Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρέη-μαμούθ 3 δισ. του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ

Πώς χάθηκαν 70 χρόνια κοινωνικής πολιτικής στη στεγαστική προστασία. Τι αποκαλύπτουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία για την τύχη ΟΕΚ και ΟΕΕ. Γιατί μένουν αναξιοποίητα πάνω από 1.500.000 m2 οικοπέδων αλλά και 330 εκατ. ευρώ στο κοινό κεφάλαιο της ΤτΕ.

Χρέη-μαμούθ 3 δισ. του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ

Τρία δισ. ευρώ οφείλει το ΙΚΑ στον ΟΑΕΔ για εισφορές που εισπράττει για λογαριασμό του αλλά δεν τις αποδίδει ποτέ. Πρόκειται για εισφορές που καταβάλλονταν υπέρ Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι καταργήθηκαν το 2012.

Όπως μάλιστα αποκάλυψαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κατά την έναρξη των εργασιών του 32ου συνεδρίου τους, από τα στεγαστικά αντικείμενα του ΟΕΚ κανένα νέο πρόγραμμα στέγασης δεν έχει μελετηθεί και εκπονηθεί, ενώ υπάρχει πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού όπου τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του (10 εκατ.) για τα τελευταία δύο χρόνια δεν εκταμιεύονται στο σύνολό τους, καθώς μόνο το 20% (2 εκατ.) χρησιμοποιείται ετησίως, λόγω περιορισμού των αιτήσεων τόσο από τους ξενοδόχους όσο και από τους δικαιούχους-ωφελούμενους.

Αναλυτικά, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ιδρύθηκε το 1931 και ο ΟΕΚ το 1954 και αποτέλεσαν τους κύριους δημόσιους φορείς στεγαστικής προστασίας, στέγασης - οργάνωσης των επαγγελματικών ομάδων καθώς και της επιμόρφωσης - ψυχαγωγίας τους. Οι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν το 2012, μετά από συνεχή κοινωνική δράση 70 και πλέον ετών, βάσει των άρθρων 1§6 και 2§1 του ν. 4046/12.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζόμενων στα ταμεία και στους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής Αντώνη Κουρούκλη, ο ΟΑΕΔ, που αποτέλεσε τον «διάδοχο» Οργανισμό, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες σχεδιασμού, εκπόνησης και υλοποίησης των προγραμμάτων των δύο καταργημένων φορέων, όχι μόνο γιατί το κύριο αντικείμενό του, η καταπολέμηση της ανεργίας, είναι ήδη σημαντικό και πολύπλοκο αλλά και λόγω της διοικητικής του δομής. Τα μόνο αντικείμενα που εξυπηρετούνται από τον ΟΑΕΔ είναι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, στους οποίους πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενούν 800 επιπλέον βρέφη και νήπια.

Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, όπου τα κονδύλια του ετήσιου προϋπολογισμού του (10 εκατ.) για τα τελευταία δύο χρόνια δεν εκταμιεύονται στο σύνολό τους, αφού μόνο το 20% (2 εκατ.) ετησίως χρησιμοποιούνται λόγω περιορισμού των αιτήσεων τόσο από τους ξενοδόχους όσο και από τους δικαιούχους-ωφελούμενους. Δηλαδή ένα πλήρως απαξιωμένο πρόγραμμα, το οποίο επί λειτουργίας της Εργατικής Εστίας εξυπηρετούσε πάνω από 600.000 δικαιούχους.

Από τα στεγαστικά αντικείμενα του ΟΕΚ κανένα νέο πρόγραμμα στέγασης δεν έχει μελετηθεί και εκπονηθεί, παρότι κατά καιρούς ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας δηλώνει ότι σκέφτεται να εκπονήσει ένα νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου.

Επίσης, αναξιοποίητα παραμένουν πάνω από 1.500.000 m2 οικοπέδων του ΟΕΚ, εκατοντάδες αιθουσών, χώρων των δύο καταργημένων Οργανισμών. Επίσης περίπου 60 κατοικίες σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις οποίες δεν έχει μέχρι σήμερα εκδοθεί καμιά Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να κληρωθούν σε δικαιούχους, παρότι οι στεγαστικές ανάγκες στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί υπέρμετρα στα χρόνια των μνημονίων.

Tα «ενεργά» μέχρι σήμερα δάνεια που ο ΟΕΚ έχει χορηγήσει από δικά του κεφάλαια, περίπου 86.000, παραμένουν σε καθεστώς μη ρύθμισης, με συνέπεια οι τόκοι να ξεπερνούν τα 500 εκατ., ενώ μαζί με το άληκτο κεφάλαιο ξεπερνούν το 1,5 δισ. Παρότι τα δάνεια αυτά έχουν χορηγηθεί σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, τρίτεκνους, διαδοχικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Οι εργατικές κατοικίες που ο ΟΕΚ έχει κατασκευάσει καθώς και ένας μεγάλος αριθμός των κατοικιών που ο ΟΕΚ έχει παραχωρήσει, έχουν κοστολογηθεί βάσει του κανονισμού του ΟΕΚ, ο οποίος στις μέρες μας είναι πια ξεπερασμένος, με αποτέλεσμα να χρεώνονται υψηλές τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο για εργατικές κατοικίες, τέτοιες που μερικές φορές ξεπερνούν και το κόστος αγοράς σπιτιών από τους εργολάβους.

Σύμφωνα με την ΠΟΠΟΚΠ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (μαζί με τη Λετονία) η οποία δεν προσφέρει καμιά απολύτως στεγαστική προστασία στους πολίτες της, σύμφωνα με τη Housing Europe. Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι η γείτονα χώρα της Αλβανίας ίδρυσε κρατικό φορέα στέγασης. Ακόμη και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση ανέφερε ότι, αν τα προγράμματα του ΟΕΚ, της τάξης των 500 εκατ. τον χρόνο επανέρχονταν, θα προέκυπταν πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα έφταναν μέχρι και στην αύξηση κατά 0,5% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι εγκληματικό και ακατανόητο, την ίδια στιγμή που οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατ. και χιλιάδες «τυχεροί» εργάζονται ανασφάλιστοι και υπαμειβόμενοι, οι κυβερνήσεις να διατηρούν πάνω από 330 εκατ. ευρώ αποθεματικά των ΟΕΚ & ΟΕΕ σε λογαριασμό κοινού κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος και να μην προχωρούν στη σχεδίαση και εκπόνηση στεγαστικών προγραμμάτων, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v