Φόβους ότι τα φαινόμενα συμβάσεων εργασίας με τις οποίες σπάει το φράγμα του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, όπως αυτός έχει νομοθετικά οριστεί από το 2012, θα αυξηθούν, εκφράζουν συνδικαλιστές, που ήδη αναζητούν στοιχεία.
Η δημοσιοποίηση της σύμβασης που υπογράφηκε στις 25 Μαΐου ανάμεσα στην εταιρεία με την επωνυμία Τουριστικές Οικοδομικές Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις ΑΕ (ΤΟΞΕ ΑΕ) με έδρα την Θεσσαλονίκη και την ένωση προσώπων στην επιχείρηση αναδεικνύει μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας και συνδικαλιστικά στελέχη, τις συνθήκες που επικρατούν στην εγχώρια αγορά εργασίας, με την επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μάλιστα με την υπογραφή τους από ενώσεις προσώπων.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η νέα σύμβαση προβλέπει σε όλους τους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου, βασικό μισθό μικρότερο από αυτόν που ορίζει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) 6/2012 ακόμη και για τους νέους κάτω των 25 ετών. Μάλιστα, και παρότι δεν διενεργείται έλεγχος νομιμότητας στις συμβάσεις που κοινοποιούνται μέσω του συστήματος Εργάνη, επιβάλλονται κυρώσεις μέσω των ελέγχων που διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα, το ΣΕΠΕ ήδη εξετάζει τρόπους διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων στη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Αλλά και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την εργοδοσία της εταιρείας ΤΟΞΕ ΑΕ, που έχει στην εκμετάλλευσή της τα Ξενοδοχεία Metropolitan στη Θεσσαλονίκη και Theoxenia στη Χαλκιδική, υποστηρίζοντας ότι "ενθαρρύνει" την ίδρυση Ένωσης Προσώπων, τα λεγόμενα "κίτρινα σωματεία", δίχως να εξασφαλίζει ουσιαστική και τυπική εκπροσώπηση και αντιπροσωπευτικότητα του προσωπικού και επιβάλλει επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και όρους εξαθλιωτικούς.
Μάλιστα, αφήνει σαφείς αιχμές και για το υπουργείο Εργασίας, καθώς η επίμαχη σύμβαση έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου. Καλεί μάλιστα κυβέρνηση και αρμόδιο υπουργείο να πάψουν να είναι απλοί παρατηρητές και στην προκειμένη περίπτωση "παθητικοί διεκπεραιωτές αναρτήσεων" των δρώμενων στη "ζούγκλα" της αγοράς εργασίας. Και ζητεί να προσανατολίσουν ενεργητικά τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς στην πάταξη τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων.
Σύμφωνα με στελέχη της ΓΣΕΕ που βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων, έχουν εντοπιστεί κι άλλες επιχειρησιακές συμβάσεις που παραβιάζουν το φράγμα των 586 ευρώ καθώς και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων στους κλάδους των ξενοδοχείων, της καθαριότητας και των εταιρειών φύλαξης (σεκιούριτι). Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πάνω από 10 τέτοιες συμβάσεις έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ υπολογίζεται πως 4-5 πρέπει να είναι ακόμη σε ισχύ.
Ειδικοί εργατολόγοι πάντως, επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας δεν είναι αρμόδιο για να ασκήσει έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων, παρότι με τη συγκεκριμένη σύμβαση καταστρατηγείται η ελάχιστη και υποχρεωτική, με βάση τον νόμο, προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι τόσο για τις ατομικές όσο και για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται και κατά συνέπεια, μια τέτοια σύμβαση επισύρει κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε χθες την επίμαχη σύμβαση της ΤΟΞΕ ΑΕ "παράτυπη και παράνομη", δηλώνοντας πως δεν έχει καμία ισχύ και δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.