ΕΕ: Καμία ελάφρυνση για Ελλάδα λόγω Brexit

Τι αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του Eurogroup, για την επόμενη αξιολόγηση. Πώς μας αντιμετωπίζουν οι χώρες του σκληρού πυρήνα και γιατί επιμένουν να κάνουν την Ελλάδα παράδειγμα τήρησης των κανόνων. Τι γίνεται με το ΔΝΤ. «Ψάχνουν» λύση για Ιταλία.

ΕΕ: Καμία ελάφρυνση για Ελλάδα λόγω Brexit

Λονδίνο, ανταπόκριση Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Πολλές χώρες «αισθάνονται την ανάγκη να τηρήσουν τους κανόνες της ΕΕ περισσότερο τώρα παρά ποτέ, λόγω του Brexit» και η Αθήνα δεν θα πρέπει να περιμένει ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε καν καθυστέρηση στην αξιολόγηση του φθινοπώρου, ανέφερε στο Euro2day.gr κορυφαίος αξιωματούχος του Eurogroup.

Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει ανταλλαγή αρκετών επιστολών μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν για την καθυστέρηση εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και prior actions, που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Κυρίως, όμως, όπως μας αποκάλυψε ο αξιωματούχος, η συζήτηση έχει αρχίσει στους κόλπους του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης για το πώς θα αντιμετωπιστεί η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας καθώς και οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα, που θα βασίζεται πάνω στην αναθεωρημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Εσθονία αλλά και μικρότερες όπως η Σλοβακία και η Μάλτα, είναι κάθετες ότι η Αθήνα δεν πρέπει να έχει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί αλλά ούτε και να καθυστερήσει την επόμενη αξιολόγηση», είπε η πηγή.

«Κανένας δεν έχει διάθεση για αξιολογήσεις διαρκείας. Πλέον πρέπει να κλείνουμε τα θέματα που αφορούν την ανάκαμψη της ευρωζώνης γρήγορα και αποτελεσματικά -και η Ελλάδα ανήκει σε αυτή την κατηγορία», ανέφερε.

Αξιωματούχος της Κομισιόν είπε στο Euro2day.gr ότι ήδη οι διαπραγματεύσεις για την επόμενη αξιολόγηση έχουν αρχίσει και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει ότι το Brexit θα βοηθήσει τη θέση της στις συνομιλίες.

Τα θέματα στα οποία έχει καθυστερήσει η Ελλάδα αφορούν στην τραπεζική διακυβέρνηση, μέρος της οποίας είναι και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στην αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, στο ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων και κυρίως στον τομέα είσπραξης εσόδων κ.α.

Όπως μαθαίνουμε, η Αθήνα σκέφτεται να παρουσιάσει ότι λόγω του Brexit ο τουρισμός και η οικονομία γενικότερα θα επηρεαστεί αρνητικά και ότι αυτό πρέπει να είναι ένα σημαντικό στοιχείο στις επόμενες διαπραγματεύσεις.

Όμως, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία -που έχουν παραβεί και επισήμως πλέον τους κανόνες του ελλείμματος- αναμένεται να τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όσον αφορά στις ποινές, η Ελλάδα δεν φαίνεται να βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία.

Οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί φρόντισαν να ξεκαθαρίσουν χθες ότι οι δύο αυτές χώρες έχουν βγει από την κρίση, έχουν εφαρμόσει σημαντικές συναλλαγές και ότι η απόφαση αφορά στον σεβασμό των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όσον αφορά στην Ιταλία και το τραπεζικό της σύστημα, ήδη γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε να βρεθεί λύση παρά τα όσα λέγονται επισήμως.

Αυτές οι τρεις χώρες όμως είναι μεγάλες οικονομίες. Η Ελλάδα εξακολουθεί να θεωρείται από ορισμένους ως επικίνδυνη περίπτωση να πέσει σε «ατασθαλίες», εάν αφεθεί μόνη της. Και η όποια «ελπίδα» για χαλάρωση αναμένεται να κοπεί όχι μόνο από το Eurogroup αλλά και από τον αρμόδιο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, που θα επισκεφθεί τη χώρα μας στις 18 Ιουλίου.

Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι η περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις είναι κάτι που το Ταμείο επιδιώκει εδώ και καιρό. Και επειδή υπάρχει μερίδα χωρών που επιμένει στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, η Αθήνα πρέπει να περιμένει ασφυκτικές πιέσεις επί του θέματος.

Επιπλέον, ακόμα και εάν κάποιοι βλέπουν ότι η ολοκλήρωση των συζητήσεων με το ΔΝΤ δεν θα γίνει στο τέλος του χρόνου όπως επισήμως ανακοινώθηκε αλλά μετά τις γερμανικές εκλογές, θεωρούν ότι το «καρότο» πρέπει να δοθεί, ώστε να παραμείνει το Ταμείο δεσμευμένο στις διαπραγματεύσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v