Την προστασία που δεν προσέφερε ο ελληνικός Άρειος Πάγος, στους Ευθύμιο Μπουλούτα και Μάρκο Φόρο, αποφασίζοντας την έκδοσή τους στην Κύπρο, την προσέφερε τελικά το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, επιβάλλοντας την απόσυρση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους.
Με μια απόφαση-καταπέλτη, το δικαστήριο προχώρησε ταυτόχρονα και σε απαγόρευση έκδοσης νέων ενταλμάτων σύλληψης είτε εναντίον του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου, είτε συνεργατών του, σε σχέση με την υπόθεση της Λαϊκής, προκειμένου να προστατευθεί η διαδικασία της διαιτησίας, στην οποία η MIG και πολλοί άλλοι επενδυτές-πρώην μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας διεκδικούν αποζημιώσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από την Κύπρο.
Την είδηση αποκάλυψε σήμερα η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», σημειώνοντας ότι «τα πάνω κάτω στις υπό διερεύνηση υποθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των στενών συνεργατών του στη MΙG και την πρώην Λαϊκή φέρνει ενδιάμεση απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που εδρεύει στο Παρίσι».
Όπως γράφει ο «Πολίτης,» «η απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες στις δύο πλευρές (Ανδρέα Βγενόπουλο και γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας Κώστα Κληρίδη) στην ουσία τερματίζει όλες τις εκκρεμούσες ποινικές διαδικασίες που έχουν καταχωρισθεί στην Κύπρο εναντίον του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Λαϊκής και των συνεργατών του, Μάγειρα, Φόλε, Μπουλούτα και Φόρου, για όσο διάστημα θα διαρκέσει η εξέταση της προσφυγής της MIG και άλλων 18 μετόχων της πρώην Λαϊκής στο Παρίσι κατά της Κύπρου για την απώλεια των επενδύσεών τους.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, η πλευρά του Ανδρέα Βγενόπουλου είχε ζητήσει την έκδοση της ενδιάμεσης απόφασης, με το σκεπτικό ότι οι μάρτυρες της υπόθεσης, που θα καταθέσουν υπέρ της αίτησης αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούν να προσέλθουν ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου αφού έχουν εκδοθεί εις βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τις κυπριακές διωκτικές αρχές.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης, γράφει ο «Πολίτης», είναι ότι στην ακρόαση των ασφαλιστικών μέτρων -η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, όπου και εδρεύει το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο- κατέθεσαν αυτοπροσώπως τόσο ο Ανδρέας Βγενόπουλος όσο και ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Το πρακτικό αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι ότι δεν μπορεί να εκδοθεί και να εκτελεστεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του, ενώ δεν θα εκτελεστούν και τα εντάλματα σύλληψης κατά των Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου που εκκρεμούν στην Ελλάδα.
Από την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ενδεχομένως να επηρεασθεί και η υπόθεση σε βάρος του πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου, για το 1 εκατ. που έλαβε από τη Focus η εταιρεία της θυγατέρας του.
Όπως γράφει η εφημερίδα, η τελευταία εξέλιξη συνιστά ήττα για τις κυπριακές διωκτικές αρχές αλλά και για τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος παρέστη αυτοπροσώπως στη διαδικασία στο Παρίσι, στις αρχές Αυγούστου, και κατέθεσε.
Η άρση των εμποδίων που επικαλείτο η πλευρά της MIG για την ομαλή εξέταση της υπόθεσης στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναμένεται να οδηγήσει στην έκδοση απόφασης μετά τον Ιανουάριο του 2017.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε πλήρως τον Μάρτιο του 2014 και απαρτίζεται από τον καθηγητή Bernard Hanotiau (Βέλγιο) ως πρόεδρο και τον κ. Daniel Μ. Price (HΠΑ) και τον Sir David Α.Ο. Edwards (Ηνωμένο Βασίλειο) ως διαιτητές.
Αυτά αναφέρει ο «Πολίτης», ωστόσο το Euro2day.gr επιχείρησε να έρθει σε επαφή και με την πλευρά της MIG, προκειμένου να λάβει πρόσθετη ενημέρωση για το σκεπτικό της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου που πρακτικά εκθέτει ανεπανόρθωτα τις κυπριακές αρχές. Η απάντηση ωστόσο ήταν ότι δεν επιθυμούν να σχολιάσουν την απόφαση του Δικαστηρίου.
Να σημειωθεί ότι με ανακοίνωσή της η Νομική Υπηρεσία της Κύπρου επιβεβαιώνει το δημοσίευμα.