Στη Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Άγιον Όρος.
Ο κ. Πούτιν έφτασε αρχικά δια θαλάσσης στο λιμάνι της Δάφνης και από εκεί οδικώς οδηγήθηκε προς την πρωτεύουσα του Αγίου Όρους. Εκ μέρους της ελληνκής πολιτείας τον υποδέχθηκε ο υφυπουργός εξωτερικών Γ. Αμανατίδης.
Στο Άγιον Όρος βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι από τη Ρωσία, τη Ρουμανία, ακόμη και την Τουρκία για να καλύψουν την επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν είναι η πρώτη, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος είχε επισκεφθεί τον Άθωνα και πριν από 11 χρόνια. Τα μέτρα ασφαλείας είθναι δρακόντεια.
Η επίσημη υποδοχή του Ρώσου προέδρου έγινε στον Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές με προσφώνηση από τον πρωτοεπιστάτη. Εκεί τελέστηκε πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό Πρωτάρχου, ενώ θα ακολούθησε το καλωσόρισμα του Προέδρου της Ρωσίας από την ιερά κοινότητα στο Αρχονταρίκι. Παρών στις Καρυές είναι και ο Πρ. Παυλόπουλος.
Ο Ρώσος Πρόεδρος κατά την αντιφώνισή του δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.
Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».
Από την πλευρά του ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε: «Σας υποδέχομαι με ειλικρινή συγκίνηση σ’ αυτό το ιερό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, το Άγιο Όρος» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε ότι «εδώ χτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας σ’ όλη την Οικουμένη»
«Ιδίως τους χαλεπούς καιρούς, εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για έναν ηγέτη προκειμένου να εμπνευστεί ως προς τους δείκτες πορείας που πρέπει να ακολουθεί, όταν λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος. Αυτοί οι δείκτες - εξήγησε - είναι ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και η ειρήνη
Η κόντρα για τον Επισκοπικό θρόνο
Εν τω μεταξύ νωρίτερα θέμα ανέκυψε, σύμφωνα με την Καθημερινή, όταν ετέθη στην συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων της Πολιτείας και της Ιεράς Κοινότητα, για το πού θα καθίσει στην δοξολογία ο πρόεδρος Πουτιν, που είναι και το τιμώμενο πρόσωπο, και πού ο Ελληνας ομόλογός του, κ. Παυλόπουλος.
Οι αγιορείτες υποστήριξαν ότι με βάση το τυπικό, ο τιμώμενος τοποθετείται στον επισκοπικό θρόνο και ο κ. Παυλόπουλος θα παρακαθόταν στο παραθρόνιοστασίδι, πλάι στον κ. Πουτιν. Ομως υπήρξε αντίδραση από την ελληνική προεδρία, που για λόγους συμβολισμού αρνήθηκε μια τέτοια λύση που θα έφερε «ένα σκαλί παρακάτω» τον προεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Η προσπάθεια συμβιβασμού δια της τοποθέτησης δυο ίδιων πολυθρόνων μπροστά στα στασίδια, για να παρακολουθήσουν από εκεί οι κ. Παυλόπουλος και Πουτιν, δεν έγινε δεκτή από την Κοινότητα και έτσι ο Ρώσος πρόεδρος, ως τιμώμενο πρόσωπο, ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο. Ο κ. Παυλόπουλος δεν παρεβρέθηκε στην δοξολογία και υποδέχθηκε τον Πούτιν αμέσως μετά στην είσοδο του κτιρίου της Κοινότητας.
Μετά τις Καρυές ο κ. Πούτιν μεταβαίνει στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) όπου και θα ολοκληρώσει, γύρω στις 19.00 το απόγευμα την προσκυνηματική επίσκεψή του στο Άγιον Όρος.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτη Μονή αυτή βρίσκεται ήδη από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.