Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβέρνηση «κουρεύει» μονομερώς τα πλεονάσματα

Στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020 προσδιορίζει η κυβέρνηση τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο Μεσοπρόθεσμο. Ενημερώθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης οι θεσμοί. Στο πλευρό της Αθήνας το ΔΝΤ, αντιδρούν οι Ευρωπαίοι. Τι διαρρέουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και η απάντηση του Euro2day.gr.

Η κυβέρνηση «κουρεύει» μονομερώς τα πλεονάσματα

Στο 2,5% του ΑΕΠ τοποθετεί η κυβέρνηση τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και στο 2% για το 2020, χαμηλώνοντας τον πήχη κάτω από το 3,5%, όπως επιμένουν -τουλάχιστον μέχρι τώρα -οι δανειστές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η κυβέρνηση προχώρησε ουσιαστικά μονομερώς στο χαμήλωμα του στόχου, ενημερώνοντας ωστόσο τους θεσμούς για τη συγκεκριμένη ενέργεια.

Το θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με τους εκπροσώπους των δανειστών και συγκεκριμένα με τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία -όπως και στο συνέδριο του Economist τον περασμένο μήνα- τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης πιο ρεαλιστικών στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Μάλιστα η ίδια μίλησε για στόχο 1,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και όχι 3,5% όπως προβλέπει το μνημόνιο -θέση που συμβαδίζει και με την έκθεση βιωσιμότητας του Ταμείου για το ελληνικό χρέος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση της εκπροσώπου του ΔΝΤ συνάντησε την αντίδραση των Ευρωπαίων, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές δεν ομιλούν την ίδια γλώσσα στο μείζον ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μέχρι και το τελευταίο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ επέμεινε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον για μία δεκαετία ως το 2028, όπως ορίζει το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν θέλουν, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, να ανοίξουν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των συμφωνηθέντων, αφήνοντας πάντως ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα το 2018.

Η ελληνική πλευρά πάντως, πιεζόμενη από τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει, οριστικοποιεί τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος για την περίοδο 2017-2020.

Γι' αυτό ακριβώς προχωράει από μόνη της στο «κούρεμα» των στόχων του Μεσοπρόθεσμου, οι οποίοι από το 3,5% του ΑΕΠ το 2018 μειώνονται στο 2,5% και στο 2% για το 2019 και το 2020 αντίστοιχα.

Ο κ. Χουλιαράκης υπεραμύνθηκε της μονομερούς ενέργειας, λέγοντας χθες στους δανειστές ότι η διατήρηση του 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλη περίοδο θα λειτουργήσει αντιαναπτυξιακά για τη χώρα και θα φέρει σε δεινή οικονομική θέση τους Έλληνες, που δεν καταφέρνουν πλέον να ανταποκριθούν στη βαριά φορολογία, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στα 89 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών.

Η εμμονή των Ευρωπαίων δανειστών για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018 συνεπάγεται εξοικονομήσεις εσόδων της Γενικής κυβέρνησης ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ενώ οι στόχοι του 2,5% και 2% που επιδιώκει η κυβέρνηση αντιστοιχούν σε 4,5 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

«Θέση» για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα έχει κατ' επανάληψη πάρει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, επιμένοντας στην άποψη ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συνδυαστούν με χαμηλότερο στόχο πλεονάσματος στο 2% μετά το 2018.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο μία χώρα, η Ιρλανδία, μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως απαιτείται στην περίπτωση της Ελλάδας από το 2018 και μετά», υποστηρίζει ο κ. Στουρνάρας.

Βάσει μνημονίου η Αθήνα θα πρέπει φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, διαφορετικά καραδοκεί ο «κόφτης», ο οποίος θα μπει σε λειτουργία από το 2017 «κουρεύοντας» εκ νέου μισθούς και συντάξεις, προκειμένου η δημοσιονομική εικόνα του προϋπολογισμού να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα προσαρμογής.

Για το 2017 ο στόχος ανεβαίνει στο 1,75% του ΑΕΠ και αυξάνει στο 3,5% το 2018. Στο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Για το 2017 το μέγεθος της προσαρμογής μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, ενώ άλλα 405 εκατ. ευρώ θα έρθουν από το 2018.

Το μέγεθος της προσαρμογής για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις φθάνει για την τριετία τα 9 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,4 δισ. ευρώ είναι μέτρα που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ (ασφαλιστικό, εισόδημα, έμμεσοι φόροι) και 3,6 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ είναι το μέγιστο ύψος των δαπανών που μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω του «κόφτη».

Τι διαρρέουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και η απάντηση του Euro2day.gr

Ανεπίσημα η κυβέρνηση, μέσω κύκλων και πηγών, προσπαθεί να διαψεύσει τα όσα διαδραματίσθηκαν γύρω από το μείζον ζήτημα των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, μετά το 2018.

Όπως έγραψε νωρίτερα το euro2day.gr, το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στο χαμήλωμα των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% το 2019 και στο 2% το 2020, ενημερώνοντας ωστόσο για αυτή την ενέργεια τους εκπροσώπους των θεσμών, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι κύκλοι και οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών και του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων- και όχι με επίσημη ανακοίνωση- ότι: «η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε τέτοιου είδους μονομερείς ενέργειες».

Το ρεπορτάζ του euro2day.gr αναφέρεται στην διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα πρωτογενή πλεονάσματα λίγο πριν την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμού της περιόδου 2017-2020.

Το ποιος τελικώς θα υπερισχύει και τίνος η άποψη θα επικρατήσει για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θα φανεί σύντομα με τη δημοσιοποίηση του Προγράμματος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v