Τρεις μήνες προθεσμία θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, οι φορολογούμενοι με αδήλωτα κεφάλαια εντός και εκτός Ελλάδας προκειμένου να αποκαλύψουν την περιουσία τους.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό την ασφυκτική πίεση των δανειστών τα σενάρια για «αμνήστευση» ανατρέπονται και το νομοσχέδιο που καταρτίζεται θα περιλαμβάνει συνδυασμό φόρων και προσαυξήσεων που μπορεί να αγγίζουν το 70% έως το 90% των αφορολόγητων χρημάτων.
Υπό αυτές τις συνθήκες το «αντίδωρο» για όσους αποκαλύψουν την περιουσία τους ουσιαστικά περιορίζεται στην απαλλαγή από ποινικές κυρώσεις για πράξεις φοροδιαφυγής ή οποία όμως βρίσκεται και αυτή υπό διαπραγμάτευση.
Στελέχη με γνώση της διαπραγμάτευσης εκτιμούν ότι τελικά η άρση των ποινικών κυρώσεων θα περάσει.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου πιθανά το Σεπτέμβριο και η επικοινωνιακή καμπάνια σχεδιάζεται να συνοδευτεί από ένα νέο όπλο. Στη βάση του παλαιού συστήματος elenxis χτίζεται ένα νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο όπως υποστηρίζουν πηγές με γνώση των χειρισμών υπόσχεται ελέγχους εξπρές.
Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στο πλήρες τραπεζικό προφίλ των φορολογούμενων υπό έλεγχο ενώ ήδη το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων σε συνεργασία με την ομάδα των οικονομικών εισαγγελέων έχουν ενοποιήσει σε μία βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία από κάθε λογής λίστα που έχουν στη διάθεσή τους. Από τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς έως τα 68 CD με 1.364.039 φορολογούμενους οι οποίοι είχαν τραπεζικές συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ την τελευταία δεκαετία ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ μέσα σε ένα χρόνο.
Στη βάση αυτού του νέου συστήματος το οποίο δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, θα πατήσει και το σύνθημα «σας ξέρουμε, αποκαλυφθείτε». Αν θα πετύχει, μένει να φανεί.
Διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία για τη βάση στην οποία θα αρχίσει να χτίζεται ο «λογαριασμός». Δεν είναι άλλη από το φόρο που αντιστοιχούσε στο χρόνο της απόκρυψης.
Αν για παράδειγμα, τα κεφάλαια αποκτήθηκαν πέρυσι όταν ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής ήταν 42%, τότε το πρώτο σκαλοπάτι είναι ακριβώς το 42% των χρημάτων.
Στη συνέχεια έρχονται οι προσαυξήσεις. Οι συντελεστές που προκρίνουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκινούν από το 6% και φτάνουν έως και το 45% σε συνάρτηση με το χρόνο απόκρυψης των εισοδημάτων και το ύψος αυτών. Όσο πιο κοντά στο σήμερα η απόκρυψη, τόσο μικρότερη η προσαύξηση.
Για να γίνει ακόμα πιο ευκρινές, εάν ένας φορολογούμενος έχει αποκρύψει 1 εκατομμύριο ευρώ, η οικειοθελής αποκάλυψή τους θα σημάνει ότι στον τραπεζικό του λογαριασμό θα μείνουν από 100.000 έως 300.000 ευρώ.
Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί να τα αποκαλύψει. Το μήνυμα που επιχειρείται να περάσει είναι «διότι αν τον βρούμε θα τα χάσει όλα» ενώ η οικειοθελής αποκάλυψη θα του δώσει και απαλλαγή από τις ποινικές διώξεις.
Πηγή κοντά στην ομάδα των Οικονομικών Εισαγγελέων, σημειώνει με νόημα πως ήδη στη βάση της λίστας Μπόργιανς έχουν σχηματιστεί περισσότερες από 1.000 δικογραφίες και περισσότεροι από εκατό φορολογούμενοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμβιβασμού προκειμένου να γλιτώσουν από την ποινική δίωξη.