Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Χρειάζονται «εξασφαλίσεις» οι τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ

Να εξασφαλιστούν ικανά περιθώρια λειτουργίας των τεχνικών συμβούλων, ζητά η Κομισιόν, στη σκιά της απολογίας των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ. Συμβουλευτικός ο ρόλος μας, είπαν στον ανακριτή. Προβληματισμός αξιωματούχων ΕΕ για το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Κομισιόν: Χρειάζονται «εξασφαλίσεις» οι τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ

Την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος, πρέπει να απολαμβάνουν κάποιων «εξασφαλίσεων», εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι σήμερα έξι μέλη του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ (εκ των οποίων τρία μέλη είχαν διοριστεί από το EuroWorking Group και κατάγονται από την Ισπανία, τη Σλοβακία και την Ιταλία) κλήθηκαν να απολογηθούν στον εισαγγελέα Διαφθοράς, ο κ. Σχοινάς σημείωσε: «Για μας, πρέπει να εξασφαλιστούν ικανοποιητικά περιθώρια λειτουργίας σε όλους τους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες που βοηθούν την Ελλάδα να βελτιώσει την οικονομία της και να βρει τον δρόμο της πίσω στην ανάπτυξη».

Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε πως υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το αίτημα του Eurogroup ώστε οι Ευρωπαίοι υπάλληλοι να απολαμβάνουν κάποιου είδους ασυλίας στο καινούριο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα εκκρεμή σημεία του ελληνικού προγράμματος, τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή υπό διαβούλευση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως στους κόλπους των Βρυξελλών υπάρχουν ανησυχίες ότι εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα και έτσι θα υπονομευθεί η επιτυχία τoυ νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Γι' αυτό, το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε αντίστοιχες διώξεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Να σημειωθεί πάντως ότι ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε χθες ότι τα θέματα της αξιολόγησης, όπως και αυτό, έχουν κλείσει και η Ελλάδα αναμένει τη Δευτέρα στο EwG να επικυρωθεί και τυπικά η συμφωνία. Θα έχει προηγηθεί η «έκθεση συμμόρφωσης» που θα υποβάλουν οι θεσμοί αφού εξετάσουν και τις τελευταίες τροπολογίες που ψηφίστηκαν χθες.

Στον ανακριτή έξι μέλη ΤΑΙΠΕΔ για απιστία

Τον ισχυρισμό ότι ο ρόλος του ήταν συμβουλευτικός και οι θέσεις τους δεν δέσμευαν το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ προέβαλαν κατά την απολογία τους στον ανακριτή Κώστα Σαργιώτη τα 6 κατηγορούμενα μέλη του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.

Όλοι μετά τις απολογίες τους αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται τρείς ευρωπαίοι τεχνοκράτες - ο ισπανός πρόεδρος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ισπανικού Δημοσίου, ο ιταλός ομόλογός τους και ο Σλοβάκος πρόεδρος του Χρηματιστηρίου της χώρας- οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων που εισηγήθηκε στο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ την πώληση των ακινήτων.

Ο βασικός υπερασπιστικός ισχυρισμός τους ήταν ότι ο ρόλος τους ήταν απλώς γνωμοδοτικός και συνεπώς όχι δεσμευτικός για το ΔΣ το οποίο και αποφάσισε τελικά. Σύμφωνα με τους συνηγόρους τους, Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Γιάννη Γιαννίδη, υπό αυτή την έννοια δεν είχαν καμία διαχειριστική ευθύνη δημοσίου χρήματος άρα δεν υφίσταται ευθύνη "απιστίας" τους στην υπηρεσία, όπως περιγράφεται το αδίκημα. Οπως είπαν δε οι εκτιμήσεις τους ήταν και νόμιμες και τελικά επωφελείς.

Το κατηγορητήριο

Η κατηγορία αφορά στην πώληση και επαναμίσθωση 28 ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ.

Συμφωνα με την κατηγορία, το ελληνικό Δημόσιο από τις ενέργειές τους ζημιώθηκε με 575.856.504 ευρώ.

Τον Οκτώβριο του 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου- κήρυξε αναδόχους της δημοπρασίας τις Eurobank Properties  για το Β' Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και Πανγαία για το Α' Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ και συνολικά 261.310.000 ευρώ.

Οι συμβάσεις υπογράφηκαν τον Μάιο του 2014 και καταρτίσθηκαν δύο συμβολαιογραφικές πράξεις πώλησης και 28 συμβολαιογραφικές πράξεις επαναμίσθωσης εικοσαετούς διάρκειας για το καθένα από τα πωληθέντα ακίνητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών, αντί συνολικών μισθωμάτων για το πρώτο μισθωτικό έτος 25.589.800 ευρώ.

Στο συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υποχρεώθηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο για τη μίσθωση κενών εν όλω ή εν μέρει κτιρίων, δηλαδή για τα κτίρια που δεν γίνεται υφιστάμενη χρήση, η επελθούσα ζημία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 6.661.678 ευρώ.

Η υπόθεση πάντως φαίνεται να αποτελεί σημείο έντασης μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών καθώς εκ των έξι κατηγορουμένων οι τρεις είναι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στους εκπροσώπους των δανειστών.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι οι εμπειρογνώμονες θα έπρεπε να απολαμβάνουν ποινικής αμνηστίας όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, εξού και ζητούν από την κυβέρνηση, ενόψει της ίδρυσης του νέου υπερταμείου, να επεκταθεί η αμνηστία για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (που ισχύει για το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ) και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η όποια νομοθετική πρωτοβουλία υπάρξει δεν θα αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία έχει δρομολογηθεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v