Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ξαναδιαβάζονται» οι νόμοι για τα κόκκινα δάνεια

Η τρόικα ζητά από τις αρχές και την Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρήσουν σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την άρση φορολογικών, νομικών και άλλων εμποδίων. Τουλάχιστον πέντε εταιρείες θα έχουν πάρει άδεια ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

«Ξαναδιαβάζονται» οι νόμοι για τα κόκκινα δάνεια

Το «χτένισμα» και όπου χρειασθούν αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου η δευτερογενής αγορά διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων να γίνει πιο ελκυστική απαιτούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι δανειστές στο σετ με τα προαπαιτούμενα που καλείται να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στο στόχαστρο της τρόικας μπήκαν μία σειρά από γραφειοκρατικά και άλλα, κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, εμπόδια τα οποία δεν στηρίξουν το στρατηγικό στόχο της ενεργής διαχείρισης των NPLs.

Αλλαγή του ν.4172/2013

Στις άμεσες προτεραιότητες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 είναι η τροποποίηση του ν. 4172/2013 και συγκεκριμένα η άμβλυνση των υφιστάμενων φορολογικών αντικινήτρων, εξέλιξη που θα συμβάλλει στην ανάγκη των τραπεζών να προχωρήσουν σε μεγαλύτερες διαγραφές δανείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ότι σημαντικό μέρος της μείωσης των κόκκινων δανείων έως το τέλος του 2019 θα προέλθει από διαγραφές. Αναλυτικότερα, η μείωση από διαγραφές δανείων ανέρχεται στο 35% (σ.σ. του συνολικού στόχου μείωσης δηλαδή του 40%), ήτοι 14,35 δισ. ευρώ, περίπου 3,5 δισ. ευρώ ανά έτος αρχής γενομένης από φέτος, από διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Οι διαγραφές θα γίνουν με δύο τρόπους: Πρώτον, μέσω λογιστικής φύσεως διαγραφές όπως γίνεται έως σήμερα, ωστόσο με την άρση των υφιστάμενων αντικινήτρων δεν θα προκύπτει ζήτημα στον ισολογισμό. Δεύτερον, και εδώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι η προστασία των στελεχών από αστικές και ποινικές ευθύνες, μέσω «κουρέματος».

Τουλάχιστον πέντε εταιρείες

Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να δώσει άδειες σε τουλάχιστον 5 εταιρείες διαχείρισης, έτσι ώστε να ξεκινήσει η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς των NPLs.

Αρση εμποδίων

Έως τον Φεβρουάριο του 2017 οι αρχές θα πρέπει να ολοκληρώσουν ένα πλάνο ενεργειών, το οποίο θα είναι βασισμένο στην μελέτη που έχει κάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με στόχο την άρση όλων των εμποδίων (φορολογικών, νομικών και οικονομικών) που δυσκολεύουν την διαχείριση και πώληση των κόκκινων δανείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v