Κομβική για την τύχη των τηλεοπτικών αδειών θεωρούν όλοι οι εμπλεκόμενοι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν είναι συνταγματικός ο «νόμος Παππά».
Παρότι εκκρεμεί η προσφυγή στα ευρωπαϊκά όργανα, η απόφαση του ΣτΕ θα απελευθερώσει ή θα τερματίσει τη διαδικασία, με τις πολιτικές εξελίξεις να αναμένονται ραγδαίες στη δεύτερη περίπτωση.
Ενδεικτική αυτής της αναμονής είναι η πρόταση των τεσσάρων «νικητών» στη δημοπρασία να μην καταβάλουν εντός 15νθημέρου το ένα τρίτο του ποσού (δηλαδή 84 εκατ. ευρώ συνολικά), όπως ορίζει ο νόμος, αλλά να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, δεδομένου ότι η συνεδρίασή του θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου.
Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε χθες με τους τέσσερις πλειοδότες («προσωρινούς υπερθεματιστές»), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες γι' αυτή την πρόταση αλλά περιορίσθηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι «θα γίνει ό,τι προβλέπεται από τον νόμο».
Στους «διαδρόμους» της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, πάντως, στη διάρκεια των συναντήσεων, ακούσθηκε και η ενδιάμεση σκέψη να κατατεθεί το ποσόν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η πρόθεση των «νικητών» να πληρώσουν το τίμημα και, σε περίπτωση αρνητικής απόφασης του ΣτΕ, να τους επιστραφεί.
Πλην απροόπτου, ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα πρέπει να καταβάλει 24,6 εκατ. ευρώ, ο Θοδωρής Κυριακού 25,3 εκατ. ευρώ, ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας 17,4 εκατ. ευρώ και ο Γιάννης Αλαφούζος 14,5 εκατ. ευρώ. Η μη καταβολή του ποσού σημαίνει απώλεια της αδείας.
Ποσά που επιβάλλουν την αναζήτηση συνεργειών (με τους ηττημένους στη δημοπρασία αλλά και ενδιαφερόμενους που δεν μετείχαν στον διαγωνισμό), προκειμένου να γίνει εφικτή η εκκίνηση και η λειτουργία των νέων καναλιών.
Ηδη έγινε γνωστό ότι το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Καλογρίτσας μετέβη στις εγκαταστάσεις του Alpha και είχε συνάντηση με τον Δημήτρη Κοντομηνά. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν νέες επαφές.
Οπισθεν για τις θεματικές άδειες;
Το σημείο στο οποίο φαίνεται ότι κάνει «ένα βήμα πίσω» η κυβέρνηση, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα των τεσσάρων, αφορά στις θεματικές άδειες. Ο κ. Παππάς περιορίσθηκε να αναφερθεί στον δεύτερο διαγωνισμό που πλησιάζει, για τις περιφερειακές άδειες, απαντώντας στα επίμονα δημοσιογραφικά ερωτήματα με τη φράση «δεν υπάρχουν θεματικές» -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.
Οι εν λόγω άδειες αποτελούν κόκκινο πανί για τους νικητές του διαγωνισμού καθώς εκτιμούν ότι τα θεματικά κανάλια θα αποσπάσουν μεγάλα κομμάτια από τη μικρή, λόγω κρίσης, διαφημιστική πίτα.
Αντιθέτως, ο κ. Παππάς επέμεινε στην εφαρμογή του νέου συστήματος διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, λέγοντας ότι η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα «θα ενισχύσει κατακόρυφα τη διαφάνεια, σε μια αγορά που μάλλον δεν φημίζεται για τη διαφάνειά της».
Από πλευράς ιδιοκτητών, ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ Κώστας Κιμπουρόπουλος υποστήριξε τη θέση ότι η διαφημιστική αγορά πρέπει να είναι ελεύθερη.
«Ελεγχος Νο 2» πόθεν έσχες
Στις χθεσινές συναντήσεις όλες οι πλευρές αποδέχθηκαν να ολοκληρωθεί ο «έλεγχος Νο 2» για τα πόθεν έσχες των «υπερθεματιστών» μέχρι την Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι ο «Νο 1» είχε γίνει στις αρχές της διαγωνιστικής διαδικασίας για όλους όσοι είχαν δηλώσει συμμετοχή σ’ αυτήν.
Ο νέος έλεγχος θα αφορά στην προέλευση των ποσών που δηλώθηκαν στα «χτυπήματα» της δημοπρασίας και, βεβαίως, η δυνατότητα καταβολής τους.
Περί απολύσεων
Στο τέλος των συναντήσεων ο κ. Παππάς είπε ότι οι συζητήσεις ήταν παραγωγικές («κρατήστε ότι έγιναν σε κλίμα πολύ καλής συνεννόησης») και επέστρεψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση “απολύει περίπου 1.000 εργαζόμενους” εάν δεν βρεθεί λύση για το προσωπικό του Alpha και του Star.
Οπως τόνισε, συμφώνησαν στον όρο που θέτει ο νόμος για τουλάχιστον 400 εργαζόμενους ανά κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, ενώ το προηγούμενο διάστημα αντιδρούσαν θεωρώντας ότι «καταστρατηγείται το διευθυντικό δικαίωμα».
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα δε στις απολύσεις, στην ελαστική εργασία και στις καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών (παραπέμποντας και στους επί πέντε μήνες απλήρωτους εργαζόμενους του Mega).
Οι υποχρεώσεις των νέων καναλιών
Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Παππάς επισήμανε στους συνομιλητές του ότι με τη νόμιμη πλέον λειτουργία τους, οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται:
- Στην «αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων» (άρθ. 15, παρ. 2 του Συντάγματος).
- Στην προστασία των ανηλίκων και του καταναλωτικού κοινού, στον σεβασμό της προσωπικότητας, της φυλής, του φύλου, της θρησκείας, των πεποιθήσεων, της εθνικότητας, της αναπηρίας, της ηλικίας και του σεξουαλικού προσανατολισμού, καθώς και στην προβολή ευρωπαϊκών έργων, ανεξάρτητων παραγωγών, δελτίων ειδήσεων στη νοηματική γλώσσα και εκπομπών με υπότιτλους στα ελληνικά (Προεδρικό Διάταγμα 109/2010).
- Στην τήρηση πολύ συγκεκριμένων προϋποθέσεων (ν. 4339/2015 της κυβέρνησης) σχετικά με:
1. Τον αριθμό των εργαζομένων (τουλάχιστον 400 ανά κανάλι).
2. Το περιεχόμενο του προγράμματος (δελτία ειδήσεων, εκπομπές λόγου, τέχνης, πολιτισμού, θεάτρου, ενημερωτικές, ποικίλης ύλης, ελαφράς ψυχαγωγίας, ελληνικές και ξένες σειρές, παιδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και εκπομπές αθλητικού περιεχομένου).
3. Τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον τεχνολογικό εξοπλισμό (ελάχιστη ωφέλιμη επιφάνεια 2.500 τ.μ. και εξοπλισμός για εκπομπή προγράμματος High Definition).
Να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει ανάκληση άδειας εφόσον κάποια από τις προϋποθέσεις πάψει να ισχύει, σε οποιαδήποτε στιγμή της 10ετούς διάρκειας της τηλεοπτικής άδειας.