Γαλιάτσος: Το φθινόπωρο σε πλήρη λειτουργία το ΕΤΕΑΝ

Η μετοχική συμμετοχή σε επιχειρήσεις είναι μία νέα δραστηριότητα για το ΕΤΕΑΝ και θα εκκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η απορρόφηση του ΤΑΝΕΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιλύονται εκκρεμότητες με τις τράπεζες για τις εγγυήσεις σε επιχειρήσεις.

Γαλιάτσος: Το φθινόπωρο σε πλήρη λειτουργία το ΕΤΕΑΝ

Ο κ. Κώστας Γαλιάτσος, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΕΑΝ, μιλώντας στο Συνέδριο με θέμα: «Χρηματοδότηση και ελληνική επιχειρηματικότητα», αναφέρθηκε στους 3 άξονες δραστηριότητας του ΕΤΕΑΝ:

• Την παροχή εγγυήσεων προς τις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων.
• Τη δανειοδοτική λειτουργία του Ταμείου.
• Τη μετοχική συμμετοχή σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην πρώτη δραστηριότητα, ανέφερε ότι κατόπιν διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών, αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταβληθούν στις τράπεζες τα οφειλόμενα ποσά από τις καταπτώσεις των εγγυήσεων που εκκρεμούν από το 2012, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το αποτέλεσμα από τη λύση αυτού του προβλήματος θα είναι από τη μια πλευρά η παροχή άμεσης ρευστότητας στις τράπεζες και κατ' επέκταση στην ελληνική οικονομία και από την άλλη, η ουσιαστική επανέναρξη της εγγυοδοτικής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ που είχε υπονομευθεί από την ύπαρξη του παραπάνω προβλήματος.

Σε σχέση με τη δανειοδοτική δραστηριότητα, ανέφερε ότι έχει σχεδιαστεί και θα διατεθεί τον Οκτώβριο από το ΕΤΕΑΝ ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθεί από διαθέσιμα του Ταμείου. Επίσης, το Υπουργείο Οικονομίας ήδη έχει εκδηλώσει τη βούλησή του για τη χορήγηση νέων κεφαλαίων, ώστε το φθινόπωρο να δημιουργηθεί νέο ταμείο μέσω του ΕΤΕΑΝ, που θα καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων μετά τη λήξη και της παράτασης για τα προγράμματα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Τέλος, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση από το Υπουργείο Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής όλων των απαραίτητων ενεργειών για την επανεκκίνηση του παλαιού προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον», η υλοποίηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, σύμφωνα με εξαγγελία του ίδιου Υπουργείου, το νέο πρόγραμμα θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο με ριζικό επανασχεδιασμό, στο οποίο το ΕΤΕΑΝ θα αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο.

Η μετοχική συμμετοχή είναι μία νέα δραστηριότητα για το ΕΤΕΑΝ και θα εκκινήσει αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η απορρόφηση του ΤΑΝΕΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τον τρόπο αυτό, θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας χρηματοοικονομικής στήριξης των ΜΜΕ σε όλες τις φάσεις του κύκλου δραστηριότητάς τους και με συνδυασμό όλων των διαθέσιμων μέσων.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έναρξη για πρώτη φορά της συνεργασίας του ΕΤΕΑΝ με τις οργανώσεις των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), με αφορμή την ανάγκη ενημέρωσης για την απορρόφηση των χρηματοδοτικών πόρων των τρεχόντων προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί στρατηγική επιλογή για το ΕΤΕΑΝ. Οι επόμενες άμεσες πρωτοβουλίες για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας είναι η κλήση των δύο οργανώσεων για τη διατύπωση γνώμης και προτάσεων  για το νέο χρηματοδοτικό του πρόγραμμα. Επίσης, η δημιουργία κοινού γραφείου υποστήριξης (help desk) για τα προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Τέλος, η διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή στελεχών ΕΤΕΑΝ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ και επιχειρηματιών σε όλη την Ελλάδα, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v