Μήνυμα αισιοδοξίας στη δύσκολη συγκυρία που διανύει η Ελλάδα, μετέφερε στην ομογένεια των ΗΠΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις του «Όχι» και του αγώνα του ελληνικού λαού το 1940-1941, που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Ο κ. Ξυδάκης ανέδειξε τη σημασία της συνδρομής των ομογενών και όλων των Ελλήνων στην πατρίδα, και κάλεσε σε ενίσχυση των προσπαθειών για την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, ζήτησε από την ομογένεια, «με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικού, να υποστηρίξει τους Έλληνες που εσχάτως καταφεύγουν και πάλι στις ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της πενθήμερης παραμονής του στη Νέα Υόρκη που ολοκληρώνεται αύριο, ο κ. Ξυδάκης συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με τον οποίο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είχε μακρά συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον Ελληνισμό και την ομογένεια, καθώς και για ζητήματα ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού ενδιαφέροντος.
Περαιτέρω, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό κατά την έναρξη διημερίδας με θέμα «Τουρισμός υγείας στην Ελλάδα», που οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Σωματείων Ευρύτερης Νέας Υόρκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενεργό παρουσία 6.000 Ελλήνων γιατρών σε νοσοκομεία και πανεπιστήμια των ΗΠΑ και μίλησε για τη δυνατότητα, να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τον τουρισμό υγείας.
Επίσης, είχε επαφές με ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους πολιτιστικών ιδρυμάτων και επιχειρηματίες, επισκέφθηκε τη Σχολή Διοίκηση Επιχειρήσεων Στερν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές (καθηγητές Εitan Ζemel και Alexander Tuzhilin) και το Κολέγιο Κουίνς του Πανεπιστημίου Σίτι Νέας Υόρκης (Queens College/City University of New York), όπου ενημερώθηκε από τον καθηγητή Ρόσενστοκ (Rosenstock) και τον καθηγητή Νίκο Αλεξίου για το εθνικής σημασίας έργο - τη δημιουργία αρχείου προφορικής ιστορίας της Ομογένειας, που έχει ήδη συσταθεί και διαρκώς επεκτείνεται. Συναντήθηκε, τέλος, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νίκο Οικονομίδη.