Η Ελλάδα σύντομα θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, ωστόσο η πλήρης άρση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο σε ό,τι αφορά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που αποτελεί και προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Μετά από τρία συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα ελπίζει να βγει από την ύφεση του χρόνου. Όμως, μεγάλο μέρος των προοπτικών της εξαρτώνται από το αν θα λάβει τελικά την πολυπόθητη ελάφρυνση του τεράστιου χρέους της, από τη χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τη συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ.
«Θα άρουμε σταδιακά τα capital controls και το επόμενο βήμα θα γίνει σύντομα», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Η πλήρης άρση των capital controls είναι το τέλος του δρόμου», συμπλήρωσε.
«Για να φτάσουμε εκεί χρειαζόμαστε να τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα για το χρέος και να περιληφθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση. Πάνω από όλα, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει πλήρως η εμπιστοσύνη».
Ο κ. Στουρνάρας εκτιμά πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση, ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις για το χρέος ενδεχομένως τον Δεκέμβριο, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η ΕΚΤ να περιλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της.
Ξεκαθάρισε πως αν δεν ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση για το χρέος, η Ελλάδα δεν θα περιληφθεί στο QE, ενώ η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα θα έδινε σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.
«Το QE εξαρτάται από το αν το χρέος είναι βιώσιμο. Η ΕΚΤ χρειάζεται κάτι απτό σε ό,τι αφορά στα μέτρα για το χρέος, προτού προχωρήσει στη δική της ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», σημείωσε.
«Οι δευτερεύουσες επιπτώσεις του QE, δηλαδή η εμπιστοσύνη και ο συμβολισμός, είναι πιο σημαντικές από την ίδια την αγορά των ελληνικών ομολόγων. Θα είναι το διαβατήριό μας για να ξαναμπούμε στις αγορές», δήλωσε.
«Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσει μια έκδοση ομολόγων του χρόνου. Όλα τα στοιχεία βελτίωσης συμβάλλουν σε μια "δοκιμή" των αγορών κάποια στιγμή που δεν είναι τόσο μακρινή», σχολίασε. «Προϋπόθεση είναι η ένταξη στο QE».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέχρι στιγμής αρνείται να βάλει χρήματα στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θεωρώντας ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι ρεαλιστικοί, αν δεν υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του χρέους. Όμως, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως είναι απίθανο το ΔΝΤ να χωρίσει τους δρόμους του με την Ελλάδα.
«Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, και το ΔΝΤ επίσης το αντιλαμβάνεται», είπε στο Reuters. «Το ΔΝΤ είναι κοντά στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μέτρα για το χρέος και για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος».
Ο κ. Στουρνάρας είπε πως ο φιλόδοξος στόχος της ΤτΕ για μείωση του τεράστιου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών κατά 40% μέχρι το 2019 είναι «ρεαλιστικός» και θα βοηθηθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομίας του χρόνου.
«Οι CEOs των τραπεζών πρέπει να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το κατανοούν. Με την ανάκαμψη, μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα διορθωθεί, όμως δεν πιστεύουμε στους αυτόματους πιλότους», σχολίασε ο κ. Στουρνάρας.
Κατά τον ίδιο, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λάβει μεγάλο αριθμό αιτήσεων από εταιρείες που ενδιαφέρονται να διαχειριστούν ή να αγοράσουν NPEs και οι οποίες έχουν εμπειρία από την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων σε Ισπανία, Κύπρο, Ιρλανδία και Ιταλία.
«Είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε περίπου έξι άδειες και υπάρχουν και άλλες στην αναμονή. Αυτά τα funds θα φέρουν και τη δική τους ρευστότητα στην ελληνική αγορά. Είμαι αισιόδοξος ότι οι στόχοι των NPLs θα επιτευχθούν», κατέληξε.