Ζητούνται 3,6 δισ. από συντάξεις και αφορολόγητο

Στα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται το «παζάρι» για μέτρα και αντίμετρα. Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της Αθήνας, ζητά στοιχεία το κουαρτέτο. Εφικτή η τεχνική συμφωνία ως 20/3 λέει ο Τσίπρας. Προειδοποιούν οι τραπεζίτες.

Ζητούνται 3,6 δισ. από συντάξεις και αφορολόγητο

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες συζητήσεων, ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και το κουαρτέτο, με τα μέτρα και τα αντίμετρα της περιόδου ως το 2020 να βρίσκονται στο τραπέζι.

Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, «παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν».

Όλα αυτά τα θέματα παραπέμπονται από αύριο στα τεχνικά κλιμάκια και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν την Παρασκευή (αύριο συζητήσεις για εξωδικαστικό συμβιβασμό και ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης).

Η αρχική θέση των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά σε παρεμβάσεις συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ τα οποία θα αντληθούν μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Η κυβερνητική πηγή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι τελικές απαιτήσεις να είναι μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, όπως αποτυπώνεται στην έκθεση του άρθρου 4, σύμφωνα με την οποία, οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία μετά το Νοέμβριο.

«Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσω του Πωλ Τόμσεν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεωρήσεων στις προβλέψεις του, εφόσον προκύψουν τα οριστικά στοιχεία του 2016.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μείωση των συνολικών απαιτήσεων στη βάση καλύτερης επίδοσης στο μέτωπο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016.

Πέρυσι, εκτιμάται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα προσέγγισε το 3% του ΑΕΠ έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ.

Το ζητούμενο είναι τώρα, αφενός η πιστοποίηση αυτών των εκτιμήσεων, αφετέρου η θετική επίδραση της υπέρβασης τα επόμενα χρόνια.

Προειδοποιούν οι τραπεζίτες

Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές είχαν τελικά συνάντηση με κλιμάκιο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών υπό τον Νίκο Καραμούζη. Το συγκεκριμένο ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι και τελικά μεταφέρθηκε για το απόγευμα.

Πηγή προσκείμενη στην πλευρά των τραπεζιτών αρκέστηκε να σημειώσει μετά τη συνάντηση ότι «έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο του 2017. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα». Η ίδια πηγή σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα δεδομένα είχαν σταθεροποιηθεί.

Οι συζητήσεις γίνονται ενώ από την κυβέρνηση, δια του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύεται ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της τεχνική συμφωνίας έως τις 20 Μαρτίου.

Είναι στόχος μας να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση στις 20 Μαρτίου, υποστήριξε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μάλτας κ. Τζόζεφ Μουσκάτ.

Όπως ανέφερε, βρισκόμαστε στη φάση εντατικών διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο και μπορούμε να έχουμε συμφωνία σε αυτό το επίπεδο έως τις 20 Μάρτη.

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι πέραν αυτού υπάρχουν οι λεπτομέρειες για τη βιωσιμότητα και την ανάλυση του χρέους, που αφορούν σε βήματα που πρέπει να κάνουν οι εταίροι και είναι ερώτημα αν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για να γίνει αυτό, ώστε να υπάρξει πλήρης ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup.

«Στόχος μας είναι να γίνει αυτό και στη Σύνοδο της Ρώμης στις 25 Μαρτίου να υπάρξει μια έννοια λιγότερη», συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v