Τα δύο νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και το πλαστικό χρήμα εξετάστηκαν στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των δανειστών.
Πρόθεση της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον ανέφερε και ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, είναι η άμεση κατάθεση των δύο νομοσχεδίων, ενώ εντός της εβδομάδας θα επιχειρηθεί να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και να αρθούν οι αρχικές ενστάσεις των δανειστών, ειδικότερα για το θέμα του φορολογικού συντελεστή για τη φορολογική αποκάλυψη και του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις.
Στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν ακόμα η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών ως την Παρασκευή, σύνταξη του compliance report στη συνέχεια, πρώτη έγκριση στο EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και τελική πολιτική απόφαση για την εκταμίευση στο Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι σήμερα έγινε επίσης μια προετοιμασία για τη β’ αξιολόγηση και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες ως την Παρασκευή. Σε αυτό το πλαίσιο το μεσημέρι οι Θεσμοί συναντώνται με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ νωρίτερα υπήρξε συνάντηση και με τον επικεφαλής του ΤΧΣ κο Μιχελή.
Για την Τετάρτη συμφωνήθηκε τα ραντεβού να ξεκινήσουν από νωρίς καθώς στις 09:00 θα γίνει συνάντηση Θεσμών με Τσακαλώτο-Σταθάκη (αναπτυξιακή στρατηγική), στις 10:00 με Χουλιαράκη-Φωτίου (κοινωνική πρόνοια) στις 11:00 με Τσακαλώτο-Αλεξιάδη-Πιτσιλή (φορολογικά, ανεξάρτητη αρχή εσόδων) και τις 12:30 με Κατρούγκαλο (εργασιακά), ενώ θα ακολουθήσουν Βερναρδάκης - Χουλιαράκης (14:30-15:30) για το Δημόσιο.
Ετερη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο θέμα της διευθέτησης των χρεών των επιχειρήσεων και των αλλαγών στον νόμο Δένδια, είπε ότι θα συζητηθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Για το θέμα νωρίτερα έγινε γνωστό ότι βασικός στόχος είναι η εξωδικαστική διευθέτηση των επιχειρηματικών χρεών και επ’ αυτού «υπάρχουν τρεις-τέσσερις διαφωνίες». Σε σχετικό ερώτημα αν οι ρυθμίσεις θα προβλέπουν και κούρεμα κεφαλαίου προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο, αρκέστηκε να πει ότι το βρίσκει από «δύσκολο έως αδύνατο».
Στις σημερινές διαπραγματεύσεις οι θεσμοί είναι σε πλήρη σύνθεση καθώς προστέθηκε και η (απούσα χθες) Ντέλια Βελκουλέσκου ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται (και) τα θέματα ενέργειας. Προσερχόμενος στο ραντεβού ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε αισιόδοξος ότι «τα δικά μας προαπαιτούμενα θα κλείσουν κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
Αναλυτική συζήτηση με τον υπουργό Ενέργειας έγινε για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με την ελληνική πλευρά να διαμηνύει ότι δεν θα αλλάξει η ρύθμιση για την μείωση των τελών διέλευσης προκειμένου να αποφευχθεί υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά και ότι δεν συζητά μείωση τιμήματος από τη Socar. Οπως διαμηνύεται αν η ιδιωτικοποίηση δεν προχωρήσει θα εγερθεί ζήτημα αποζημίωσης του Δημοσίου.
Οσον αφορά στον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο σημείωσε ότι δεν αποκλείεται να διευρυνθεί και όπως τόνισε «αν δεν μπει η ΔΕΗ, αν δεν μπει η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση». Σημείωσε δε αναφορικά με τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ότι δημόσιος έλεγχος σημαίνει το 51% και ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της πολιτικής παραμένουν στα υπουργεία.
Ο Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε ήδη από χθες να προχωρήσει ένα από τα προαπαιτούμενα, δίνοντας σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (target model) και σήμερα στο τραπέζι αναμένεται να μπουν και τα υπόλοιπα τέσσερα θέματα (προώθηση από τη ΡΑΕ των μέτρων για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και αναθεώρηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού των ποσοτήτων που διατίθενται μέσω δημοπρασιών, αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα, απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, προκήρυξη από τη ΔΕΗ για τη διάθεση τουλάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή που είναι σε εξέλιξη, υπογραφή συμβάσεων της ΔEΗ με τους βιομηχανικούς καταναλωτές που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί).
Από τα χθεσινά ραντεβού, το μέτωπο που αναδεικνύεται ως σοβαρότερο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις. Όπως φάνηκε, παραμένουν οι διαφωνίες για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η ομάδα των «οκτώ» ΔΕΚΟ που πρέπει να περάσουν σε αυτό.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίζεται αισιόδοξος για συμφωνία ως την Παρασκευή καθώς, παρότι παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε συμφωνία, συμπλήρωσε ότι «είμαστε κοντά».
Από την πλευρά του, ο Γ. Σταθάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ παραδέχτηκε ότι το θέμα της διοίκησης του Υπερταμείου είναι επίμαχο και θα γίνει συνολικά διαπραγμάτευση για όλη τη σύνθεση, όχι μόνο για τον πρόεδρο.
Ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι θα έχουν κλείσει τα προαπαιτούμενα μέχρι το τέλος του μήνα, άμεσα θα γίνουν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το τρίτο τρίμηνο θα συνεχίσει η θετική πορεία της οικονομίας. «Σε δωδεκάμηνη βάση, Ιούνιος 2016-Ιούνιος 2017, η οικονομία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 2,7%», τόνισε.