Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤτΕ: Μοιράζει άμεσα 6 άδειες για τα κόκκινα δάνεια

Έτοιμη να προχωρήσει η ΤτΕ. Ποια είναι τα ισχυρότερα σχήματα και πότε θα ξεκινήσουν οι μεταφορές δανείων. Πώς διαφοροποιούν τη στρατηγική τους οι τράπεζες ανά κατηγορία χορηγήσεων. Ποια δάνεια θα πωληθούν πρώτα, πού εστιάζουν οι πλειστηριασμοί.

ΤτΕ: Μοιράζει άμεσα 6 άδειες για τα κόκκινα δάνεια

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία αδειοδότησης των εταιρειών που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, οι άδειες αναμένεται να δοθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος σε περίπου δύο εβδομάδες, σε έξι εξειδικευμένες εταιρείες.

Πρόκειται για εταιρείες που είτε θα λειτουργήσουν τις πλατφόρμες διαχείρισης αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Aktua Hellas, μέτοχοι της οποίας είναι η ισπανική Aktua και ο όμιλος της Alpha Bank.

Η αδειοδότηση των εταιρειών αποτελεί το «κλειδί» που θα συμβάλει στη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης των κόκκινων δανείων, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών. Ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης και της δυνατότητας των υποψηφίων εταιρειών που έχουν καταθέσει αίτημα για άδεια έχει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Τράπεζας της Ελλάδος και ενήμεροι για το πλάνο αδειοδότησης είναι και οι θεσμοί, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε 6 μήνες

Από την αδειοδότηση έως τη λειτουργία των εταιρειών απαιτείται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, χρονικό διάστημα έξι μηνών. Εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 «θα μεταφερθούν στις εξειδικευμένες πλατφόρμες τα πρώτα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων», αναφέρει στο Euro2day.gr στέλεχος τράπεζας, δίνοντας χρονικά το στίγμα των επικείμενων εξελίξεων.

Με βάση τον σχεδιασμό αλλά και τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων των τραπεζών στις πλατφόρμες, θα μεταβιβαστούν προς διαχείριση μη εξυπηρετούμενα δάνεια τόσο από το χαρτοφυλάκιο «λιανικής» όσο και από αυτό της χονδρικής (wholesale). Κυρίαρχη θέση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεγάλων επιχειρήσεων θα έχει η πλατφόρμα του KKR, στην οποία τα πρώτα πακέτα δανείων θα μεταφερθούν αρχές του 2017.

Αντίθετα, στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, η πολιτική που θα ακολουθηθεί διαφέρει ανά τράπεζα, τουλάχιστον για τους επόμενους πέντε μήνες.

Ο όμιλος της Alpha Bank έχει αποφασίσει να μεταφέρει σταδιακά μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 10 δισ. ευρώ στην κοινή εταιρεία με την Aktua, ωστόσο οι άλλες τράπεζες εξετάζουν και εναλλακτικά σενάρια όπως η ενίσχυση των εσωτερικών τους μονάδων διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Πωλήσεις καταναλωτικών

Στο μεσοδιάστημα, οι διοικήσεις των τραπεζών σχεδιάζουν μία σειρά από συνδυαστικές, με την ανάθεση της διαχείρισης, κινήσεις, όπως είναι η πώληση του «νεκρού» κομματιού χορηγήσεων της καταναλωτικής πίστης και οι πλειστηριασμοί. Πρόκειται για δύο διαφορετικού χαρακτήρα και στρατηγικής κινήσεις.

Η πώληση των «βαθιά» κόκκινων δανείων που προέρχονται από πιστωτικές κάρτες, υπεραναλήψεις μετρητών κ.ά. εκτιμάται ότι θα φτάσει για το σύνολο των τραπεζών τα 3 δισ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί σταδιακά από τώρα έως και τους πρώτους μήνες του 2017.

Τα εν λόγω δάνεια είναι μικρού ύψους, κατ' ανώτερο έως 12.000 ευρώ, δεν διαθέτουν καμία εξασφάλιση και στην πλειονότητά τους είναι καταγγελμένα.

Οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι ήδη ξεκίνησαν, αποσκοπούν, σύμφωνα με τους τραπεζίτες, στην τιμωρία των «στρατηγικά κακοπληρωτών» που βρίσκονται σε όλες τις κατηγορίες χορηγήσεων και έχουν δημιουργήσει κόκκινα δάνεια 20-25 δισ. ευρώ.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο εκφοβισμός του πλειστηριασμού έχει φέρει στην τράπεζα για διακανονισμό 4 στους 10 κατά συνείδηση κακοπληρωτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v