχουμε είναι ότι κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία, κάποιοι έρχονται να βάλουν πρόσθετες απαιτήσεις. Κάποιοι επιχειρούν να ροκανίσουν τον χρόνο, να βλάψουν την ανάκαμψη και να βάλουν ξανά κινδυνολογικά σενάρια στο τραπέζι».
«Εξέφρασα με ειλικρίνεια ότι τόσο εγώ όσο και η κυβέρνηση δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για καιρό παιχνίδια σε βάρος της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Η διαδικασία στις Βρυξέλλες οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Μάλτας. Οι πληροφορίες που έχουμε εγώ και ο Τουσκ είναι ότι είμαστε μια ανάσα από συμφωνία, ωστόσο είχα υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί συμφωνία την προσεχή Παρασκευή στο Eurogroup, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο, ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σίγουρα τον Απρίλιο.
Απαντώντας σε ερώτηση μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «βλέπουμε διαρκώς κάποιους να μεταφέρουν τα γκολπόστ λίγο παραπέρα. Δεν παίζουμε τις κουμπάρες, εδώ παίζεται το μέλλον ενός λαού».
«Αν το Eurogroup δεν είναι σε θέση να βγάλει λευκό καπνό την Παρασκευή, έχω ζητήσει σύνοδο των κρατών-μελών του ευρώ για να βγάλουμε λύση άμεσα».
Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, δεν θα χρειαστεί «γιατί ελπίζω ότι θα έχουμε λύση την Παρασκευή». Ο ίδιος τόνισε ότι είχε επικοινωνία με ηγέτες και «συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να μπαίνει σε διακινδύνευση η σταθερότητα της ΕΕ και πρέπει να βρεθεί λύση».
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η διαδικασία τελειώνει και ο ελληνικός λαός θα θρέψει τους καρπούς. Μετά τη συνάντηση έχω μεγαλύτερη αισιοδοξία και βεβαιότητα για θετικές εξελίξεις.
Τουσκ: Κάθε ημέρα πιο κοντά σε συμφωνία
Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις και να μιλήσω επί υποθετικών σεναρίων, ήταν η απάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ερώτηση για το εάν προτίθεται να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής των χωρών του ευρώ. Πρέπει να αφήσουμε τους αρμόδιους να κάνουν τη δουλειά τους.
Όπως είπε στις δηλώσεις του, έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως μετά από πολλά χρόνια κακών ειδήσεων, η κατάσταση σήμερα στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερη.
Το τίμημα ήταν βαρύ αλλά η χώρα δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο τουρισμός αλλά και άλλοι τομείς το δείχνουν αυτό, ενώ οι προσπάθειες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση φέρνουν καρπούς, τόνισε.
Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι κάθε μέρα φτάνουμε πιο κοντά σε συμφωνία. Χθες έγινε σημαντική πρόοδος και οι συζητήσεις συνεχίζονται. Ελπίζω να είμαστε σε θέση να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο Eurogroup. Η ευθύνη να φτάσουμε σε συμφωνία βαρύνει όλους όσοι εμπλεκόμαστε, σημείωσε.
Γνωρίζω τις θυσίες που έκαναν οι πολίτες αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς: κανείς δεν θέλει να τιμωρήσει την Ελλάδα. Ο μόνος στόχος είναι να βοηθήσουμε τη χώρα. Η κρίση από μόνη της είναι αρκετά τιμωρητική. Δεν χρειάζονται άλλα μέσα για την τιμωρία. «Οι προθέσεις μας είναι μόνο καλές και είμαι βέβαιος ότι τα συχνά επώδυνα μέτρα έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα».
Όπως είπε ο Ντ. Τουσκ, οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους και να φτάσουν σε μια συμφωνία. Περιμένουμε την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.
Το προσφυγικό
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι επεσήμανε στον Ντ. Τουσκ την απογοητευτική επίδοση κάποιων χωρών σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο θέμα.
Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να στηριχθεί, αν δεν υπάρχει αλληλεγγύη. Οι χώρες ρίχνουν το βάρος η μία στην άλλη με μονομερείς ενέργειες, όπως το περσινό κλείσιμο συνόρων.
Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη και το χτύπημα με χημικά στη Συρία και δήλωσε πως συζητήθηκε τόσο το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων όσο και το Κυπριακό, όπου οι εξελίξεις δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.
Σε ό,τι αφορά στα ευρωτουρκικά και στις εξελίξεις στην Τουρκία, τόνισε ότι διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Οι σχέσεις μπορούν να επανακάμψουν μόνο στη βάση κοινών αξιών.