Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαρινόπουλος: 1η Ιουλίου η συζήτηση για το άρθρο 99

Θρίλερ στα δικαστήρια. Αναβλήθηκε η συζήτηση του αιτήματος Μαρινόπουλου για ένταξη στο άρθρο 99, μετά από αντιδράσεις πιστωτών που ζητούσαν την απόρριψη της αίτησης. Την 1η Ιουλίου θα γίνει η συζήτηση, με τη συμμετοχή πλέον πιστωτών, ΙΚΑ και Δημοσίου. Τι λέει η εταιρεία.

Μαρινόπουλος: 1η Ιουλίου η συζήτηση για το άρθρο 99

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος στο άρθρο 99. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο Πρωτοδικείο, εκπρόσωποι πιστωτών που πληροφορήθηκαν ότι συζητείτο η υπόθεση παρενέβησαν την τελευταία στιγμή, με επιχείρημα τη θέλησή τους να ασκήσουν κύριες παρεμβάσεις με αίτημα την απόρριψη της αιτήσεως. 

Κατόπιν αυτού, το δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση για την Ιη Ιουλίου στις 11:00, προκειμένου να κληθούν στη συζήτηση βασικοί πιστωτές της εταιρείας, όπως επίσης το ΙΚΑ και το Δημόσιο.

Με εντολή επίσης του δικαστηρίου, δεν θα μπορούν να γίνουν αναγκαστικές εκτελέσεις στη Μαρινόπουλος έως την Παρασκευή.

Μαρινόπουλος: Ηταν μονόδρομος...

«Η υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της, σε αυτή τη φάση, και τη σταδιακή μετάβαση στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα», υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Κύρια σημεία του σχεδίου αυτού, αποτελούν η βελτίωση της απρόσκοπτης λειτουργίας, η αύξηση των πωλήσεων, η βέλτιστη αξιοποίηση των καναλιών διανομής και η πλήρη αναδιοργάνωση της χρηματοοικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης.

Στην παρούσα φάση η ένταξη της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης είναι μονόδρομος, καθώς αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη διασφάλιση της λειτουργίας της ως μια βιώσιμη οικονομική μονάδα με βασικά οφέλη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, και της διασφάλισης των οφειλών προς τους προμηθευτές που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Διοίκησης.

Η εταιρεία παραμένει σε συνεχείς συζητήσεις με τις τράπεζες και θα επανέλθει με σχετικές ενημερώσεις αναφορικά με την πορεία του σχεδιασμού της», καταλήγει.

Υπ. Εργασίας: Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Εργασίας. Σημειώνει ότι «από καιρό και από κοινού με άλλα Υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα της.

Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους ζητούν οι εργαζόμενοι

Να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και να μην γίνει κούρεμα στον μισθό τους ζητούν οι 12.500 περίπου εργαζόμενοι της εταιρείας.

«Οι εργαζόμενοι της εταιρείας δεν κάνουν βήμα πίσω, πάνω στα ελάχιστα που μας έχουν απομείνει. Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν μια σειρά από άλλες εταιρείες και τα κέρδη τους είναι τεράστια. Άρα σε καμιά των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να υποχωρήσουμε», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας στην Β. Ελλάδα, Ηλίας Τζίνας για να συμπληρώσει:

«Εμείς δεν έχουμε να πάρουμε μισθούς προηγούμενων χρόνων, καθώς είμαστε πληρωμένοι και για τον Μάιο. Η μόνη μας εκκρεμότητα είναι ο μήνας Ιούνιος που τελειώνει σε λίγες ημέρες και το επίδομα αδείας. Όμως η εταιρεία μπορεί να απαντήσει σε αυτά με κούρεμα. Πράγμα που ούτε θέλουμε να το σκεφτούμε. Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μπροστά και μας περιμένουν δύσκολες ημέρες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Κοντογιάννη, εργαζόμενου και μέλος του σωματείου, που επισήμανε πως «τώρα πρέπει να φανούμε δυνατοί. Πρέπει να απαντήσουμε με βάση τα συμφέροντά μας. Δεν θα πρέπει να λειτουργήσουμε όπως άλλες εποχές που δεν είχαμε συμμετοχή στους αγώνες. Τώρα πρέπει όλοι να πολεμήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

Τέλος, η πρώην πρόεδρος του σωματείου εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Σοφία Καλαντίδου αρκέστηκε μόνο να πει ότι «το σχέδιο είναι καλά σχεδιασμένο. Το θέμα είναι ο μεγάλος όγκος των εργαζομένων να μην χάσει την δουλειά του».

Απόψε θα υπάρξει συγκέντρωση των εργαζομένων στο κατάστημα "Μαρινόπουλος" στην οδό Λαγκαδά που βρίσκεται στην περιοχή Βαρδαρίου και κατόπιν οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.

Νωρίτερα, το Εuro2day.gr μετέδωσε:

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε σήμερα η Μαρινόπουλος, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Euro2day.gr σύμφωνα με τις οποίες η αίτηση υπαγωγής σε άρθρο εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές αποτελούσε πλέον μονόδρομο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αίτηση συζητείται σήμερα, ενώ κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μοναδική πλέον επιλογή και υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των προμηθευτών.

Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για μία μόνο από τις φάσεις που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία.

Σημειωτέον ότι η αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 δεν συνεπάγεται τη διακοπή των επαφών με τη Σκλαβενίτης, σημαίνει ωστόσο ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχει υπάρξει επίσημη συμφωνία για την είσοδο του τελευταίου ως στρατηγικού επενδυτή.

Με την αίτηση ένταξης επιδιώκεται κατ' αρχάς να προστατευθεί η εταιρία από το «τσουνάμι» των διαταγών πληρωμής, των αναγκαστικών εκτελέσεων και λοιπών ενεργειών, που απειλούσαν να οδηγήσουν την εταιρία σε άμεση κατάρρευση.

Δεν αποκλείεται όμως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε δεύτερη φάση να υπάρξει συμφωνία στρατηγικής φύσεως, με επενδυτή, αφού έχει προηγηθεί διαδικασία εξυγίανσης του ισολογισμού σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές, στην οποία προφανώς θα υπάρξει σημαντικότατο κούρεμα των υποχρεώσεων.

Πληροφορίες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον από την πλευρά funds (μεταξύ άλλων ακούγεται και το όνομα της Sankaty), ωστόσο γνώστες του θέματος εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον αυτό είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και ότι αφορά κυρίως διαδικασίες distress, με υψηλότατο κούρεμα των προμηθευτών.

Οι σχεδιασμοί

Το Euro2day.gr είχε μεταδώσει την Παρασκευή τις πυρετώδεις προσπάθειες, τις οποίες παρακολουθεί από πολύ κοντά και η κυβέρνηση, για τη διάσωση του ομίλου. 

Κι αυτό καθώς οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν τη λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους.

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι, όπως μεταδώσαμε, ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο της τάξεως του 40%.

Το βασικό σενάριο, σημειώναμε, ήταν η συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στον συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου), ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος.

Η εισροή νέων κεφαλαίων από τη Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών. Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά στο 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη).

Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%), επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής.

Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%.

Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ), με ετεροχρονισμό των πληρωμών τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.

Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία θα πρέπει πέρα από το να συμφωνήσουν μεταξύ τους οι τράπεζες, η Σκλαβενίτης και ο όμιλος Μαρινόπουλου, να αποδεχτούν και οι εμπορικοί πιστωτές το κούρεμα των απαιτήσεών τους. Θα πρέπει δηλαδή να δώσει τη συγκατάθεσή της η πλειονότητα των πιστωτών, σε ποσοστό που να ξεπερνά το 60%, ίσως και το 70%. Γεγονός που δεν είναι εύκολο, παρότι σταδιακά διαμορφώνεται πλέον η πεποίθηση στην αγορά ότι οι εναλλακτικές θα είναι πολύ χειρότερες.

Ένα ακόμη από τα «αγκάθια» της υπόθεσης, αναφέρουν πηγές από τον χρηματοοικονομικό χώρο που είναι σε θέση να γνωρίζουν, αφορά στο κεφάλαιο που απαιτείται για τη διατήρηση της Μαρινόπουλος σε λειτουργία στο μεσοδιάστημα, καθώς υπολογίζεται ότι χρειάζονται περίπου 15-20 εκατομμύρια, ανά μήνα λειτουργίας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, στο α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται ότι θα προκύψει αρνητικό EBITDA της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Είναι δε προφανές ότι σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν όροι που θα επιτρέπουν στη Σκλαβενίτης να απαγκιστρωθεί από μια συμφωνία ανάλογα με την πορεία του due dilligence και την επαλήθευση των δεδομένων με τα οποία διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v