Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εξέφρασαν οι εκπρόσωποι έντεκα ξένων επενδυτών, εκ των οποίων 9 funds και εταιρείες private equities, για τα κόκκινα δάνεια υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων στους τομείς τουρισμού, real estate, ναυτιλίας και χαλυβουργίας, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη Τρίτη 15 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Four Seasons στο Λονδίνο, υπό την αιγίδα της HSBC.
Παρόντες EBRD και IFC
Το μενού των επαφών είχε μία κοινή παρουσίαση των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων για τους οποίους έχουν δεσμευθεί οι ελληνικές τράπεζες στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και ραντεβού one to one. Από την πλευρά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το βάρος των επαφών με τους ξένους επενδυτές ανέλαβαν οι διευθυντές στρατηγικού σχεδιασμού και οι επικεφαλής των εσωτερικών μονάδων αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων.
Πλην των ιδιωτών επενδυτών, όπως η Pimco και το distress fund Carval, συμμετείχαν ενεργά οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και του International Finance Corporation (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας. Πρόκειται για δύο θεσμικούς οργανισμούς, οι οποίοι τοποθέτησαν κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Φρέσκο χρήμα
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εuro2day.gr, οι ξένοι επενδυτές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους προαναφερόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και υποστήριξαν στους εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών ότι είναι έτοιμοι να επενδύσουν και να βάλουν φρέσκα κεφάλαια σε όσες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες. Αρκεί να ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την ενεργή διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.
Καταναλωτικά
Τα στελέχη των ελληνικών τραπεζών επανέλαβαν τη σταθερή θέση των διοικήσεων ότι δεν θα υπάρξουν μαζικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο αποκάλυψαν ότι το πρώτο πακέτο πώλησης, το οποίο θα ξεκινήσει από τις αρχές του 2017, αφορά κόκκινα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία δεν φέρουν εγγυήσεις και προέρχονται από χρέη πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων έως 10.000 ευρώ, υπεραναλήψεις μετρητών.
Σύμφωνα με πηγές, το συνολικό πακέτο των εν λόγω δανείων, το οποίο ετοιμάζονται να πωλήσουν σταδιακά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ, οι τιμές αγοράς από τα ξένα funds εκτιμώνται από 0,05-0,07 σεντς ανά ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν σχηματίσει προβλέψεις για την κάλυψη ζημιών στο 100%.