Η κυβέρνηση μοιάζει να έχει μπει σε (άλλη μία) μακριά στενωπό μόνο που αυτή τη φορά η πορεία προς την έξοδο φράζεται από πολλαπλά εμπόδια, τα οποία θα αντιμετωπίσει από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την επιστροφή του από Ν. Υόρκη και Βιέννη.
Η μετωπική σύγκρουση με το «μιντιακό κατεστημένο» και την αξιωματική αντιπολίτευση, ο «ανένδοτος» της Εκκλησίας εναντίον του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και η εσωκομματική αντάρα εξαιτίας όλων των παραπάνω οδηγούν σε μία εβδομάδα... τρόμου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για τις πολιτικές εξελίξεις που θα προκληθούν.
Ο «πόλεμος» με το μεγαλύτερο τμήμα του υπάρχοντος μιντιακού συστήματος και με τη ΝΔ κορυφώνεται. Την ερχόμενη Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας θα συνεδριάσει για να αποφανθεί εάν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες είναι συνταγματικός ή όχι.
Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου περιμένουν «ανηλεές σφυροκόπημα» από τους αντιπάλους με στόχο να ασκηθεί η μέγιστη πίεση στα μέλη του ΣτΕ ώστε να δώσουν αρνητική απάντηση.
«Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση καταρρέει προκειμένου να επηρεαστούν τα μέλη του ΣτΕ», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη και, για τον λόγο αυτό, θεωρούν βέβαιο ότι τα βέλη θα πέφτουν προς πολλές κατευθύνσεις και ταυτόχρονα.
Σ΄ αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την κίνηση της ΝΔ να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την εξέλιξη του διαγωνισμού, την ίδια ημέρα μάλιστα που ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha κινήθηκε δικαστικά εναντίον της Επιτροπής Αδειοδότησης και του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου.
Υπενθυμίζουν δε, ότι μία ημέρα νωρίτερα (την Πέμπτη) ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Γιάννης Βρούτσης αναρωτιόταν από το βήμα της Βουλής «πού είναι η Δικαιοσύνη», προαναγγέλλοντας στην ουσία την δικαστική κίνηση του κόμματός του.
«Δεν είμαστε δικηγόροι του Καλογρίτσα»
Αιχμή του δόρατος παραμένει ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ο οποίος κέρδισε την δεύτερη άδεια στην δημοπρασία, αλλά προβάλλεται (από τους αντιπάλους του) ως «φίλα προσκείμενος της κυβέρνησης» η οποία «τον υπερασπίζει παρά το προβληματικό πόθεν έσχες του και την επιχειρηματική-οικονομική δραστηριότητα του πατέρα του, Χρήστου Καλογρίτσα».
Το Μαξίμου έχει δώσει εντολή στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος «να μην εμφανίζονται ως δικηγόροι του Καλογρίτσα» και, αντιθέτως, να προβάλλουν την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα πως όποιος εκ των υπερθεματιστών δεν καταβάλλει την πρώτη δόση ή δεν δικαιολογήσει την προέλευση του τιμήματος «θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο» – όπως επανέλαβε προχθές και ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Οι περισσότεροι υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη προτίμησαν… να σιωπήσουν γενικώς για την εξέλιξη των τηλεοπτικών αδειών, ενώ η απουσία των Τσίπρα-Παππά στις ΗΠΑ ενέτεινε τη σύγχυση.
Η έκρυθμη κατάσταση που δημιουργήθηκε, με τις τηλεοπτικές και αντιπολιτευτικές ρουκέτες να σκίζουν τον πολιτικό ουρανό, οδήγησε τον κ. Παππά στην εσπευσμένη επιστροφή από τη Ν. Υόρκη, προκειμένου να οργανώσει την αντεπίθεση.
Τα πρώτα 82 εκατ. ευρώ
Η «ανάσα» ήλθε από την κίνηση των δύο υπερθεματιστών, Γιάννη Αλαφούζου και Βαγγέλη Μαρινάκη, να καταβάλουν την Παρασκευή την πρώτη δόση του τιμήματος που τους αναλογεί (40 εκατ. ευρώ και οι δύο) παρότι η προθεσμία εκπνέει αύριο.
Εάν πράξουν το ίδιο και οι έτεροι δύο «νικητές» της δημοπρασίας, Ι. Β. Καλογρίτσας και Θοδωρής Κυριακού, η κυβέρνηση θα μπορεί να κηρύξει την ολοκλήρωση του διαγωνισμού - εξέλιξη που (εκτιμάται ότι) δεν θα αφήσει αδιάφορα τα μέλη του ΣτΕ.
Θεωρείται βέβαιο ότι το άθροισμα του ποσού (82 εκατ. ευρώ και από τους τέσσερις υπερθεματιστές) θα κατευθυνθεί αμέσως προς τις ευπαθείς ομάδες, προς υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης στη ΔΕΘ, με την κυβέρνηση να «προκαλεί» την ΝΔ να απαντήσει εάν εξακολουθεί να δεσμεύεται ότι, εάν κερδίσει τις εκλογές «θα ακυρώσει τον διαγωνισμό και θα επιστρέψει τα λεφτά σε όσους τα έδωσαν».
Ρύθμιση κατά… πειρατών
Και όχι μόνο: ο κ. Παππάς προανήγγειλε ήδη ότι έρχεται νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας η Digea θα παρέχει, πλέον, τηλεοπτικό σήμα μόνο στους κατόχους αδειών και, άρα, θα κληθεί να αφήσει εκτός εκπομπής όσους τηλεοπτικούς σταθμούς επιχειρήσουν να λειτουργήσουν «πειρατικά».
Στην περίπτωση, βεβαίως, που το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ του νόμου, οι νόμιμοι κάτοχοι των τεσσάρων αδειών θα είναι εκείνοι που θα πιέσουν εναντίον… των πειρατών, προκειμένου να εξομαλυνθεί το τηλεοπτικό τοπίο και να αρχίσει η μοιρασιά της (ισχνής) διαφημιστικής πίτας.
Κάλπες ή ανασχηματισμός, αν…
Τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ΣτΕ αποφανθεί αρνητικά; Θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση θα ζητήσει εκλογές – μάλιστα στελέχη της ΝΔ προαναγγέλλουν πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.
Κυβερνητικά στελέχη, αντιθέτως, περιορίζονται να λένε ότι θα πρόκειται για «μεγάλο πλήγμα» που θα αντιμετωπισθεί με τον ανασχηματισμό (σ.σ. προγραμματίζεται για τα μέσα προς τέλη Οκτωβρίου), καθώς «την πολιτική ευθύνη θα αναλάβουν αυτοί που πρέπει».
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος παραμένει αντίθετος στην συμμετοχή του κ. Καλογρίτσα στον διαγωνισμό και φέρεται να πιέζει τον κ. Τσίπρα να τον «αποκηρύξει».
Συνεργάτης του πρωθυπουργού σημειώνει ότι «δεν τίθεται θέμα αποκήρυξης ενός υποψηφίου» διότι αποδείχθηκε ότι ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος.
«Ιερές» καμπάνες κατά Φίλη
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, προέκυψε και …θέμα Φίλη. Η επιλογή του υπουργού Παιδείας να μετατρέψει τα Θρησκευτικά σε μάθημα Γνώσης των Θρησκειών έκαναν την Εκκλησία να του κηρύξει «ανένδοτο», ενώ οι επιθετικές αναφορές του στη στάση της Εκκλησίας επί Κατοχής και επί χούντας λειτούργησαν ως καταλύτης.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διεμήνυσε στον κ. Τσίπρα την αντίθεσή του με την παραμονή του κ. Φίλη στο υπουργείο, ενώ διάφοροι ιεράρχες τραβούν το σκοινί – όπως ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος που αποφάσισε να ηχούν πένθιμα οι καμπάνες στο Αίγιο…
Η διάσταση που πήρε η υπόθεση (και ο φόβος για την εκλογική στάση του… ποίμνιου, σε κάποιες περιπτώσεις) οδήγησε πολλά κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές να επιλέξουν κι εδώ… τη σιωπή, δίνοντας την αίσθηση ότι ο κ. Φίλης «μετρά ημέρες ως υπουργός».
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως, παρατηρείται αναβρασμός, με τα περισσότερα μέλη και στελέχη να αντιδρούν στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης ενός υπουργού «επειδή το θέλει η Εκκλησία» και να παίρνουν θέσεις εν όψει του συνεδρίου του κόμματος (13 Οκτωβρίου).
Μάλιστα, εμφανίσθηκε ήδη στα social media λογαριασμός με τίτλο «Στηρίζω Φίλη», ενώ ήδη ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στήριξε δημόσια τον υπουργό.
Αλλά… και σ' αυτή την περίπτωση αντιδρούν οι ΑΝΕΛ, με τον κ. Καμμένο να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ιερώνυμο για να συναντηθούν την Τετάρτη. Πριν από την συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσει η κόντρα Φίλη-Εκκλησίας, καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν στο πλευρό της Εκκλησίας.