Τηλεοπτικές άδειες: Τώρα αρχίζουν… τα πιο δύσκολα

Με όπλα τη νομιμότητα και το ιλιγγιώδες ποσόν των 246 εκατ. ευρώ μπαίνει η κυβέρνηση στη μάχη των 90 ημερών. Προσφυγές, ΣτΕ και τυχόν συμπράξεις νικητών-ηττημένων, τα επόμενα επεισόδια. Κάλυψη νομικών κενών και συγκρότηση ΕΣΡ «άμεσα».

Τηλεοπτικές άδειες: Τώρα αρχίζουν… τα πιο δύσκολα

H (πρωτόγνωρη) διαδικασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων συνεχίζεται. Μπορεί να ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα η 70ωρη δημοπράτηση των τεσσάρων σταθμών «πανελλαδικής εμβέλειας, γενικού περιεχομένου» αποφέροντας στον κρατικό κορβανά 246 εκατομμύρια ευρώ(!) ωστόσο η «τύχη» του διαγωνισμού θα κριθεί στις επόμενες 90 ημέρες.

Οι εκπρόσωποι των νυν «καναλαρχών» που δεν πήραν άδεια (Alpha, Star) άφησαν να εννοηθεί ότι θα κινηθούν δικαστικά, ενώ και η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει αυτό το τρίμηνο διάστημα εντός του οποίου θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος (πόθεν έσχες), οι τυχόν προσφυγές, η συγκρότηση του ΕΣΡ και η απόκτηση υποδομής-προσωπικού από τους νέους αδειούχους που ήταν εκτός τηλεοπτικής αγοράς (Μαρινάκης, Καλογρίτσας), ώστε να «ξημερώσει» το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Ουδείς ξεχνά άλλωστε ότι σε λίγες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας για τον «νόμο Παππά», με ό,τι θα σημαίνει για το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και τις πολιτικές εξελίξεις σε τυχόν αρνητική απόφαση.

Αυτή τη στιγμή πάντως η κυβέρνηση έχει απέναντί της και κάποιους από τους νικητές («διότι αναγκάσθηκαν να πληρώσουν αδρά για να αποκτήσουν άδεια») και τους ηττημένους, ενώ το κλίμα φορτίζεται από την αγωνία των εργαζομένων στους σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν, καθώς τα συγκεκριμένα κανάλια σε 90 ημέρες δεν θα έχουν δυνατότητα εκπομπής μέσω της Digea.

«Στις ευπαθείς ομάδες τα 246 εκατ. ευρώ»

Η κυβέρνηση επικαλείται το ιλιγγιώδες ποσόν των 246 εκατ. ευρώ και την ολοκλήρωση της δημοπρασίας (δια της συμμετοχής των υποψηφίων), για να δείξει ότι η πολύμηνη προσπάθειά της δικαιώθηκε.

Αφενός, επικαλείται το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια στη λειτουργία ιδιωτικής τηλεόρασης δόθηκαν άδειες μέσα από αδιάβλητη (και... εξοντωτική) διαδικασία. Αφετέρου, αναδεικνύει το τελικό ποσόν για να αποδείξει (εντός κι εκτός συνόρων) ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας «έβαλαν το χέρι βαθιά στην τσέπη οι έχοντες».

Απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό της χώρας και στους πλέον οικονομικά αδυνάμους, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε το πρωί από το Κιάτο ότι «και το τελευταίο ευρώ από αυτό το ποσόν θα πάει στις ευπαθείς ομάδες».

Το ποσόν το είχαν προβλέψει οι δανειστές...

Αίσθηση προκάλεσε δε, η αναφορά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ότι «το συνολικό τίμημα για τις τέσσερις άδειες είναι αντίστοιχο με όσα προέβλεπαν οι δανειστές ήδη από το πρώτο μνημόνιο και οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να διεκδικήσουν».

Συμπλήρωση νόμου και ΕΣΡ

Σε κυβερνητικό επίπεδο, τίθεται θέμα συμπλήρωσης των νομικών κενών προκειμένου να είναι καθαρό αυτό το τοπίο -τουλάχιστον σε επίπεδο κανόνων.

Για παράδειγμα, πρέπει να προβλεφθεί νομικά τι θα συμβεί στην περίπτωση που αδειούχος «καναλάρχης» κατηγορηθεί για ποινικό αδίκημα (πόσο μάλλον, καταδικαστεί), ή δεν καταβάλλει μισθούς και υποχρεώσεις (κυρίως φόρους και εισφορές).

Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ενημερώνοντας την προηγούμενη Παρασκευή τους κυβερνητικούς βουλευτές για την τελική φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, τόνισε ότι αυτό το κενό θα καλυφθεί και ότι οι «ποινές» θα είναι αυστηρές.

Το θέμα επανέφερε εσχάτως, με πολλές δημόσιες παρεμβάσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος.

Στα άμεσα καθήκοντα της Βουλής ανήκει η συγκρότηση και λειτουργία του ΕΣΡ -κάτι που δεν κατέστη εφικτό τους προηγούμενους μήνες (λόγω άρνησης της αντιπολίτευσης για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό», κατά την κυβέρνηση). «Τώρα πια δεν έχουν λόγο να εμποδίζουν τη λετουργία του ΕΣΡ», το επιχείρημα.

Ψήνονται συμπράξεις νικητών-ηττημένων;

Μείζον ερώτημα που θα απαντηθεί στις επόμενες ημέρες είναι εάν θα υπάρξουν συμπράξεις κερδισμένων-ηττημένων σχημάτων.

Τα ποσά που κατέβαλαν οι νέοι αδειούχοι είναι τεράστια, ενώ νυν καναλάρχες που έμειναν εκτός (όπως ο Δημήτρης Κοντομηνάς του Alpha) «χτύπησαν» άδεια με εξίσου υπέρογκο ποσό (61 εκατ. ευρώ) και την έχασαν από τον πλειοδότη (εν προκειμένω, από τον Βαγγέλη Μαρινάκη με τα 73,8 εκατ. ευρώ).

Εκφράζονται ήδη εκτιμήσεις ότι θα επιδιωχθούν συμπράξεις ώστε οι «νικητές» να κερδίσουν ένα (μεγάλο) μέρος του ποσού που κατέβαλαν στη δημοπρασία και οι «ηττημένοι» να μη μείνουν εκτός τηλεοπτικής αγοράς.

Το θέμα αποκτά εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι συνδέεται με την τύχη των εργαζομένων στους σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν (Alpha, Star).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v