Ένα εικοσαήμερο έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους στο Ε9, με το μισό πρόστιμο, προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει ήδη βεβαιωθεί.
Η προθεσμία διορθώσεων με ψαλιδισμένα πρόστιμα (ενδεικτικά το πρόστιμο των 100 ευρώ μειώνεται στα 50 ευρώ) εκπνέει στις 30 Νοεμβρίου και όπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο Οικονομικών, στις δηλώσεις Ε9 υπήρξαν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, ορισμένα εκ των οποίων επηρέασαν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε.
Μεταξύ των συνηθέστερων λαθών είναι η δήλωση αγροτεμαχίων πλάι στο κύμα, με τους ιδιοκτήτες τους να έχουν επιλέξει εκ παραδρομής ως απόσταση από τη θάλασσα την πρώτη κατηγορία 0-100 μέτρα, ενώ στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζεται, μπορεί να πρόκειται για χωράφι στο βουνό. Η θέση του αγροτεμαχίου δεν επηρεάζει το ύψος του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος προκύπτει με βάση την επιφάνεια του ακινήτου, χωρίς να συνυπολογίζεται η απόσταση από τη θάλασσα.
Τα πράγματα αλλάζουν όμως δραστικά κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, όπου παράμετροι όπως η απόσταση από τη θάλασσα μπορούν να μεταβάλουν σημαντικά την αξία του αγροτεμαχίου επί του οποίου θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος, στέλνοντας τον λογαριασμό της εκκαθάρισης στα ύψη. Για φέτος, το υπουργείο Οικονομικών στο παρά πέντε της έκδοσης των εκκαθαριστικών έβαλε στον πάγο τον συμπληρωματικό φόρο επί των αγροτεμαχίων. Του χρόνου όμως, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ο συμπληρωματικός φόρος στα αγροτεμάχια καραδοκεί, κάνοντας τις διορθώσεις επιβεβλημένες.
Ένα άλλο λάθος, το οποίο συχνά κάνουν φορολογούμενοι, αφορά στον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά τον φόρο ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων, ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.
Όλα αυτά -και άλλα- οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα διορθώσουν έως τις 30 Νοεμβρίου, καταβάλλοντας το ήμισυ του προβλεπόμενου προστίμου.
Τα λάθη που «καίνε»
Κατά την αποτύπωση των στοιχείων των ακινήτων τους στις δηλώσεις Ε9, οι φορολογούμενοι συχνά πυκνά έχει διαπιστωθεί ότι έχουν κάνει λάθη, τα πιο συνηθισμένα από τα οποία είναι:
1. Οι βοηθητικοί χώροι καταχωρούνται ως κύριοι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Κλασική παγίδα αποτελεί η δήλωση των υπόγειων επιφανειών ακινήτου ως κύριου χώρου ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.
2. Το έτος γέννησης του επικαρπωτή. Το λάθος φαίνεται αθώο, αλλά κρύβει μεγαλύτερο φόρο. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή, τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
3. Επιφάνεια και όροφος. Η λανθασμένη καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρώθηκε όροφος ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.
4. Συνιδιοκτησία. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
5. Κτίσματα σε αγροτεμάχιο. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία. Ιδιαίτερη προσοχή στην περίπτωση των αγροτεμαχίων χρειάζεται και η συμπλήρωση του κωδικού που περιγράφει την απόσταση από τη θάλασσα.
Υποβολή δηλώσεων
Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) γίνεται μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.
Όποιος φορολογούμενος έχει κάνει λάθη ή έχει υποπέσει σε παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση ενός ή περισσοτέρων από τα έντυπα Ε9 που υπέβαλε για τα έτη 2010-2016 έχει το δικαίωμα να εισέλθει στην εφαρμογή «Ε9 Περιουσιολόγιο» και να διορθώσει τα λανθασμένα στοιχεία που έχει αναγράψει, ή να καλύψει τις όποιες παραλείψεις του.
Μετά την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων θα γίνει νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να εκδοθούν καινούργια διορθωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για όσους υποβάλλουν τροποποιητικές-διορθωτικές δηλώσεις.
Άμεση εκκαθάριση ή δικαιολογητικά
Εάν από την τροποποιητική δήλωση δεν προκύπτει έξτρα ποσό φόρου για καταβολή, ή το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, ή αφορά την υποβολή της πρώτης τροποποιητικής δήλωσης και υπάρχει μείωση φόρου έως και 300 ευρώ, η εκκαθάριση πραγματοποιείται άμεσα από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και μπορείτε να εκτυπώσετε τη νέα πράξη προσδιορισμού φόρου ΕΝΦΙΑ.
Εάν από την εκκαθάριση της πρώτης τροποποιητικής προκύπτει μείωση φόρου άνω των τριακοσίων ευρώ κατά τη στιγμή της οριστικής υποβολής δήλωσης Ε9, εμφανίζεται μήνυμα ότι η δήλωση υποβλήθηκε επιτυχώς. Για την οριστικοποίησή της όμως θα πρέπει να προσκομίσετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Επίσης εάν από την εκκαθάριση της δεύτερης τροποποιητικής και κάθε επόμενης προκύπτει μείωση φόρου, τότε πάλι θα πρέπει να προηγηθεί έλεγχος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. με προσκόμιση σε αυτήν των δικαιολογητικών που αιτιολογούν τις μεταβολές που πραγματοποιήσατε.