Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστική ενημερότητα και στους χρεωμένους!

Με μοναδικό προαπαιτούμενο την πληρωμή των τρεχουσών εισφορών θα χορηγείται ενημερότητα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς. Οι πρώτες αντιδράσεις των πιστωτών, τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και τι σχεδιάζεται για τα χρέη των ασφαλισμένων.

Ασφαλιστική ενημερότητα και στους χρεωμένους!

Με βασική προϋπόθεση την καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε χιλιάδες οφειλέτες κυρίως του ΟΑΕΕ. Πρόκειται για ένα μέτρο "έσχατης ανάγκης" καθώς πληθαίνουν οι φόβοι για κατάρρευση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών, κυρίως δε του ταμείου των ελεύθερων επαγγελματιών - μικρομεσαίων που πλήττονται από την κρίση αλλά και την υπέρογκη φορολογική και ασφαλιστική επιβάρυνση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, το θέμα έχει τεθεί μετ' επιτάσεως στους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αν και στο παρελθόν έχουν ταχθεί εναντίον τέτοιων λογικών και προτάσεων, αυτή τη φορά δεν απορρίπτουν τη συζήτηση.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό διαδραματίζει το μέλλον του νέου υπερ-ταμείου ΕΦΚΑ, το οποίο εκτός από τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κατά τη διαδικασία σύστασής του, θα κληθεί να καλύψει «με το καλημέρα» σημαντικά ελλείμματα. -τα οποία, εάν τα έσοδα του ΟΑΕΕ καταρρεύσουν, θα ακολουθήσουν την ίδια δραματική πορεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικό ρόλο παίζει και η κακή πορεία των εσόδων από τις τρέχουσες ρυθμίσεις, καθώς τους τελευταίους μήνες πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα όσοι σταματούν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους και βγαίνουν εκτός διακανονισμού, αλλά και ο φόβος κατάρρευσης όλου του εγχειρήματος αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από την επόμενη χρονιά.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλoς εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών το συγκεκριμένο σχέδιο διάσωσης των ταμείων και κυρίως του ΟΑΕΕ, που προβλέπει μεταξύ άλλων το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την εξασφάλιση ασφαλιστικής ενημερότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες που από την αρχή του επόμενου χρόνου θα πληρώνουν τις εισφορές τους εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Όσο για τις οφειλές, αυτές θα διακανονιστούν σε δεύτερο χρόνο. Στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε μια ρύθμιση αλά καρτ, όπου θα σταθμίζονται κάθε φορά οι πραγματικές δυνατότητες του οφειλέτη, ώστε να καθορίζεται το ύψος και ο αριθμός των δόσεων.

Η αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων έχει οριστεί ως η μητέρα των μαχών για το υπουργείο Εργασίας. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει με κάθε τρόπο να εξασφαλίσει την είσπραξη των τρεχουσών μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, με στόχο να μην καταρρεύσουν τα έσοδα και ενεργοποιηθούν νέοι "κόφτες" στις συντάξεις.

Άλλωστε, οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά για δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις για το άμεσο μέλλον απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και μάλιστα κατά τον πρώτο, κρίσιμο χρόνο λειτουργίας του νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Ορατές είναι άλλωστε και οι ενδείξεις για νέο κύμα παύσης πληρωμών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, εξαιτίας κυρίως της δυσανάλογα μεγάλης φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης, όπως αυτή καθορίστηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Ήδη, σχεδόν ένας στους δύο οφειλέτες που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν απενταχθεί. Παράλληλα, αδυνατούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, με αποτέλεσμα οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί να δεσμεύονται. Αυτό, με τη σειρά του τους οδηγεί μοιραία στην επιλογή της μη καταβολής και των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, με δραματικές συνέπειες για τα οικονομικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στον ΟΑΕΕ, εάν οι σημερινοί οφειλέτες που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση ξεκινήσουν να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους, τα έσοδα του ταμείου θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης προς το Ταμείο.

Η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι στο παρελθόν ήταν αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκίνησε σχεδόν αμέσως μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου και πλέον, οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε ένα "ικανοποιητικό σημείο", σύμφωνα με ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές. Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι στο παρελθόν, μια αντίστοιχη ρύθμιση που προέβλεπε την καταβολή των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών και ενός ιδιαίτερα μικρού τμήματος έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε σημαντικά αποτελέσματα στην αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων.

Εφόσον η πρόταση γίνει αποδεκτή από τους δανειστές και ο οφειλέτης εξυπηρετεί απρόσκοπτα τις τρέχουσες εισφορές του, θα εντάσσεται σε διαδικασία διακανονισμού και των "παγωμένων" ληξιπρόθεσμων οφειλών του παρελθόντος. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, θα επιδιωχθεί μια "εξατομικευμένη" ρύθμιση, όπου οι δόσεις θα καθορίζονται με βάση το συνολικό προφίλ του οφειλέτη, για τον καθορισμό του οποίου θα λαμβάνονται υπόψη, για παράδειγμα, το πότε δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιες προσπάθειες διακανονισμού έγιναν στο παρελθόν.

Στο τραπέζι παραμένουν και οι προτάσεις για το πάγωμα σε συνδυασμό με μείωση του ασφαλιστικού χρόνου κατά τον οποίο δεν καταβλήθηκαν εισφορές, καθώς και για παρακράτηση της όποιας οφειλής από τη σύνταξη (ισχύει ήδη για χρέη έως 20.000 ευρώ). Καθώς μάλιστα η προώθηση μιας τέτοιας λύσης θα άνοιγε την πόρτα εξόδου από τις τρέχουσες ρυθμίσεις όσων με ιδιαίτερη δυσκολία παραμένουν συνεπείς και εξυπηρετούν τις δόσεις τους παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν επιπλέον κίνητρα για να διατηρηθούν ζωντανές αυτές οι ρύθμισεις.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, η έξοδος από τη ρύθμιση συνεπάγεται ούτως ή άλλως και προσαύξηση της οφειλής, καθώς σβήνεται η έκπτωση που προβλέπεται στις ρυθμίσεις που ήδη "τρέχουν". Δεν αποκλείεται όμως, ως περαιτέρω κίνητρο παραμονής, εφόσον και οι θεσμοί το αποδεχθούν, να προβλεφθεί και κάποια επιπλέον μείωση των προσαυξήσεων.

Το όλο εγχείρημα φαντάζει δύσκολο, καθώς οι δανειστές έχουν δείξει ότι δεν συμφωνούν με οποιαδήποτε νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, όμως στο υπουργείο Εργασίας επικρατεί αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα βγάλει θετικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v