«Μπήκαμε σε πολεμική φάση, στην τρίτη προσπάθεια του σχεδίου περί «αριστερής παρένθεσης», εξελίσσεται ένα οργανωμένο και ενορχηστρωμένο, μιντιακό πραξικόπημα με τη συνδρομή της ΝΔ, αλλά η Αριστερά δεν θα φοβηθεί από τον κύριο Μητσοτάκη, το παιδί της Siemens και της διαπλοκής».
Με τα παραπάνω λόγια ο Αλέξης Τσίπρας κορύφωσε την επίθεσή του στη ΝΔ και ανέδειξε «την κρισιμότητα των στιγμών», επιχειρώντας εκτενή αναφορά στον πόλεμο που εξελίσσεται γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες με αφορμή την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ.
Μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στήριξε απολύτως (όπως αναμενόταν άλλωστε) τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι μέτωπο που αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας στον τόπο» διότι «για πρώτη φορά υπήρξε κυβέρνηση που αγνόησε τις απειλές μιντιαρχών» οι οποίοι «δεν είχαν μάθει να περνούν από το ταμείο, να είναι ίσιοι με τους υπόλοιπους πολίτες».
Ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση («η εκτελεστική εξουσία υπακούει στις δικαστικές αποφάσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα και να μιλά») και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την απόφαση καθώς τα στελέχη της και ο ίδιος ο αρχηγός της εκφράζουν δημοσίως τη βεβαιότητα πως ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το επόμενο, άμεσο, διάστημα θα είναι κρίσιμο λόγω των καθοριστικών αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος και για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
«Η Ελλάδα δικαιούται να ενταχθεί, στο συντομότερο δυνατό, στην ποσοτική χαλάρωση και για να γίνει αυτό πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος όπως ορίζει η συμφωνία του Μαϊου. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει.
Εχουμε πολλές μάχες
«Εχουμε μπροστά μας μια σειρά από μάχες στο εσωτερικό και το εξωτερικό και η έκβασή της θα κρίνει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια, αλλά και τη θέση της Αριστεράς στο πολιτικό τοπίο», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η ευθύνη είναι μεγάλη, μεγάλη και η αποφαστιστικότητά μας», τόνισε.
Όπως είπε το Συνέδριο επιβεβαίωσε τις βασικές θέσεις της κυβέρνησης και έβαλε ως στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη που θα είναι δίκαια αλλά και την μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Στόχος είναι την επόμενη πενταετία να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε όχι μόνο τα συμπτώματα της λιτότητας αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή: την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, το πελατειακό κράτος, τη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή.
Το συνέδριο έδωσε εντολή να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κέντρο το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη συνεργασία. Να τελειώνουμε με τις αυτονομήσεις και να μην επιτρέψουμε ένα πλαστό διχασμό μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.
«Ας μιλήσουμε ανοικτά, είμαστε σε μια φάση πολεμική. Το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και οι συνεταίροι του δίνουν αγώνα χωρίς αύριο εναντίον μας. Ξέρουν ότι είναι η τελευταία πράξη του έργου. Αν αποτύχουν και τώρα η παλινόρθωση του καθεστώτος θα καταρρεύσει οριστικά και αμετάβλητα».
Όπως εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας η Αριστερά θα μπορέσει να προχωρήσει στις δομικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή η εξέλιξη θα ανατρέψει τις σταθερές που δημιουργήθηκαν στη χώρα για 40 χρόνια. Αυτή την εξέλιξη τρέμουν αυτή θέλουν να αποτύχουν.
Όπως είπα και στη Βουλή ο πόλεμος έχει πάρει τον χαρακτήρα «άτυπου πραξικοπήματος». Μιλώ για μιντιακό πραξικόπημα από αυτούς που είχαν κάνει το κράτος «πελάτη» και ήλεγχαν την ενημέρωση του λαού.
Τώρα που βλέπουν κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε αντεπιτίθενται με κάθε μέσο.
«Δεν θα υποχωρήσουμε σε κανένα από τους αγώνες που έχουμε. Μάθαμε να ζούμε έχοντας απέναντι πολεμικά ΜΜΕ. Ο βρεγμένος δεν φοβάται τη ζωή. Αυτοί δεν έμαθαν να ζουν δίχως πρόσβαση σε θαλασσοδάνεια και χωρίς να περνούν από το δημόσιο ταμείο για να πληρώσουν τα νόμιμα».
Η διαπραγμάτευση
Η μάχη με τη διαπλοκή διεξάγεται παράλληλα με την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Το σχέδιο είναι σαφές: η χώρα το συντομότερο να απαλλαγεί από την αυστηρή και αυταρχική επιτροπεία.
«Το πρόγραμμα ήταν επιλογή μας να είναι εμπροσθοβαρές ώστε στη συνέχεια να προσανατολιστούμε στην αναπτυξιακή προοπτική. Η α’ αξιολόγηση είχε τον υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Το καταφέραμε χωρίς πρόσθετα μέτρα. Είμαστε στη φάση που πρέπει να προχωρήσουμε στη β’ αξιολόγηση αλλά ταυτόχρονα τώρα είναι η ώρα για οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους».
Πράξαμε τα δέοντα και τώρα ο λαός που σηκώνει τα βάρη δικαιούται άμεσα μια λύση για το χρέος. «Είναι συμβατική υποχρέωση και δεν χωρούν περαιτέρω καθυστερήσεις».
Η δέσμευση πρέπει να δώσει σύντομα τη θέση της στην υλοποίηση. Η ανάκαμψη δεν πρέπει να ανακοπεί με τεχνητό τρόπο, πρέπει οι πολιτικές αποφάσεις να δίνουν αναπτυξιακή ώθηση.
«Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναγκαίο αλλά και εφικτό. Η θέση μας έχει συμμάχους. Είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα δικαιούται να ενταχθεί στο QE. Εναντίον αυτού κανείς δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα».
Οι όροι ένταξης στο πρόγραμμα είναι σαφής: είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστούν τα μέτρα για το χρέος και αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.
Επίθεση στη ΝΔ
Ποια είναι η θέση του Κ. Μητσοτάκη; Η ΝΔ έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και χρειάζεται απλά πιστοποιητικό βιωσιμότητας. Τώρα στην αντιπολίτευση υιοθετεί την άποψη του ΔΝΤ ότι πρέπει να ανταλλάξουμε πιθανά μικρότερα πλεονάσματα με βαθύτερες περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα και κράτος.
Τι θα γινόταν αν την διαπραγμάτευση για το χρέος δεν την έκαναν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι ομοϊδεάτες του Σόιμπλε; τι θα γινόταν αν τις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά την έκαναν οι νεοφιλελεύθεροι συνεργάτες του κου Μητσοτάκη; αναρωτήθηκε.
Το μοντέλο εσωτερικής υποτίμησης άφησε συντρίμμια, ενώ η Ελλάδα δεν έγινε ανταγωνιστική, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και μίλησε για την ανάγκη μεταστροφής από μια οικονομία «εντάσεως εργασίας» σε μια οικονομία «εντάσεως γνώσης».
Πρέπει να μπει τέλος στην αδήλωτη εργασία και την υποαμοιβόμενη εργασία. Γι΄ αυτό πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που είναι και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Με αυτές τις αρχές προσερχόμαστε στη β’ αξιολόγηση.
Ο διαγωνισμός για τις άδειες
Στην προσπάθεια να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό είχαμε απέναντί μας τα κανάλια αλλά και τη ΝΔ. Από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μποϊκοτάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό. Γι’ αυτό αρνήθηκε να προτείνει υποψηφιότητες για τη συγκρότηση του Οργάνου. Είχε στόχο να μην γίνει διαγωνισμός.
Οι ίδιοι που μπλόκαραν το ΕΣΡ λένε ότι η διενέργεια διαγωνισμού είναι αντισυνταγματική. Μας κατηγορούν γιατί επιλέξαμε την μόνη εναλλακτική που είχαμε μετά την άρνησή τους να συμβάλουν στη συγκρότηση ΕΣΡ.
Το πραγματικό διακύβευμα είναι αν θα αποφασίζει η Βουλή και η κυβέρνηση ή τα οργανωμένα συμφέροντα. Αυτά που έκαναν 27 χρόνια «αεροπειρατεία».
Δεν υπάρχει αμφιβολία, όποια και αν είναι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να σιωπήσει. Υποχρεούται να έχει άποψη.
Αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κατηγορούν εμάς, τόνισε. Δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια στον λαό. Δεν είναι παρέμβαση, είναι υποχρέωση, τόνισε και σημείωσε τις δεκάδες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ ότι «ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και θα καταπέσει».
Όπως είπε κανάλια ασκούν πίεση στα όρια του bulling στους δικαστές.
Η υπόθεση με τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ
Τις τελευταίες ημέρες είδαμε μια ακόμα αθλιότητα: μια ανώνυμη καταγγελία που δόθηκε πριν από δυο χρόνια μαζικά στους δικαστικούς και αφορά παρέμβαση δικαστή να εμφανίζεται ως παρούσα παρακρατική ενέργεια στο διαγωνισμό για τις άδειες.
Δεν αφορά προσωπική ζωή (που είναι απόλυτα σεβαστή) αλλά έλεγχο πράξης που σχετίζεται με παρέμβαση σε διαγωνισμό.
Εμφανίζεται ο βουλευτής της Ν.Δ. Τζαβάρας να καταγγέλλει ότι ο συγκεκριμένος δικαστής τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας. Πόθεν ο κος Τζαβάρας γνώριζε την άποψη του συγκεκριμένου δικαστή στις συνεδριάσεις του ΣτΕ;
Το καθεστώς της μη αδειοδότησης είναι αντισυνταγματικό, τόνισε. Ο νόμος που έχουμε φέρει έρχεται να απαντήσει στην αντισυνταγματικότητα και να δώσει λύση σε ένα κοινοβουλευτικό βραχυκύκλωμα που προκάλεσε η ΝΔ.
«Δεν είναι μάχη ενός υπουργού, είναι μάχη μια παράταξης και θα τη δώσουμε όλοι μαζί», τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας έτσι στήριξη στον Νίκο Παππά.
«Την αριστερά δεν θα την τρομάξει το παιδί της Siemens και το παιδί της διαπλοκής», κατέληξε.
ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν έχει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση
Ο Τσίπρας ενδιαφέρεται μόνο να διατηρηθεί στην εξουσία και να ελέγχξει τα ΜΜΕ και δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, σχολιάζει η ΝΔ για την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, επαναφέροντας το ερώτημά της για τις σχέσεις Τσίπρα-Παππά με τον δικηγόρο κ. Αρτεμίου.
Το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:
«Ο κ. Τσίπρας αμετανόητος απέδειξε άλλη μια φορά ότι δεν διαθέτει κανένα σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση.
Εμφανίστηκε απόμακρος από τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας από την υπερφορολόγηση και την ανικανότητα της Κυβέρνησής του, που χειροτερεύει τη ζωή των πολιτών.
Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η διατήρησή του στην εξουσία και ο έλεγχος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσα από τον αντισυνταγματικό "νόμο Παππά" και τον ακυρωμένο διαγωνισμό που έκανε.
Συκοφαντίες, ψέματα, καθεστωτισμός και εμμονή στη στήριξη του Υπουργού - καναλάρχη.
Η απολογία του δεν πείθει κανέναν.
Ας σταματήσει επιτέλους τις πραξικοπηματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και ας εξηγήσει στους απογοητευμένους πολίτες που εξαπάτησε, τι σχέση έχει με τους ανθρώπους των Panama Papers που μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου.
Ποια τεχνογνωσία κομίζει ο δικηγόρος κ. Αρτεμίου - ειδικευμένος στις offshore - στους κ. Τσίπρα και Παππά, κατά τις επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, και για ποιο λόγο;».
ΠΑΣΟΚ: Ο λαός εγκατέλειψε τον κ. Τσίπρα
Ο κ. Τσίπρας απομονωμένος πια από τους Έλληνες πολίτες , προσπάθησε σήμερα να πείσει τουλάχιστον το κόμμα του, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
«Όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει, τον αποκαλύπτει:
Ο κ. Τσίπρας επεχείρησε να ελέγξει την ενημέρωση με κάθε είδους μεθοδεύσεις και όχι να ρυθμίσει το τοπίο των ΜΜΕ.
Ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που συμφώνησε με τον Σόιμπλε το 2015 και τον Μάιο 2016 για να συζητηθεί το χρέος στην ουσία του μετά το 2018,και τώρα όλοι του το θυμίζουν.
Είναι πολύ αργά για αυτόν πια. Ο Ελληνικός λαός τον γνώρισε και τον εγκατέλειψε . Χωρίς επιστροφή ».
ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστικό το ζήτημα της διαπλοκής
Σχολιάζοντας την ομλία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ τονίζει: «Τη μέρα που η κυβέρνηση ξεκινάει τη συζήτηση με τους «θεσμούς» για το νέο χτύπημα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιλέγουν να αντιπαρατεθούν γύρω από το προσφιλές τους και ταυτόχρονα αποπροσανατολιστικό ζήτημα της διαπλοκής, προκειμένου να κρύψουν την ταύτισή τους στα αντεργατικά μέτρα του 3ου μνημονίου».
ΔΗΜΑΡ: Διχαστικός ο λόγος Τσίπρα
Ο πρωθυπουργός σήμερα για άλλη μια φορά αντιπολιτεύτηκε την αντιπολίτευση, τονίζει σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Τσιπρας δήλωσε ασυμβίβαστος και ταυτόχρονα ότι το μνημόνιο το επέλεξε ο ίδιος με αυτά τα μέτρα και εμπροσθοβαρές. Δήλωσε ότι ¨"πρέπει να μπει ένα τέλος στη αδήλωτη και μαύρη εργασία¨. Αναρωτιόμαστε σε ποιόν απευθύνετε για να το κάνει. Δεν έχει καταλάβει ότι κυβερνά εδώ και είκοσι μήνες;», επισημαίνει η ΔΗΑΜΡ.
«Το πιο επικίνδυνο σημείο της ομιλίας του ήταν ο διχαστικός λόγος, χώρισε τους Έλληνες σε ¨εμείς" και "αυτοί", δήλωσε ότι "έχουμε μπει σε φάση πολεμική¨ Η χώρα όμως δεν χρειάζεται το διχασμό και την τεχνητή πόλωση αλλά την εθνική συνεννόηση. Μετά από όλα αυτά μοιάζει ως το πιο σύντομο ανέκδοτο το σημείο της ομιλίας του που αναφέρει ότι η πολιτική του θα αφήσει αριστερό ίχνος και προοδευτικό αποτύπωμα», καταλήγει η ανακοίνωση.