Ξέχασαν τους ετήσιους ισολογισμούς στο ΤΣΜΕΔΕ

Το ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωμένο από το νόμο να καταρτίζει ετήσιους ισολογισμούς/απολογισμούς, χωρίς να το έχει πράξει από το 2008, υποστηρίζουν οι μηχανικοί. Ζητούν δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων. Μιλούν για πιθανές ποινικές προεκτάσεις.

Ξέχασαν τους ετήσιους ισολογισμούς στο ΤΣΜΕΔΕ

Αντιδράσεις μεταξύ των μηχανικών προκαλεί το γεγονός πως από το 2008, όταν και εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο (ΕΤΑΑ), το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις/ισολογισμούς. Με αφορμή και την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, ορισμένοι υποστηρίζουν πως το ταμείο διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο και απαιτεί από τους ασφαλισμένους του να είναι συνεπείς στις καταβολές των εισφορών, χωρίς οι διοικήσεις να δίνουν λογαριασμό.

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύθηκε στο Βήμα Μελών του εργοληπτικού συνδέσμου ΣΑΤΕ, που εκπροσωπεί τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, μια επιστολή του πρώην μέλους του Δ.Σ. του ΣΑΤΕ και εργολήπτη Γ. Κυριακόπουλου.

Ο κ. Κυριακόπουλος υποστηρίζει πως «οι οικονομικές υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ είναι υποχρεωμένες να καταρτίζουν ισολογισμούς-απολογισμούς, όπως ήταν υποχρεωμένες σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του ΤΣΜΕΔΕ (σ.σ. προ της ενοποίησης), ή έστω σχέδια αυτών και να τις υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Ενιαίου Ταμείου, προκειμένου να καταρτιστεί ο ενοποιημένος ετήσιος ισολογισμός-απολογισμός του ΕΤΑΑ».

Όμως, «από την 1/10/2008 και μετά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι οικονομικές καταστάσεις/απολογισμοί του ταμείου, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο και πολλά ερωτηματικά για τη διαχείριση των αποθεματικών και των ασφαλιστικών εισφορών μας».

Μηχανικοί και εργολήπτες όπως ο κ. Κυριακόπουλος υποστηρίζουν πως τα μέλη του Ταμείου «έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν, μέσω της δημοσίευσης των ισολογισμών, όλα τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου τους όπως π.χ. α) το ύψος των αμοιβών των μελών του Δ.Σ., β) το ύψος των αμοιβών των μελών των διαφόρων επιτροπών, γ) το ύψος των εγγυητικών που καταπίπτουν ετήσια και τι πράττει το ταμείο μετά, δ) τις επενδύσεις των εισροών», δηλαδή των εισφορών.

Ο ίδιος υποστηρίζει στην παρέμβασή του πως η μη κατάρτιση (ή η μη δημοσίευση, αν αυτός καταρτίζεται) ισολογισμού/απολογισμού αποτελεί βαρύτατη αμέλεια της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ με πιθανές ποινικές προεκτάσεις, αλλά κυρίως με μεγάλο θύμα τη διαφάνεια και τη χρηστή διοίκηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v