Η βούληση των ασφαλιστικών εταιρειών όχι μόνο να αναβαθμίσουν την ποιότητα των ελέγχων αλλά και να αυξήσουν δραστικά τον αριθμό τους, επιβεβαιώθηκε κατά τη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, με θέμα την ασφαλιστική απάτη.
«Η απάτη δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, γενική διευθύντρια της ΕΑΕΕ, συμπληρώνοντας πως θύματα της απάτης στον ασφαλιστικό κλάδο είναι οι συνεπείς ασφαλισμένοι που καταβάλλουν μεγαλύτερα τιμήματα από όσα πρέπει.
Μεταξύ των σημείων στα οποία αναφέρθηκε η κα Αντωνάκη και άλλοι σημαίνοντες ομιλητές κατά τη χθεσινή εκδήλωση είναι τα παρακάτω:
• Στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά, η απάτη φαίνεται να φτάνει ή και να ξεπερνά το 10% των συνολικών καταβαλλόμενων ασφαλιστικών αποζημιώσεων.
• Στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση της ασφαλιστικής απάτης ξεκίνησε δειλά τα προηγούμενα χρόνια και έτσι εντοπίστηκαν υποθέσεις αξίας 4 εκατ. ευρώ για το 2013 και 5 εκατ. ευρώ για το 2014. Πάντως, χρόνο με τον χρόνο οι σχετικοί έλεγχοι αυξάνονται και αναβαθμίζονται. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την κρισιμότητα του προβλήματος» και «οι απατεώνες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον παρακολουθούνται», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
• Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της απάτης απαιτεί και αλλαγές στο εσωτερικό των εταιρειών (εσωτερικός έλεγχος, συστήματα πληροφορικής), αλλά και συνεργασία μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών.
• Στους στόχους πλέον εντάσσεται η αναζήτηση των καλύτερων πρακτικών (best practices) που εφαρμόζονται στην Ευρώπη και η στενότερη συνεργασία με το δημόσιο και ειδικότερα με τις υπηρεσίες του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
• Η ασφαλιστική απάτη αφορά στο σύνολο των ασφαλιστικών κλάδων και εμφανίζεται με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. οι ψευδείς δηλώσεις, οι εικονικές ζημιές (κλοπές, ατυχήματα) και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί.
• Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συστήσει ήδη την Επιτροπή Πρόληψης Απάτης και Διαφάνειας.
Μεταξύ των άλλων σημαινόντων ομιλητών της χθεσινής εκδήλωσης ήταν και ο κ. Stephen Dalton, επικεφαλής του Intelligence Insurance Fraud Bureau του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στη μεγάλη έκταση της απάτης έως το 2012 (15 δόλιες ζημίες κάθε ώρα, ή 140.000 δόλιες ζημίες μέσα στο έτος) καθώς και τα σημαντικά θετικά βήματα που έχουν γίνει από τότε, με αποτέλεσμα να έχει αποδειχτεί δόλος ύψους 1 δισ. στερλινών και να βρίσκεται στο στάδιο της διαδικασίας ο εντοπισμός άλλων 2 δισ. στερλινών αυτής της κατηγορίας.